Promijenili način rada

Kava “to go” i ručak “u vrećici”: Kako su se riječki ugostitelji prilagodili novoj situaciji

Biljana Savić

Oni koji su redovito odlazili na marende i ručkove u restorane u centru grada, sada su se prilagodili »novom normalnom« - telefonom naruče klompletan obrok i pokupe ga u dogovoreno vrijemeRIJEKA – Svi ipak nekako više vole kuhati kod kuće. A piti vani. Pogotovo kavu i vino.


– Ima li posla, idu li sarme?


– Tu i tamo, netko uzme nešto za ručak, uglavnom prodajemo kavu za van, a najviše kuhano vino, tako da smo sad više kafić nego restoran, ljudi još nisu uhvatili tempo novoga normalnoga, kaže nam Denis, voditelj restorana Gardens.
Dosta zgodno sve to skupa djeluje u ovim »novim normalnim« vremenima, blagdansko raspoloženje ipak se ovdje bori s brigama i tjeskobom, ne popušta posve i praktički pustom gradu daje tek nagovještaj nastupajućih blagdana.


Gardens je uz cestu, staneš i pokupiš sarmu i pire za doma. Jučer su, evo, nudili grah s kobasicom, šnicle u saftu s pireom, sarmu s pireom i pileći batak s pečenim krumpirom, sve za 33 kune.


Wolt i Glovo


Šjor Ugo Jeroničić ovaj put si je uzeo za doma kokicu i krumpir.


– Bude li vam ta porcija dovoljna?


– Kako da ne, altroke mi je dovoljna i za obed i za večeru, svaki drugi dan si ovdje u Gardensu uzmem obed i večeru za doma, kaže nam šjor Ugo.


A, kao i ostali ugostitelji, i Gardens dostavlja hranu u tvrtke koje još rade, i po kućama, ili kao što se reklamiraju – »Obavljamo dostavu u vaš dom, ured ili kod ljubavnice«. No, zasad kuhano vino bolje ide nego stara dobra sarma.


U susjednom Spaghu nisu bili nešto pričljivi s novinarima, a kako će i biti, kad je ugostiteljski sektor od ožujka izgubio 5,6 milijardi kuna. Procijediše nam da uglavnom rade dostave putem Wolta i Glova, a da ni to ne ide bog zna kako.


Foto S. Drechsler


Najveselije je ispred Mornara. Lina je pila kavu dok je čekala da joj naprave lignje s prilogom i fritule, koje će potom odnijeti kući.


Kuhano vino


– Prvi put sam danas naručila ručak za doma, sve se nekako mislim da ću se na to lako naviknuti, kazala nam je Lina.


– Mi samo pijemo kavu. Popijemo na raznim mjestima, kaže nam Maja, dok je njezina prijateljica Mirjana radije za kuhano vino na terasici ispred Mornara.


– Idu ručkovi, nismo očekivali da će ovako ići, kažu nam vesele konobarice u Mornaru.


Josip i Tatjana tu često dođu po ručak.


– Evo, uzeli smo jotu s kobasicom, rižoto s tikvicama i velike fritule, isplati se, kazali su nam.


Kava »to go« i kuhano vino »to go« su in, sarma »to go« još će malo pričekati.