Analgetik

Kombinirani prašak Ljekarni Jadran više se ne proizvodi zbog sastojka koji može izazvati ovisnost

Barbara Čalušić

Otišao u povijest, na žalost mnogih - kombinirani prašak / NL arhiva

Otišao u povijest, na žalost mnogih - kombinirani prašak / NL arhiva

Sastavni dio preparata koji su generacije koristile kao lijek protiv glavobolje ili zubobolje bio je i kodein koji je u Hrvatskoj uvršten na popis droga, zbog čega Ljekarne Jadran više ne proizvode taj preparat koji je bio prepoznatljiv po pakiranju u deset bijelih papirića i imala ga je gotovo svaka kućaRIJEKA – Bijeli škartočić, a u njemu deset savijenih bijelih papirića s praškom. Malo gorkastog okusa, ali zato slatke pomoći kod bolova, napisala je naša čitateljica Vesna Reš Raimund u simpatično sročenom e-mailu poslanom našoj redakciji, pitajući se gdje je nestao riječki kombinirani prašak koji su proizvodile Ljekarne Jadran, a koji su kao analgetik protiv raznih vrsta boli uzimale brojne generacije.


– Proizveden u Rijeci nekada, a ne tako davno u prodaji u svim riječkim ljekarnama Jadran. Pamtim svoju nonu koja ga je pila pred više od pedeset let. Pili su ga i mnogi drugi. Nekada je bilo manje preparata protiv bolova, danas ih je bezbroj, ali teško da će neki zamijeniti riječki kombinirani prašak, smatra ova Riječanka.


Umjesto rakijice


Poput mnogih konzumenata kombiniranog praška, i ona ga je zadnjih godina tražila po riječkim ljekarnama u kojima su se još mogle pronaći zaostale zalihe ovog analgetika.
– Zadnjih desetak godina, imale su ga samo ljekarna Riva i Korzo, u ovoj potonjoj mogao se kupiti još u prvoj godini pandemije. Nakon toga još samo u ljekarni Riva do kraja prošlog ljeta, kada mu je stala proizvodnja. Kod nas se udomaćil za sve bolove, od manjih do većih. Ako te j’ bolela glava od južine – kombinirani. Ako te zub uhvatil – jedan se j’ popil, a s drugin se vatica namočila va nj, pa na zub. Ako je ženske trbušić bolel, prvo nego se j’ zelo ča drugo – kombinirani. Ki put za umor na kraju dana – kombinirani. Čak i kad je bila kakova mučnina, aš je bil onako malo gorak, služil je i mesto rakijice ili bićerina – i pomogal bi. Za vrime febre od virozic kombinirani bi pomogal za boli va mišići, a i febru neš malo hital. Fali, bome fali naš stari dobri kombinirani. Na žalost svih koji su ga koristili, a iz priče u ljekarni bilo je puno korisnika, sa zadnjim ljetnim zrakama sunca otišao je u prošlost. Kao i puno kvalitetnih proizvoda kroz ovo naše vrijeme kojem svjedočimo, koji možda jesu bili jednostavniji, siromašniji, manje moderni, ali su vrijedili. Vrijedili su više, koliko god nam tada izgledalo manje! Stari kombinirani prašak samo će ostati jedan od takvih proizvoda, otpuhan riječkom burom u more povijesti, ali ne i zaborava, nadahnuto je zaključila naša čitateljica.


Kodein spada u psihotropne tvari koje se mogu zloupotrebljavati –
Ines Krajačević / NL arhiva


Adekvatne zamjene


U Ljekarnama Jadran potvrdili su kako više ne proizvode kombinirane praške zbog njihovog sastava koji može izazivati ovisnost, kao i činjenice da se većina konzumenata nije pridržavala uputstva o uzimanju lijeka. Naime, sastavni dio preparata bio je i kodein koji je u Hrvatskoj na temelju Zakona o suzbijanju zlouporabe droga uvršten na popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.


– Kombinirani prašci više se ne izrađuju u našim ljekarnama zbog kodeina koji je sastavni dio preparata. Kodein spada u psihotropne tvari koje se mogu zloupotrebljavati, pacijenti se uglavnom nisu držali preporuka o liječenju bolnih stanja do tri dana, pa se vrlo često razvijala ovisnost o preparatu. Za supresiju bolnih stanja postoje adekvatne zamjene sa nižim dozama kodeina, primjerice Caffetin, Plivadon, kao i čitav niz novih analgetika. Držeći se načela racionalne primjene lijekova iz navedenih razloga, kombinirane praške više ne izrađujemo, objašnjava ravnateljica Ljekarni Jadran, magistra Ines Krajačević.