Ministarstvo kulture

Kastvu odobreno 20.000€ za uređenje gradskog bedema

Vladimir Mrvoš

Foto Grad Kastav

Foto Grad Kastav

Grad Kastav dobio je sredstva za nastavak sanacijeMinistarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je Gradu Kastvu 20.000 eura za nastavak uređenja gradskog bedema.


Predviđena sredstva namijenjena su za izradu projektne dokumentacije za sanaciju Jugoistočne kule, a uključuju fotogrametrijsko 3D snimanje, izradu arhitektonskog snimka postojećeg stanja, izradu konzervatorskog elaborata, izradu projekta uklanjanja susjednog objekta prema Gradskoj loži, izradu idejnog rješenja konzervacije i prezentacije, izradu idejnog projekta te izradu glavnog projekta s troškovnikom.


Prema urbanističko-konzervatorskoj studiji gradskih zidina Kastva, vrijeme gradnje Jugoistočne kule procijenjeno je temeljem glagoljskog natpisa s godinom 1509., čime je ona vjerojatno i prva kula koja je bila izgrađena u novim gradskim zidinama Kastva, kada je bilo odlučeno da se obrambenim zidom okruži cijelo gradsko naselje, a ne samo gradska crkva.
Izradom ove dokumentacije steći će se nužni preduvjeti za sanaciju Jugoistočne kule, čime će se značajno popraviti njeno stanje, ali i cjelokupna vizura Kastva, s obzirom na njenu istaknutu poziciju na prilazu u staru gradsku jezgru.