U pogonu sljedeće godine

KBC na Sušaku dobio barokomoru s kompletnom opremom

Barbara Čalušić

Dugoočekivana barokomora i oprema jučer stigla na Sušak  / Foto G. DRENJAK

Dugoočekivana barokomora i oprema jučer stigla na Sušak / Foto G. DRENJAK

Uskoro bi trebalo početi montiranje, a do polovice veljače 2016. barokomora bi trebala biti puštena u pogon, a osoblje Centra educirano za rad u njojRIJEKA Dugoočekivana barokomora vrijedna 6,5 milijuna kuna jučer je napokon stigla u Klinički bolnički centar Rijeka, točnije u budući Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu na Sušaku. Barokomora je stigla s kompletnom opremom i uskoro bi trebalo početi njezino montiranje. Prema dogovoru s njemačkim proizvođačem i dobavljačem do polovice veljače iduće godine barokomora bi trebala biti puštena u pogon, a cjelokupno osoblje budućeg Centra educirano za rad u njoj.


To još uvijek ne znači da će u veljači riječka barokomora započeti s radom, no u KBC-u Rijeka vjeruju da bi Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu na Sušaku trebao profunkcionirati u proljeće.


– Kada bude dovršena montaža barokomore i edukacija zaposlenih, mogu početi i ostali treninzi vezani za druge dijelove opreme Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu. Natječaj za taj dio opreme trebao bi krenuti što prije i to je ono što čekamo da Centar može početi s radom – kazao je voditelj projekta barokomore u Rijeci, anesteziolog dr. Boris Reinić.
Dok čekaju kompletiranje opreme, ekipa buduće barokomore sastavljena od dvanaest liječnika i medicinskih tehničara ne miruje. Stupili su u kontakt sa stručnjacima iz Karolinske bolnice u Stockholmu s kojima bi trebali proći kroz dodatnu edukaciju koja će im donijeti izrazito vrijedne certifikate, a jedan dio tima već je dobio certifikate za tečaj ronjenja koji polažu u suradnji s Klubom podvodnih aktivnosti »3. maj«. Tim Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu uskoro bi trebao biti proširen inženjerom koji će se baviti sigurnošću i održavanjem barokomore.


Ostatak tima riječke barokomore čine mladi liječnici raznih specijalnosti i zdravstveni tehničari. Radi se o dva specijalizanta hitne medicine, tri specijalizanta anesteziologije i intenzivnog liječenja, jednom traumatologu koji je subspecijalist za rane i pulmologu te medicinskim tehničarima koji su uglavnom regrutirani iz hitne medicinske službe te s intenzivne njege i anesteziologije. Multidisciplinaran princip prema kojem je sastavljen tim koji će raditi u riječkoj barokomori, ujedno je i specifičnost budućeg riječkog Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu koji ga razlikuje od ostalih barokomora u Hrvatskoj.


Riječka barokomora bit će jedina u državi koja djeluje pod okriljem jednog kliničkog bolničkog centra, što znači da svi dijagnostički postupci, sve službe koje mogu pridonijeti u liječenju bilo kojeg pacijenta ili vrste bolesti, imaju podršku sa svih klinika i zavoda riječke bolnice. Riječka barokomora bit će i jedina komora s respiratorom, a imat će i mogućnost vođenja teško životno ugroženog pacijenta.


Posebnost tima riječke barokomore bit će i traumatolog subspecijaliziran za rane. On će zbrinjavati rane i stanja koja nastaju nakon svih teških ozljeda, poput teških prometnih nezgoda u kojima dolazi do teških oštećenja tkiva. Traumatolog u barokomori ima i jednu od ključnih uloga kod presadaka kože, a izuzetno je važan i za kronične bolesnike koji koriste terapiju u barokomori poput dijabetičara s dijagnozom dijabetičkog stopala.