Prevencija

KBC Rijeka godišnje zbrine šestotinjak pacijenata s moždanim udarom

Sanja Gašpert

Prošle je godine odaziv na preventivne akcije bio izuzetan / Foto S. DRECHSLER

Prošle je godine odaziv na preventivne akcije bio izuzetan / Foto S. DRECHSLER

Simptomi moždanog udara jesu utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor. Može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situacijiRIJEKA  U povodu Svjetskog dana moždanog udara, danas od 10 do 13 sati na Korzu (Trg 128. brigade Hrvatske vojske) Klinika za neurologiju u suradnji s učenicima i nastavnicima Medicinske škole u Rijeci, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom organizira javnozdravstvene aktivnosti.


Cilj je obilježavanja upozoriti javnost na čimbenike rizika za moždani udar, važnost preventivnih aktivnosti i promicanje zdravog načina života.


Način života


Uz edukativna predavanja bit će organizirano i mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, izračun individualnog rizika od moždanog udara te edukacija o prehrani i zdravom načinu života. Predavanja će održati dr. sc. David Bonifačić (Moždani udar – hitno stanje), dr. Iva Milas (Moždani udar – svaka minuta je važna), dr. sc. Slavica Kovačić (Mehanička trombektomija) i dr. Anja Babić (Moždani udar – kako ga spriječiti).
Uz predavanja za odrasle, o simptomima i prepoznavanju moždanog udara educirat će se i djeca iz osnovnih škola, jer upravo oni najčešće interveniraju i prepoznaju prve simptome kod svojih starijih ukućana.


Moždani je udar hitno stanje koje je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Nastaje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen. Budući da opskrba kisikom i hranjivim tvarima nije dostatna, dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga te do oštećenja funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Simptomi moždanog udara jesu utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor.


Može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Vrlo je važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara.


Uspješna suradnja


– Na Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka godišnje se zbrine oko 600 bolesnika s akutnim ishemijskim moždanim udarom, koji je najčešći. Ove godine, nakon edukativnih akcija, više od osam posto bolesnika dobilo je trombolizu kao jedan od oblika neurointervencije. Od sredine lipnja, uz pomoć i podršku Uprave KBC-a Rijeka i neurointervencijskog tima KBC-a Zagreb, uspješno je započeta mehanička trombektomija kao drugi oblik neurointervencije, a u četiri mjeseca napravljeno je 26 zahvata. Uspješna je to suradnja neurologa, intervencijskih radiologa, anesteziologa, liječnika OHBP-a te gradske i županijske hitne službe. Nakon neurointervencija mnogo veći broj pacijenata s akutnim ishemijskim moždanim udarom ima bolji ishod, mogućnost samostalnog funkcioniraja i vraćanja svojim uobičajenim poslovima. Stoga je potrebna kontinuirana edukacija građana kako bi kod sumnje na moždani udar pravovremeno zatražili liječničku pomoć, odnosno kako bi u bolnicu stigli u vremenskom intervalu u kojem će neurointervencije biti moguće, ističu u riječkom KBC-u.