Solidarnost

Klana nastavlja ciljano pomagati stradaloj Baniji

Bruna Matičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Jednoj će općini donirati 20 kubika termoizolacijskog materijala, a u sljedećim će se akcijama prikupljati ono što će u tom trenutku biti potrebno, kaže načelnica KlaneKLANA – Brzom organizacijom i koordinacijom stanovništvo općine Klana u suradnji s Općinom u vrlo kratko vrijeme organiziralo je više različitih oblika pomoći i provelo niz privatnih inicijativa za pomoć stanovništvu stradalom u potresu, a kako kaže klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić, pomoć će nastaviti pružati konkretno, po potrebi i u kontaktu s jedinicama lokalne samouprave u Banovini.


– Angažmanom Nenada Marinca uspjeli smo dogovoriti donaciju sa slovenskom tvrtkom Izoterm Plama te ćemo jednoj općini donirati oko 20 kubika termoizolacijskog materijala za obnovu kuća, kazala je klanjska načelnica.


Mještani su se, podsjetimo, velikodušno odazvali humanitarnoj akciji prikupljanja potrepština za stradale koje su nekoliko dana nakon potresa uputili put Petrinje, Siska i Gline, a zatim i prikupljanju školskoga pribora u Osnovnoj školi Klana, dok je organiziran i niz drugih inicijativa, poput akcije prikupljanja lijekova i medicinskih potrepština ili novčanih sredstava za bale sijena koje su, kao pomoć za ishranu stoke, uručili mladoj obitelji u mjestu Cepeliš. Također, na inicijativu Udruge umirovljenika Općine Klana organizirano je prikupljanje dobrovoljnih sredstava za kupnju stambenog kontejnera, a priključile su se sve udruge, klubovi i društva koja djeluju na području općine. Uz pomoć članova, mještana, poduzetnika i prijatelja prikupili su preko 30 tisuća kuna, s kojima su kupili i u potpunosti opremili kontejner.
Prema riječima Nedjeljka Simčića, predsjednika Udruge umirovljenika, kontejner su namijenili za tročlanu obitelj u mjestu Vlahović, nedaleko Gline, za koju su preko poznanika saznali da boravi u neadekvatnoj kamp-prikolici.


– Zaista sam ponosna, jer uvijek kad se bilo tko nađe u problemu ili ugrozi, mještani svih naših naselja pokažu ljudskost, solidarnost i empatiju te složno djeluju. Naravno da mislimo da će ovim područjima pomoć i dalje trebati, stoga u budućnosti namjeravamo ponovno organizirati akcije, ali za skupljanje onoga što će u tom trenutku biti potrebno. Trenutačno smo u kontaktu s različitim općinama i trudimo se konkretno pomagati pogođenom području, zaključila je Željka Šarčević Grgić.