Mirni prosvjed

Kastavci brane stoljetna stabla na Crekvini, peticiju potpisalo više od 2.000 građana

Slavica Kleva

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Peticiju protiv ovog zahvata potpisalo je već više od dvije tisuće građana, a utorak je dio njih mirno prosjedovao na Crekvini uz parolu "Stabla su zdrava, društvo je bolesno"Još krajem studenoga započeli pripremni radovi ograđivanja gradilišta na Crekvini što je označilo početak jednog od najznačajnijih projekata u staroj gradskoj jezgri Kastva – »Povežimo se baštinom«, a koji se izvodi u okviru Urbane aglomeracije Rijeka s ciljem izgradnje novih i revitalizacije postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine.


Zbog širenja gradilišta, u utorak je na snagu stupila privremena zabrana parkiranja na Crekvini, a za stanovnike stare jezgre osiguran je parking iza Crekvine, na Lokvini te na ostalim lokacijama u Gradu Kastvu.


Stanari Kastva nisu se pobunili zbog novih lokacija za parkiranje, ali u utorak ujutro skupina od dvadesetak građana izrazila je nezadovoljstvo najavom uklanjanja vremešnih stabala.
Peticiju protiv ovog zahvata potpisalo je već više od dvije tisuće građana, a utorak je dio njih mirno prosjedovao na Crekvini uz parolu »Stabla su zdrava, društvo je bolesno«.


Manjkava analiza


Jedan od potpisnika peticije bio je u utorak među prosvjednicima. Kao i svi ostali, smatra, kaže, da stabla trebaju ostati onakva kakav jesu i na mjestu gdje rastu više desetljeća, a neka i stotinu godina.


Da stabla ne treba rušiti, misli i Vjekoslav Rubeša, član Akcije mladih Grada Kastva. Prema njegovim riječima, temeljni problem je prvi izrađen projekt arhitekata u kojem su stabla predviđena na drugoj poziciji, konkretno, da se po novom projektu pomiču dva metra dalje.– Prvi projekt naručen je prije deset godina, a Grad je 2019. godine izradio analizu stabala s obzirom na problem rušenja starih stabala, no, pokazalo se da je ta analiza manjkava, jer kad su radovi započeli, shvatili su da će stabla trebati posjeći.


Zato su građani naručili od urbanih šumara studiju koji su utvrdili da su stabla krivo obrezivana i da im je stanište ugroženo, ali da su vitalna. I studija Grada pokazala je slično stanje stabala, ali je oni interpretiraju kao sječu.


Time se zapravo mijenja projekt jer se mijenja visina i vrsta stabala, a to je zapravo izmjena projekta što nam je vrlo čudno, kaže Rubeša.Prema njegovim riječima, još jedan problem ostaje vrlo aktualan.


– Riječ je o činjenici da na mjesta gdje će se posaditi nova stabla je zapravo pozicija temelja ukopanih zidina na istočnoj strani Crekvine. Stoga mislimo da ni stanište novih stabala nema šanse da se razvijaju, a postoji sumnja i kako će ih se ukopati, pojašnjava Rubeša.


I Branko Jani Kukurin izražava nezadovoljstvo uklanjanjem stabala. Kaže da se vlast ne rukovodi interesima građana, nego vlastitim željama.


– Dobro je da se gradska vlast brine oko zdravlja stabala u svom gradu. Kao što su pokazali tu »veliku brigu« nedavno u Rešetarima kad su popilili jedanaest tridesetogodišnjih stabala.


Nije čudno da se priča oko stabala na Crekvini poklopila s izvedbom apsolutno nepotrebnog i preskupog projekta fiksnih tribina koje će biti u funkciji čak tri mjeseca godišnje, a koje će trajno unerediti, nama Kastavcima i svima onima koji vole Kastav, staru gradsku jezgru, kaže Branko Kukurin.Liječenje neprihvatljivo


Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac kaže da je projekt revitalizacije Crekvine planiran kroz svu prostorno-plansku dokumentaciju s dobivenim suglasnostima i odrađenom prvom fazom.


