Press kolegij

Komadina se nada da će proračun PGŽ za 2023. biti prihvaćen: “Izbori nisu nikome u interesu”

Portal Novi list

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Proračun je vrlo korektan, što su svi iznijeli u raspravama, ocjenjuje Zlatko KomadinaNa redovnom susretu s novinarima, župan Zlatko Komadina najavio je nastavak 14. sjednice Županijske skupštine PGŽ koja će biti održana u četvrtak, 8. prosinca 2022. te izrazio nadu da će Proračun za 2023. godinu biti prihvaćen.


„Vjerujem da će se ovo vrijeme iskoristiti za dodatne konzultacije i da će proračun proći. Mislim da izbori nisu nikome u interesu i vjerujem da će biti odgovornosti od strane vijećnika jer Proračun je vrlo korektan, što su svi iznijeli u raspravama“, komentirao je župan Komadina.


Obnova fontane u Guvernerovoj palači


U osvrtu na aktualne županijske teme, priopćio je kako će Primorsko–goranska županija dodijeliti 50 tisuća kuna udrugama za sufinanciranje programa i projekata iz područja lovstva temeljem drugog Javnog natječaja, i to 30.000,00 kuna Lovačkom savezu Primorsko-goranske županije i 20.000,00 kuna Lovačkom društvu „Srndać“, Permani.
U prvom Javnom natječaju, u svibnju, je dodijeljeno gotovo 500 tisuća kn za 17 korisnika i njihovih 20 programa/projekata za obnovu i održavanje putova u funkciji učinkovitije dostupnosti lovištu.


Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka dana je suglasnost za revitalizaciju istočne fontane u perivoju Guvernerove palače u iznosu od 959.409,38 kuna.


Prema riječima župana, revitalizacija fontana doprinijet će vizuri grada i parka Palače u kojemu se održavaju javna događanja. Radovi bi se trebali realizirati ove godine, dok bi se s revitalizacijom zapadne fontane krenuli u idućoj godini.


Na početku konferencije za novinare, Župan je uputio čestitke Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na postignutom rezultatu i zaželio puno uspjeha na utakmici u četvrtak.


17 stipendija, građanski odgoj i kurikulum


Pridruživši se čestitkama, resorna pročelnica Edita Stilin izvijestila je o aktualnostima iz resora odgoja i obrazovanja.


Primorsko-goranska županija dodijelila je 17 novih stipendija za deficitarna zanimanja u akademskoj 2022./2023. godini. Uz financiranje 20 postojećih stipendista, Županija će ukupno izdvojiti 370 tisuća kuna za stipendiranje 37 studenata u 2023. godini.


U školskoj 2022./2023. godini u 14 srednjih škola u kojima je Primorsko-goranska županija osnivač uveden je program Građanskog odgoja i obrazovanja „Škola i zajednica“.


Program provodi 258 učenika 2. i 3. razreda u 18 skupina kroz fakultativni predmet u opsegu od 80 sati. Troškove provedbe programa, koji uključuju plaće i edukacije učitelja, Primorsko-goranska županija financirat će s iznosom od 95.177 tisuća kuna.


Županija će financijski pomoći i odlazak robotičara Gimnazije Andrije Mohorovičić Rijeka na međunarodno natjecanje FIRST Robotic Competition u Istanbulu te put Školi za primijenjenu umjetnost u Bitolu, Makedonija i Hotelijersko-turističkoj školi u Varaždin. Ukupno, gotovo 139 tisuća kuna PGŽ će izdvojiti za programe školskog kurikuluma, navela je pročelnica.


Kao posljedica rebalansa proračuna, županijskim školama dodijeljeno je dodatnih tri milijuna kuna za materijalne troškove, odnosno pokriće troškova energenata, a što se radova tiče, izgradnja školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci je završena i u tijeku je opremanje. U siječnju će biti predan zahtjev za tehnički pregled i uporabnu dozvolu.


Kraju se privodi i dogradnja OŠ Ivana Rabljanina na Rabu koja će biti gotova u veljači iduće gotove. Kako je zaključila pročelnica, u planu je do 31. prosinca 2022. financijski i operativno završiti kalendarsku godinu.