Manifestacija

Kastavski dan sporta: Zaboravljene dječje igre razgibale školarce

Slavica Kleva

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U staroj kastavskoj jezgri i ispred OŠ Milana Brozovića u sklopu zabave zaboravljenim dječjim igrama igrao se cip cop, vrtio hulahop, igralo se skrivača i graničara, tapkale sličice uz preskakanje lastike. Igra špigulama oduševila dječakeKASTAV – Odjekivali su dječji grleni glasovi tijekom cijelog jučerašnjeg dana na prostorima stare kastavske jezgre i školskom dvorištu OŠ Milana Brozovića. Gradska uprava u suradnji sa školom organizirala je cjelodnevnu manifestaciju »Kastavski Dan sporta«, zabavu zaboravljenim dječjim igrama, ne bi li djecu i mlade i na taj način potaknuli na sport i sportske aktivnosti.


Tijekom jutra igralištima su vladali »drugašići« i četvrtašići« natječući se tko će duže vrtiti hula hop ili preskakati »lastiku«. U tome im je na Fortici zdušno pomagao i gradonačelnik Matej Mostarac koji se s radošću prisjetio vlastitog djetinjstva u kojem su još uvijek postojale danas zaboravljene ili rijetko igrane dječje igre. Učiteljice Maja Ševerdija i Milena Obradović-Konjevoda »rastezale« su lastiku, a gradonačelnik Matej Mostarac vješto pratio dječje korake u preskakanju i provlačenju kroz lastik.


I dok su na Crekvini djeca igrala skrivača, pod Ložom su bili okupirani i zabavljeni »tapkanjem« sličica i igrom »ledena kraljica«.
– Imamo mali, srednji i veliki kolut i jako se volimo igrati na taj način, pogotovo ga volim vrtiti u društvu svoje seke, kazala nam je drugašica Melani Zeba, dok je Dana Trinajstić potvrdila da i ona posjeduje hulahop i da ga rado »vrti«.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej DrechslerZabava i druženje


Ispred OŠ Milan Brozović drugačija slika, igra se »cip-cop«, skakuću djevojčice po »školici«, koncentrirane na pobjedu.


– Tko će pobijediti gradonačelnika, povikao je David Burburan, referent za sport i događanja u Gradu Kastvu skupini drugašića na polju ispred škole gdje je pripremljen teren za igru špigulama, špekulama ili pikulama, kako god ih tko zvao.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler– Ja, ja, razigrano su vikali uglas dječaci, a gradonačelnik im se pridružio ozbiljno zasukavši rukave.


Pogoditi jamicu pa izbiti špigulu jedan drugome, u tomu je čar.


– Ovo je najbolja igra, povikao je jedan dječačić zadubivši se u ciljanje gradonačelnikove špekule.


Malo dalje, skupina djece igra graničara, zajapurili se, ne daju se, svaka ekipa želi pobjedu. No, više od pobjede bitna je zabava i druženje, razvijanje sportskog duha.


– Svjedoci smo trenutka da su djeca sve manje na otvorenom i da se sve manje igraju pa i druže. Više se nalaze u nekim virtulanim svjetovima igara. Stoga smo željeli djecu podsjetiti i naučiti nekim zaboravljenim igrama, potaknuti ih na zajedničku igru, kretanje, socijalizaciju, zapravo da budu aktivna. Moram podsjetiti da je samo 16,5 posto djece u Hrvatskoj dovoljno aktivno što je poražavajući podatak. Takvo nekretanje i malo aktivnosti vodi u bolest, ali i sve druge društvene devijacije i negativnosti, a upravo su sport i natjecanja kroz igre našeg djetinjstva put koji treba pokazati, kazao je Burburan.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej DrechslerPredstavljanje udruga


Tijekom jučerašnjeg dana u Kastavskom Danu sporta sudjelovalo je više od 450 djece. U poslijepodnevnim satima smjena prvašića i trećašića sudjelovala je u predstavljanju i prezentiranju svih sportskih udruga, njih dvadesetak koliko ih sveukupno djeluje na Kastavštini ne bi li i na taj način svako dijete pronašlo ljepotu u nekom od ponuđenih sportova.


– Želio bih ovakav Kastav gledati svakog dana, dječji smijeh i skakanje, trku između drveća. Stoga smo simbolično zaboravljenim igrama htjeli pokazati ali i poslati poruku kako i ovo može biti odlična i zdrava zabava. Naša generacija kao i generacija roditelja ove djece, provodila je više vremena u prirodi. Zadatak svih nas je odgajati mladu generaciju, pokazati im kako se može ugodno i na svježem zraku zabaviti i družiti, kazao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.