– Uređenje Crekvine u najljepšu ljetnu pozornicu, projekt je koji se sustavno sprema niz godina, a čiju je vrijednost prepoznala i Europska unija koja projekt sufinancira s gotovo 50 posto sredstava.


Niti jedan od poteza nije učinjen nepromišljeno pa tako ni odluka o uklanjanju dotrajalih stabala kestena. Nakon razgovora s nezadovoljnim građanima Kastva i susjednih općina, naručili smo još jednu procjenu kod hrvatskog autoriteta za stabla Frana Poštenjaka, a isto su učinili i građani angažiravši još jednog stručnjaka.Obojica stručnjaka potvrdila su da stabla nisu zdrava i da im je potrebno liječenje koje bi na duže vrijeme stavilo Crekvinu izvan svake funkcije. Analizom se ustanovilo da su svega tri stabla stara stotinu godina, a od ta tri, dva bi trebalo odmah ukloniti.


Odustajanje od projekta radi liječenja dotrajalih stabala nije prihvatljivo, stoga smo već nabavili nova stabla kestena koja će biti zasađena po svim pravilima struke, a koja će već ovog proljeća razviti krošnje, kazao je gradonačelnik Mostarac.


Ukupna vrijednost projekta »Povežimo se baštinom, koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iznosi 76,37 milijuna kuna. Europska unija za ovaj je projekt osigurala 36,37 milijuna kuna, a Grad Kastav je uključen s uređenjem Trga Lokvina i lokaliteta Crekvina.


Ima i Kastav svoje žiniće!


– »Pojekt« nije prošao nikakvu javnu raspravu, čak i sam arhitekt nije došao na zakazanu raspravu s građanima. Očito je da su tu u igri neki drugi konkretniji ekstraprofitni interesi!


Valjalo bi preispitati postupak ugovaranja i plaćanja ovoga projekta, kao i sto posto preplaćenog kompleksa Špar, potom »doma vodenih sportova« (6 kilometara od mora!) te »Doma čakavske kulture«, a sve u režiji bivšeg gradonačelnika Lukanovića!


Ima i Kastav svoje žiniće! Ova je gradska vlast očito na kratkom špažiću od prethodne! Valja ponekad i poslušati i glas građana.


Inkompetencija, neznanje i bahaćenje su kratkoga daha! Kastavci su oduvijek znali čuvati i sačuvati svoje stare pravice i svoj Kastav. Tako će biti i ovaj put, odlučan je Branko Kukurin.Druga faza sanacije i uređenja


Što se tiče Crekvine, riječ je o drugoj fazi sanacije i uređenja, prema projektu Nenada Fabijanića, nakon što su 2017. godine u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni radovi vrijedni dva milijuna kuna.


Tada je napravljena konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije svetišta, a ponovo je zatvoren prolaz kroz oltarno svetište Crekvine koji je nasilno otvorila talijanska vojska nakon Prvog svjetskog rata.


Ujedno su na prostoru istočne sakristije uređeni novi sadržaji u funkciji ljetne pozornice: muška i ženska garderoba sa sanitarnim čvorovima te skladišni prostori.– Projekt se svodi na intervencije u vrlo malim prostorima bočnih sakristija koje nikad nisu bile izgrađene do kraja, s novim izazovom, novim vremenom, novim materijalom i s funkcijom koja podržava događaj koji će se dogoditi na platou na kojem će biti Ljetna pozornica, na kojem će biti tribine i sjedalice za doživljavanje te iste fešte koja će se dogoditi na pozornici, rekao je Fabijanić prilikom predstavljanja rezultata prve faze uređenja ovog povijesnog prostora.


Cijela investicija, vrijedna 5,8 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do proljeća.