Potvrđeno domaćinstvo

Kongres SKÅL International u Miamiju: Dvije prestižne turističke nagrade stižu na Kvarner

Portal Novilist.hr

Katica Hauptfeld, Lavonne Vitman, Daniela Ortelo  i Irena Peršić Živadinov u Miamiju

Katica Hauptfeld, Lavonne Vitman, Daniela Ortelo i Irena Peršić Živadinov u Miamiju

Regija Kvarner od 15. do 21. listopada 2020. godine bit će domaćinom svjetskog kongresa udruženja profesionalaca u turizmu te ugostiti neke od najvažnijih i najutjecajnijih turističkih profesionalaca iz cijelog svijeta, koji diktiraju trendove turističkih kretanja



Regija Kvarner od 15. do 21. listopada 2020. godine bit će domaćinom svjetskog kongresa udruženja profesionalaca u turizmu te ugostiti neke od najvažnijih i najutjecajnijih turističkih profesionalaca iz cijelog svijeta, koji diktiraju trendove turističkih kretanja.


To je međunarodna skupština SKÅL Internationala upravo potvrdila na svjetskom kongresu održanom u Miamiju. Važnost tog kongresa je iznimno velika za naš turizam budući se očekuje da bi kongresu na Kvarneru moglo prisustvovati i do 1.000 sudionika među kojima su mnogi vlasnici utjecajnih turističkih agencija i touroperatora, kojima ćemo tada dobiti priliku pokazati turistički potencijal regije i koji bi zahvaljujući osobnom upoznavanju regije mogli naše turističke kapacitete uvrstiti u svoje programe i u budućnosti ih nuditi svojim klijentima.


Kongres će biti popraćen i kroz veliki broj objava u svjetskim medijima, budući će među sudionicima biti i predstavnici raznih međunarodnih medijskih kuća.




Naime, nakon prošlogodišnjeg proglašenja regije Kvarner za domaćina svjetskog SKÅL kongresa u 2020. godini, na ovogodišnjem 80. po redu svjetskom SKÅL kongresu, delegacija s Kvarnera službeno je najavila i prezentirala program 81. svjetskog SKÅL kongresa koji će se u listopadu sljedeće godine održati u Rijeci i Opatiji pod nazivom “SKÅL kongres u Europskoj prijestolnici kulture”.


SKÅL International je organizacija turističkih menadžera koja broji oko 15.000 članova okupljenih u preko 500 klubova širom svijeta.


Na pripremi kongresa za 2020. godinu zajednički rade predstavnici Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice grada Rijeke i Turističke zajednice grada Opatije, a podršku kongresu dali su i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo vanjskih poslova, Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka i Opatija, kao i mnogi drugi partneri. Svi oni razumiju važnost kongresa ovakvog opsega, i njegov utjecaj na buduće turističke rezultate.


Uz to, veliku podršku svojim osobnim prisustvom na samoj prezentaciji i lobiranjem dali su dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera i predsjednica organizacijskog odbora SKAL kongresa 2020, Nik Račić, bivši predsjednik svjetskog SKÅL International-a, zatim dr.sc. Zlatan Fröhlich, predsjednik Udruge SKÅL International Croatia te Katica Hauptfeld, vlasnica poznate turističke agencije Katarina line i aktivna članica međunarodnog Vijeća SKÅL International-a, kao i gradonačelnik grada Rijeke, Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice Grada Rijeke, Petar Škarpa.



Nika Račić kao prethodni predsjednik svjetkskog Skal International, nastavlja biti aktivan u brojnim tijelima i odborima udruženja te je u prigodi njihovih zasjedanja na ovom kongresu odrzao niz prezentacija Hrvatske, s naglaskom na Kvarner.


Kroz program kongresa, koji je prezentiran, osigurat ćemo sudionicima susrete i radionice za neposredne poslovne dogovore s predstavnicima domaće turističke industrije, ali i prikazati našu turističku ponudu kao i ugođaj same destinacije – spoj radne atmosfere ali i opuštanja u doista lijepom i sadržajima bogatom ambijentu: odlična gastronomija, wellness ponuda, očuvana priroda i jedinstvena kulturna baština.


