Potpisano

Kastavski vrtić dobio kolektivni ugovor: “Preškolski odgoj uvijek nam je prioritet”

Vladimir Mrvoš

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Broj djece raste, a Kastav je među deset gradova koji najviše izdvajaju za predškolski odgoj, poručuje gradonačelnik Matej MostaracU gradskoj vijećnici grada Kastva potpisan je prvi kolektivni ugovor u Gradu Kastvu, a tiče se povećanja prava svih zaposlenika Dječjeg vrtića Vladimir Nazor.


Ugovor su potpisali gradonačelnik Kastva, Matej Mostarac, i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, Božica Žilić, a na potpisivanju su bili i ravnateljica vrtića, Helena Ninković Budimlija, i sindikalna povjerenica, Linda Marin.


Gradonačelnik Matej Mostarac istaknuo je zadovoljstvo tijekom pregovora i rezultatima rekavši da je predškolski odgoj uvijek prioritet, jer je upravo Grad Kastav i osnivač Dječjeg vrtića Vladimir Nazor.
– Naš vrtić je sve veći sustav i mi se trudimo držati ga na što većoj razini, kako i po uvjetima rada, tako i po pravima zaposlenih. Broj djece raste, a Kastav je među deset gradova koji najviše izdvajaju za predškolski odgoj. Naš je cilj da uvjeti budu sve bolji, a ovo je jedan dobar korak u tom pravcu, rekao je Mostarac, naglasivši da su ove školske godine upisana sva djheca koja su zadovoljavala uvjete za upis.


Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, naglasila je kako su ovi pregovori primjer partnerskom pregovaranja sindikata i osnivača vrtića Grad Kastva.


– Od početka je bilo prisutno uvažavanje i zajednički cilj pa je ovo primjer socijalnog dijaloga kakvog želimo i u ostalim sredinama, kazala je Žilić.


Ravnateljica Helena Ninković Budimlija rekla je kako Grad Kastav, kao osnivač, oduvijek prati potrebe vrtića stoga je ovaj kolektivni ugovor kruna višegodišnjeg partnerstva.


– Počeli smo sa 18 zaposlenika, a dana ih je 86, koji brinu za oko 400 djece, a taj će se broj sljedećih godina samo povećavati, kaže Ninković Budimlija.


Pregovarač, sindikalna povjerenica Linda Marin izrazila je zadovoljstvo postignutim dogovorom rekavši da su svi zaposlenici zaista zadovoljni.


Ovim kolektivnim ugovorom prema informacijama, koje smo dobili, povećane su plaće i ostala materijalna prava, a tako su se izjednačile s djelatnicima vrtića iz okruženja, odnosno susjednih jedinica lokalne samouprave, koje su nedavno također bile povećane. Inače, uz Dječji vrtić Vladimir Nazor čiji je osnivač Grad Kastav, u Kastvu postoje i dva privatna vrtića.