Prva županova pressica u novom mandatu

Komadina: Nemamo većinu u Županijskoj skupštini, izvjesna je manjinska ‘vlada’

Aneli Dragojević Mijatović

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Ne mogu reći da plovimo u smjeru stvaranja postizborne većine, mislim da je izvjesna manjinska vlada, a hoće li uspjeti konstituirajuća sjednica, ne mogu potvrditi. To možemo vidjeti tek na samoj sjednici, kazao je Zlatko Komadina. Dodao je da su se "odazvali svi osim liste Ive Rinčić"RIJEKA Ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čini tebi, tim riječima je novi/stari primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas komentirao raspuštanje SDP-ovih organizacija u Zagrebu, Slavonskom Brodu, itd. Kaže da je to bio njegov komentar i na zoom-Glavnom odboru stranke.– Svi smo mi kolege, drugovi i treba naći strpljenja za dijalog, toleranciju, razumijevanje. Lijeva stranka kao što je SDP je stranka tolerancije, dijaloga, progresa, i ono što ja očekujem je da će se razgovorima dalje riješavati stvari, poručio je Komadina.


On je naime danas održao redovitu tjednu konferenciju za novinare PGŽ-a, prvu u novom mandatu, i to sa svojim zamjenicima Vojkom Brautom, Marinom Medarić i Petrom Mamulom.
Na iduće pitanje novinara, dokle se stiglo u pregovorima za formiranje većine u Županijskoj skupštini, Komadina je kazao da se “stiglo do ponedjeljka”.


– Stiglo se do ponedjeljka, što će reći, do danas. Danas nastavljamo još određene konzultacije. Neki su se odazvali, neki nisu. Ne mogu reći da plovimo u smjeru stvaranja postizborne većine, mislim da je izvjesna manjinska vlada, a hoće li uspjeti konstituirajuća sjednica i hoće li netko od kandidata koji će biti predloženi dobiti većinu, nažalost, ne mogu vam to potvrditi. To možemo vidjeti tek na samoj sjednici, kaže župan.


Koga predlažu za predsjednika Skupštine, pitali su dalje novinari.


– Mi smo većinska koalicija, znači, relativni pobjednik izbora, i mislim da je pošteno prema građanima na konstituirajućoj sjednici predložiti kandidata, a ne – ne predložiti ga. Po našem koalicijskom sporazumu taj kandidat pripada stranci SDP, tj. mojoj stranci, i prijedlog na Županijskom odboru je jednoglasno izglasan, da to bude dosadašnji predsjednik Kluba naših vijećnika, gospodin Loris Rak, poručio je Komadina.


Na pitanje, je li im se odazvao i Most, Komadina je odgovorio potvrdno.


– Odazvao se. Svi su se odazvali, osim nezavisne liste Ive Rinčić, kaže župan.


Potpore poduzetnicima


Na konferenciji je bilo riječi i o dodjelama potpora male vrijednosti poduzetnicima iz programa mjera ruralnog razvoja, ulaganju u zdravstveni sustav i, naravno, epidemiološkoj situaciji na području PGŽ-a.– Na zadnjem kolegiju donijeli smo odluku da rasporedimo 2 milijuna kuna u ruralne krajeve, za pomoć poduzetnicima u smislu direktnih potpora visine do 40.000 kuna, kako za nabavku opreme, tako i za obrtna sredstva. To nije prvi puta da to radimo, već je podijeljeno negdje oko 12 milijuna kuna u par godina. Zapravo, ovo im je pomoć u ovim Covid-vremenima da opstanu, a na neki način predstavljaju i demografsku mjeru. Na tom tragu pripremili smo prvi draft proračuna, odnosno rebalansa za ovu godinu. Jer, korona je učinila svoje, imamo velike gubitke u zdravstvu, preko 20 milijuna kuna, tako da ćemo osigurati pokriće tih gubitaka našim zdravstvenim ustanovama. Također, kako je na natječaju za ove poticaje poduzetnicima bilo 300-tinjak prijava, a mi smo s 2 milijuna kuna riješili prvih 70, odlučili smo da rebalansom osiguramo još 3,2 miljuna kuna da bismo podmirili sve, da nitko ne ostane vani. Tema je i utjecaj korone prije svega na naš Dom zdravlja, na talasoterapije, a tu je i Hitna, koja je sistemski gubitaš, tako da je iskazani gubitak proprilično velik, ali srećom, raspodjelom poreznih prihoda, uštedama na plaćama, itd. osigurali smo sredstva. No, više ćemo o tome na našem prvom kolegiju pa ćemo izvijestiti u smislu priprema. Zato mi je važno da se konstituiramo što prije da bismo sazvali redovnu sjednicu Županijske skupštine kako bismo pokušali rebalans donijeti već prije ljeta. I naravno, ima jedna dobra vijest: danas nema novozaraženih, što znači da uplovljavamo prema “zelenom”, poručio je Komadina.


Građanima Rijeke čestitao je Dan grada, Dan Svetog Vida, pogotovo, kako je rekao, gradonačelniku Marku Filipoviću i nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću.


Nema novooboljelih


Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, potvrdio je da je epidemiološka situacija “u jednom ozbiljnom poboljšanju, što je naravno veliko zadovoljstvo”.


– Nemamo niti jednog novooboljelog, što je naravno dobra vijest. Iako se radi o nedjelji, kada testiramo manje, ipak testiramo sve ljude na ulazu u bolnicu. Bolnički sustav je u tom smislu najproaktivnija takva ustanova u RH. To je dobar znak. Isto tako, imamo danas 15 ljudi na hospitalizaciji, to je broj koji imamo već nekoliko dana. Nemamo više niti jednu osobu na respiratoru, kao najintenzivnijoj formi liječenja, što je također fantastična vijest. Već 11 dana nemamo niti jedne umrle osobe. Čestitamo našim građanima u PGŽ-u na njihovom odazivu na cijepljenje i također molim da ova kampanja cijepljenja koja se nastavlja dalje bude jednako uspješna u što uopće ne sumnjam jer znam da su odgovorni i znam kako većina građana u našoj županiji promišlja, a to je javiti se na one pozive… Bit ćemo proaktivni u pozivanju građana i dalje, oni će dolaziti na naše punktove masovnog cijepljenja, dok će u ovim manjim sredinama, kao što smo već i najavili, a to su Delnice, Rab, Lošinj i Cres, osigurati dva puta tjedno cijepljenje otvorenih vrata gdje će naši građani imati mogućnost da u nekoliko sati dođu na ta cijepna mjesta i bez ikakve najave također izvrše tu obavezu, u interesu svog zdravlja i ostalog. Mislim da ćemo do kraja ovog mjeseca imati procijepljenost negdje na razini 50 posto odraslog stanovništva, ali naravno da ćemo nastaviti kampanju procjepljivanja djece, što je izuzetno važno, jer ukupnog imunološkog zadovoljavajućeg odgovora u populaciji nema ukoliko nismo procijepili i taj dio populacije, pojasnio je Mićović.