Prezentacija kongresa, gradova Rijeke i Opatije kao domaćina ali i čitave regije, obuhvatila je i promociju autohtonog doživljaja na Kvarneru. Tako su tijekom prezentacije predstavnici Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice grada Rijeke i Turističke zajednice grada Opatije sudionicima 80. svjetskog SKÅL kongresa dočarali i prenijeli pravi autentični kvarnerski doživljaj i bogatu kulturnu baštinu.


Tome je svakako pridonijelo prisustvo plesača u hrvatskim folklornim nošnjama koji su animirali sudionike, zatim zvončara koji je u odori Munskog zvončara prikazao tradiciju našeg kraja koja je upisana na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, kao i ribar koji je kroz prikaz ribarskih vještina poput pletenja mreže prezentirao kvarnersku pomorsku baštinu.


“Prije svega, još jednom čestitam i želim zahvaliti cijeloj delegaciji i timu na odličnoj ali i intenzivnoj suradnji u protekle tri godine, koliko smo se pripremali za ovaj trenutak – službena potvrda domaćinstva kongresa u 2020. godini!


Kongres SKÅL–a veliki je organizacijski izazov, jer najteže je biti dobar domaćin kolegama koji znaju sve tajne turističkog zanata a zbog prirode svojeg posla i načina života poznaju ponudu u cijelom svijetu.


Ono što je od neizmjerne vrijednosti za turizam je da se nakon svakog Skal kongresa događao porast turističkog prometa na lokacijama koje su bile domaćinom kongresa.


Nemjerljiv je imidž i prepoznatljivost koje na turističkom tržištu daje Skal kongres pa se tako još uvijek govori o uspješnosti kongresa 2005.g., koji je održan u Hrvatskoj.


Danas se u cijelom svijetu nude dobri hoteli i lijepi pejzaži ali baš je doživljaj taj koji razlikuje destinaciju od destinacije. Stoga smo, i kod kandidature i kroz ovu prezentaciju iskoristili priliku da SKÅL sudionike i kolege uvjerimo kako ih na Kvarneru očekuje posve novo iskustvo i sadržaji koji će im, uz pozitivno okruženje za radni dio, ponuditi i autohtoni doživljaj.


Naša velika prednost je i činjenica da će Rijeka 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, što je doista posebna prigoda, kao i nezaobilazna titula Opatije kao perjanice i kolijevke hrvatskog turizma”, izjavila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.


Foto Ermina Duraj


Foto Ermina Duraj



Projekt Mala barka 2 osvojio 3. mjesto u svijetu


Turistička zajednica Kvarnera kao jedan od partnera na EU projektu Mala barka 2 kandidirala je cjelokupni projekt na natječaj za priznanje SKÅL International Sustainable Tourism Award 2019 te u kategoriji “Community and Government” za održivi turizam osvojila fantastično 3.mjesto.


U prigodi dodjele sudionici kongresa mogli su naučiti kako se plete i krpa ribarska mreža na tradicionalni način te saznati zanimljivosti o pomorskoj baštini na Kvarneru što je izazvalo veliki interes.


Kvarner i New Jersey potpisali partnerski sporazum o suradnji


Ovogodišnji susret u Miamiju bio je i prilika za partnersko povezivanje SKÅL Kluba Kvarner sa SKÅL Clubom Northern New Jersey iz SAD-a. Cilj je jačanje suradnje dvaju klubova pod motom SKAL udruženja, koji potiče na razvijanje poslovnih odnosa, pokretanje projekata od općeg i turističkog interesa u prijateljskom okruženju.


Priznanje za doprinos razvoju međunarodnih odnosa u turizmu


Na službenom primanju predsjednice svjetskog udruženja SKÅL-a Lavonne Wittman, predsjednici SKÅL kluba Kvarner dr.sc. Ireni Peršić Živadinov je uručeno još jedno prestižno priznanje za doprinos razvoju međunarodnih odnosa u turizmu, te njegovanje odnosa i povezivanje članica svjetskog SKÅL udruženja. Osim što je to veliko priznanje Kvarneru, to je i poticaj za daljnje aktivno članstvo Kvarnera u udruženju.