Viškovo

Kod kružnog toka u Marinićima postavljene kamere za nadzor prometa. Kreće kažnjavanje

Jakov Kršovnik

Foto Općina Viškovo

Foto Općina Viškovo

Kamere za nadzor su u probnom radu, a sankcioniranje prekršaja počet će 15. veljače. Kazne iznose 30, 60 ili 90 euraU centru Marinića, kod kružnog toka uz javnu površinu Marinići, postavljene su kamere za videonadzor prometa u mirovanju, javljaju iz Općine Viškovo.


Objavljeni iznosi kazni


Na postojeće stupove javne rasvjete instalirane su kamere pomoću kojih će se uskoro početi sankcionirati zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stajalištima, na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, na pješačkim prijelazima, u raskrižjima te zaustavljanje i parkiranje suprotno postavljenim prometnim znakovima.


Foto Općina Viškovo
Tibor Tramišak iz općinske uprave kaže kako su kamere za nadzor u probnom radu, a sankcioniranje prekršaja koje zabilježe kamere počet će 15. veljače.


No, valja naglasiti kako prometni redar neovisno o kamerama ispisuje kazne u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Ovisno o vrsti počinjenog prekršaja, kazne iznose 30, 60 ili 90 eura.


“Cilj nam nije kažnjavanje”


– Naš cilj nije kažnjavanje vozača nego nastavak uvođenja reda u promet u mirovanju i podizanje razine prometne kulture, a s čime smo počeli sredinom prošle godine kada smo zaposlili jednog prometnog redara.


Foto Općina Viškovo


Tijekom ljeta 2022. godine postavili smo i kameru u centru Viškova koja detektira nepropisno zaustavljena i parkirana vozila na dionici od novog rotora kod skretanja za Mladeniće do zgrade Općine, nastavku glavne prometnice prema restoranu Mladenka, cesti prema vrtiću i školi te poprečnoj ulici između zgrade Općine i VTC-a, kaže Tibor Tramišak, voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti.


Iz Općine također podsjećaju kako je prije dva mjeseca neposredno uz kružni tok Marinići 1 uvedena nova regulacija prometa u mirovanju.


Na parkirnim mjestima uz javnu površinu Marinići kao i na parkirnoj površini uz autobusno stajalište u smjeru Bezjaka uvedeno je vremensko ograničenje zadržavanja na parkirnom mjestu u trajanju do maksimalno 60 minuta.


U sklopu parkinga na javnoj površini Marinići, neposredno uz kružni tok i kioske unutar mini tržnice, označena su dva mjesta za dostavna vozila na kojima vremensko ograničenje, a sukladno zakonskim propisima, iznosi maksimalno 30 minuta.