Sjednica

Koliko se gradi u Viškovu? Na Općinskom vijeću se pokrenula polemika

Jakov Kršovnik

Sanja Udović na gradilištu Kuće halubajskega zvončara / Foto Mateo Levak

Sanja Udović na gradilištu Kuće halubajskega zvončara / Foto Mateo Levak

Načelnica Sanja Udović rekla je da ne zna kako se može reći da se malo gradi, kad se i u ovom izvješću vidi broj izdanih dozvola koje to demantirajuBez puno ili s malo polemike protekla je dvosatna 4. sjednica Općinskog vijeća Općine Viškovo. Od spomenutog vrijedi izdvojiti da je predstavljeno izvješće Državnog ureda za reviziju koji je napravio reviziju učinkovitosti upravljanja komunalnom infrastrukturom u jedinicama lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije te je ocijenjeno da Općina Viškovo učinkovito upravlja komunalnom infrastrukturom, kao što to čine Delnice i Opatija.


U 11 gradova i 13 općina upravljanje komunalnom infrastrukturom proglašeno je učinkovitim, uz potrebna određena poboljšanja, u Čabru i 7 općina upravljanje je djelomično učinkovito, dok je u općini Skrad upravljanje neučinkovito.


Osim toga, na sjednici je podnesen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Viškovo za prvih šest mjeseci ove godine, a na koji je bilo primjedbi od kluba vijećnika HDZ-a te kluba vijećnika Akcije mladih.
U ime kluba vijećnika HDZ-a Duško Brkić poručio je da trendovi u proračunu nisu dugoročno dobri.


– Kad se svi prihodi zbroje dobijemo 32 milijuna kuna, što je zaista realno, ali kad to usporedimo s izvornim planom onda vidimo da su to brojke značajno ispod bilo kakvog plana.


Kad gledamo rashode, oni su povećani, što nije loše jer znači da se nešto gradi. Ali kad gledamo strukturu tih rashoda, mislim da se vidi da se malo gradi.


Tu su Kuća halubajskega zvončara i osnovna škola, ali gdje su drugi projekti? Sportske dvorane nema na vidiku, a vidimo da je zaista jako potrebna, kazao je Brkić.


Načelnica Sanja Udović rekla je da ne zna kako se može reći da se malo gradi, kad se i u ovom izvješću vidi broj izdanih dozvola koje to demantiraju.


– Upravo se gradi jedan trgovački centar koji će kasnije generirati i prihod od komunalne naknade. Moramo biti svjesni da smo iz tog razloga pokrenuli novu radnu zonu K-2, gdje će se itekako generirati prihodi i od komunalnog doprinosa i od komunalne naknade.


Također, puno značajniji prihod očekujemo, a što ste mogli vidjeti i u prijedlogu i projekcijama proračuna za 2023. i 2024. godinu, od prodaje zemljišta, rekla je načelnica Sanja Udović.


Predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić u ime kluba Akcije mladih kazao je da bi volio da se izvještaj o izvršenju proračuna ranije stavi na općinsko vijeće te dodao da mu je jasno kako se projekti moraju planirati u proračunu, i da se proračun tako malo napuše.


– No, ne možemo biti zadovoljni s realizacijom prihoda od 35 posto i realizacijom rashoda od 30 posto u prvih šest mjeseci ove godine.


Vidimo i manjak prihoda u navedenom razdoblju od 3,4 milijuna kuna, što donosi do akumuliranog manjka u konsolidiranom proračunu od 6,6 milijuna kuna.


Znam da je u planiranju proračuna teško predvidjeti apsolutno sve stavke, pogotovo po pitanju EU projekata gdje se ta sredstva čekaju i predugo, ali kad već pričamo o tome, mislim da bi bilo dobro da imamo rebalans proračuna ranije, a ne tek u prosincu, kazao je Kurelić.


Iduća sjednica Općinskog vijeća najavljena je za 16. prosinca, a na kojoj će biti proračun i rebalans proračuna.