pomoć sektoru

Knjižarama i antikvarijatima 50 posto manji najam prostora

Damir Cupać

Foto iStock

Foto iStockRIJEKA – Riječke knjižare i antikvarijati bit će oslobođeni plaćanja 50 posto zakupnine gradskih poslovnih prostora i tijekom 2021. godine kako bi se građanima Rijeke omogućilo da im knjiga bude dostupnija.


– Grad Rijeka od 1. lipnja 2012. godine potpomaže sve zakupnike koji su imali sklopljene ugovore za zakup za djelatnost trgovina na malo knjigama u specijaliziranim prodavaonicama i trgovina na malo rabljenom robom u specijaliziranim prodavaonicama – trgovina na malo rabljenim knjigama s umanjenjem ugovorene zakupnine za 50 posto, a s ciljem olakšanja poslovanja zakupnicima uslijed teške ekonomske situacije u gospodarstvu koja se najviše odrazila na nakladničko-knjižničarski sektor, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.Navedenom mjerom umanjenja zakupnine u 2020. godini obuhvaćeno je sedam zaku
pnika koji u poslovnim prostorima obavljaju djelatnost trgovine na malo knjigama u specijaliziranim prodavaonicama: Verbum nakladništvo i knjižarstvo d.o.o., V.B.Z. d.o.o., Školska knjiga d.d., Edit Rijeka, Amec Rijekatekstil d.o.o. – podzakupnik Znanje d.o.o., Paradox d.o.o. i Naklada val d.o.o. te dva zakupnika koji u poslovnim prostorima obavljaju djelatnost trgovine na malo rabljenom robom u specijaliziranim prodavaonicama: Vučinić Tomo, Ex Libris d.o.o.
– U razdoblju od lipnja 2012. godine do zaključno konca 2020. godine Grad je kroz mjeru umanjenja zakupnine podupro navedene djelatnosti s iznosom od oko 7,7 milijuna kuna što zapravo predstavlja iznos koji Grad u navedenom periodu nije uprihodovao s osnova zakupnine. Ekonomski učinak ove mjere utjecao bi na umanjenje prihoda od zakupa poslovnih prostora u 2021. godini od gotovo 685.600 kuna, ovisno o tečaju eura na dan ispostavljanja računa zakupnine, što uvećano za pripadajući iznos poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) iznosi sveukupno oko 857.000 kuna, naveo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.