Potpisano

KD Čistoća ima novi kolektivni ugovor: Radnicima rastu plaće, a rast će i cijena usluga

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Mateo Levak; Vedran Karuza. U tekstu fotografije: Vedran Karuza

Foto Mateo Levak; Vedran Karuza. U tekstu fotografije: Vedran Karuza

Radnici na prikupljanju otpada od sada će imati plaće od 1.100 do 1.300 eura neto. Direktor najavljuje da će morati povećati cijenu uslugaU Komunalnom društvu Čistoća danas je potpisan novi Kolektivni ugovor kojim se radnicima Čistoće iznova povećava plaća. Novi Kolektivni ugovor potpisali su direktor društva Bojan Jurdana te predstavnici dvaju sindikata, Valter Butorac, ispred Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, te Ćenan Beljulji iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.


– Potpisali smo ovaj Kolektivni ugovor nakon višemjesečnih kolektivnih pregovora, na zadovoljstvo i poslodavca i radnika. Znači, uspjeli smo iznaći sredstva za dodatno povećanje plaće radnicima, te povećanje materijalnih prava.


U prvom navratu, u devetom mjesecu, plaće su se za operativna radna mjesta digle za 25 posto bruto, a za administrativna 12 posto bruto, a sada smo uspjeli dogovoriti da se dakle dodatno dižu, i to za operativna radna mjesta za 5 posto, radna mjesta radnika pri prikupljanju otpada za 8 posto i administrativna radna mjesta za 10 posto, uz dodatna povećanja materijalnih prava. Sve to smo uspjeli ispregovarati, sažeo je Jurdana.

Dodaje da je, normalno, porastom inflacije bilo nužno uskladiti plaće s povećanjem troškova života. Ovo je, ističu u Čistoći, već treće povećanje plaća radnicima na prikupljanju otpada u KD Čistoća u protekle tri godine, pa tako sada plaća zaposlenih na tim radnim mjestima iznosi 1.100 do 1.300 eura neto.


Zadovoljni sindikati


Beljulji je danas kazao da su oni apsolutno zadovoljni potpisanim Kolektivnim ugovorom, te da su pregovori bili izuzetno fer i korektni, s obje strane.


– Zadovoljni smo sa svime, svim neoporezivim dodacima koje su radnici dobili i povećanjem plaće, i onim prvim, i ovim sada, istaknuo je Beljulji.


Butorac je također potvrdio da je prezadovoljan jer su, kaže, zahtjevi ispunjeni. U dodatnom priopćenju KD-a Čistoća precizno se navodi da su, konkretno, plaće i dodaci na plaću svim radnicima Čistoće povećani od 1. siječnja ove godine.Plaća im je dakle veća za 5, 8 i 10 posto bruto, ovisno o radnim mjestima a povećana su i druga materijalna prava, odnosno neoporezivi dodaci na plaću.


Ukupno će, navodi se, godišnje za novo povećanje plaća KD Čistoća izdvojiti dodatnih 600 tisuća eura.


– Sve je to rezultat kolektivnih pregovora između Uprave KD-a Čistoća, kao poslodavca i dvaju sindikata – Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u kojima je suradnjom i dogovorom postignut kompromis u zahtjevima i mogućnostima obiju strana.


Tako će već u veljači, pri isplati plaća za siječanj, radnici dobiti nove iznose plaća, i to prema novom, danas potpisanom Kolektivnom ugovoru proizašlom iz spomenutih kolektivnih pregovora, navode u Čistoći.Podsjećaju ponovno da su već u rujnu prošle godine plaće skalarno povećane, pri čemu je operativnim radnicima plaća rasla u najvećem postotku odnosno za 25 posto bruto.


Ovo je, kažu, već treće povećanje plaća radnicima na prikupljanju otpada u KD Čistoća u protekle tri godine, pa tako sada plaća zaposlenih na tim radnim mjestima iznosi 1.100 do 1.300 eura neto.


Maksimalna racionalizacija


U KD Čistoća dalje navode da “iako je prošle godine zbog potrebe za povećanjem plaća zaposlenih u KD Čistoća najavljeno i posljedično povećanje cijena usluga prema korisnicima, i to kako bi se osigurala sredstva potrebna za veće plaće radnika, Grad Rijeka, Čistoća i sindikati uspjeli su zaključiti kolektivno pregovaranje unutar trenutnih realnih mogućnosti maksimalnom racionalizacijom poslovanja”.Jurdana nam je potvrdio i da je u KD Čistoća trenutno zaposleno 448 radnika, a prosječna bruto plaća je 1.600 eura.


– Međutim, u narednom periodu KD Čistoća će u kontekstu nužnih daljnjih aktivnosti na implementaciji individualiziranog sustava prikupljanja otpada analizirati troškove te razmotriti mogućnost dodatne racionalizacije poslovanja te će u ovisnosti o prethodno navedenom, osnivačima Društva predložiti povećanje cijene usluge, a da pritom ispunjavanje obaveza preuzetih novim kolektivnim ugovorom ne ugrozi razinu usluge, najavili su u Čistoći.


Od sredine godine rast cijene usluga


Vezano na najavljeno povećanje cijena usluga, Jurdana je danas dodatno na tu temu rekao da sada izdržavaju maksimalnom racionalizacijom bez dizanja cijena, međutim u dogledno vrijeme morat će, kaže, povećati cijene usluga jer je “maksimalna realizacija praktički iscrpljena do kraja”.Koliko će biti poskupljenje i kada, pitali smo.


– Ostali bismo tu na onoj varijanti od 10 posto rasta cijena, a ako gledamo nekakav mjesečni račun od nekih 15-ak eura, to je euro do euro i pol mjesečno više.


Sam postupak promjene cijene traje, od zahtjeva za promjenu do odobrenja itd., tako da ne očekujemo prije sredine godine promjenu cijene, no nakon toga – da, potvrdio je Jurdana.


Na naše pitanje, odgovorio je i da će se KD Čistoća ponovno javiti na natječaj za upravljanje Sortirnicom, ako bude raspisan, i naravno, ovisno o uvjetima natječaja.