Koronavirus u PGŽ

KBC Rijeka stavlja u pripravnost svoj COVID centar: Počeli smo s pojačanim pripremama, a evo i zašto

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U tijeku su pripreme za stavljanje u punu pripravnost Centralnog respiracijskog centra s 55 respiratora koji bi trebao osigurati promptnu reakciju u slučaju porasta broja oboljelih u tri županije koje gravitiraju riječkoj bolniciEpidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije jučer je zabilježila 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devetero osoba kontakti su prethodno zaraženih, jedan se slučaj povezuje s privatnim okupljanjem u Poreču gdje je vjerojatno osoba i zaražena, dok se za jednu osobu još utvrđuju okolnosti i izvor zaraze.


Ozdravilo je 13 osoba, a na području PGŽ-a jučer je bilo 119 aktivnih slučajeva zaraze, od kojih je 20 asimptomatskih. Izuzev hospitaliziranih u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, više od stotinu zaraženih nalazi se na kućnom liječenju i u izolaciji u vlastitom domu. U samoizolaciji je 396 osoba koje su evidentirane kao kontakti.


U KBC-u Rijeka jučer se na liječenju nalazilo sveukupno 12 COVID-pozitivnih bolesnika: na Klinici za infektivne bolesti smješteno je devet pacijenata, a u jedinici intenzivnog liječena smješteno je još troje bolesnika, od kojih je dvoje na respiratoru.
Iako je broj bolesnika na respiratoru u riječkoj bolnici manji nego dan ranije, KBC Rijeka ponovo stavlja u pripravnost svoj respiracijski centar s 55 respiratora koji će se, kao i ovog proljeća, nalaziti u zgradi Klinike za neurologiju na riječkom lokalitetu.


Stavljanje u punu pripravnost


– Iako smo iznimno zadovoljni podacima da je današnja epidemiološka situacija u poboljšanju, trendovi ranijih dana i podaci iz Primorsko-goranske županije, Like i Istre koje smo imali u srijedu potakli su nas na pojačane pripreme zdravstvenog sustava.


U navedenom smo smislu tijekom srijede provodili pojačana testiranja i epidemiološke izvide u samoj ustanovi te pristupili dodatnoj prilagodbi interne organizacije rada.


Još početkom rujna smo uveli obavezna prethodna testiranja za zahvate na koje se bolesnici naručuju te pojačali preventivne mjere za osoblje i bolesnike na ulazima u ustanovu. Sadašnje podizanje aktivnosti nastavak je mjera usklađenih s epidemiološkom situacijom, kaže ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.


U tijeku su pripreme za stavljanje u punu pripravnost Centralnog respiracijskog centra koji raspolaže s 55 respiratora koji bi trebao osigurati, ako se pokaže potrebnim, adekvatnu i promptnu reakciju u slučaju porasta broja oboljelih u tri županije koje gravitiraju riječkoj bolnici.


– Respiracijski centar smješten je u prizemlju Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. U skladu s novim znanstvenim spoznajama, ovaj centar će imati i intermedijarni odjel namijenjen bolesnicima kojima nije potreban respirator, ali zahtijevaju pojačanu medicinsku skrb.


Kako su nedavna istraživanja uputila na posebnu važnost respiratorne rehabilitacije kod bolesnika s upalom pluća uzrokovanom COVID-19, respiracijski centar KBC-a Rijeka provodit će i ovu praksu.


U ovakvoj organizaciji, Klinika za infektivne bolesti KBC-a Rijeka i dalje ostaje COVID-klinika, te će skrbiti za sve bolesnike s blažim i srednje teškim simptomima, objašnjava Ružić.


Hitna izrada COVID testova


Veći broj testiranja koja se u ovom trenutku provode u riječkoj bolnici odvijaju se kroz suradnju s Medicinskim fakultetom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a.


Do pristizanja vlastitog PCR uređaja, koji bi u riječku bolnicu trebao stići za dva mjeseca i koji će se koristiti za testiranje na COVID, ali i drugu dijagnostiku virusa, KBC Rijeka u postupku je formiranja vlastitog tima stručnjaka za molekularnu dijagnostiku.


– Također, intenzivirana je suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo koji je svojom reorganizacijom omogućio cjelodnevnu hitnu izradu COVID testova za potrebe KBC-a Rijeka.


U okvirima daljnjih priprema, nabavljeni su i grijani kontejneri za Objedinjeni bolnički hitni prijem lokaliteta Sušak, a s obzirom na to da je prevencija gripe dio ukupne borbe protiv COVID-epidemije, u bolnici je već sada osigurano 1.000 doza cjepiva namijenjenih zaposlenicima.


Prema najavama, cijepljenje će započeti tijekom listopada, dodaje Ružić koji građane poziva na oprez u svakodnevnim aktivnostima i podsjeća na nužnost poštovanja epidemioloških mjera propisanih za sprečavanje daljnjeg širenja zaraze u populaciji.