Razmjena iskustava

“Kopar – Zdravi grad” posjetio Grad Rijeku

P. N.

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Projekt „Kopar – Zdravi grad“ predstavljale su voditeljica projekta Olga Franca te članica projektnog tima Ester Benko, a ugostio ih je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“, Jadran MandekićU petak, 17. ožujka 2023. godine, predstavnici projekta „Kopar – Zdravi grad“, posjetili su Grad Rijeku kako bi se upoznali s radom projekta „Rijeka – Zdravi grad“, razmijenili iskustva te uspostavili suradnju.


Sastanak s predstavnicima projekta „Kopar – Zdravi grad“ održan je u Dječjoj kući, gdje su se gosti iz Kopra imali priliku upoznati s povijesti kompleksa Benčić, te programima koji Dječja kuća nudi. Projekt „Kopar – Zdravi grad“ predstavljale su voditeljica projekta Olga Franca te članica projektnog tima Ester Benko, a ugostio ih je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“, Jadran Mandekić.


Tijekom sastanaka gošćama je predstavljen razvoj projekta „Rijeka – Zdravi grad“, principi rada, primjeri realiziranih projekata, kao i Plan za zdravlje Grada Rijeke 2019. – 2024. U sklopu posjeta predstavljen je i Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom – iFest, koji je u prosincu 2022. godine održan jubilarni 20. put.
Festival se od održava od  2002. godine, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, a na njemu svake godine sudjeluje oko četiristo učesnika iz brojnih udruga i ustanova koje okupljaju osobe s invaliditetom, a koji kroz program festivala imaju priliku prezentirati svoja glazbena, plesna, dramska, likovna i druga znanja i umijeća.


Cijela priča oko organizacije iFesta izvrstan je primjer suradnje organizacija civilnog društva, volontera, osoba s invaliditetom, mladih i osoba starije životne dobi, koji zajedničkim radom daju doprinos uspješnoj realizaciji projekta. Poticanje upravo takve vrste partnerstva i međusektorske suradnje jedan je od glavnih ciljeva međunarodnog projekta Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije. Projekt je 2018. godine predstavljen na međunarodnoj razini tijekom godišnje konferencije Europske mreže zdravih gradova koja se održala u Belfastu, Ujedinjeno Kraljevstvo.


Gošće su imale priliku pogledati i dokumentarni film „18 godina iFest-a – film o jednom predivnom Festivalu“, koji kroz svojih 25 minuta trajanja donosi priču o 18. godina ove značajne manifestacije, a obiluje snimkama nastupa djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom iz proteklih 17 godina održavanja. Film je realiziran 2020. godine u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.


Gošće iz Kopra također su predstavile rad projekta „Kopar – Zdravi grad“, njegove prioritete i rezultate, a sastanak je završio uz dogovore za uspostavljanje buduće suradnje.