Sufinanciranje predškole

Kastav promijenio iznose subvencija za vrtiće: “Cilj je upisati svu djecu u vrtiće na svom području”

Ingrid Šestan Kučić

Gradu Kastvu je cilj svu djecu upisati u vrtiće na svom području - Dječji vrtić "Vladimir Nazor"

Gradu Kastvu je cilj svu djecu upisati u vrtiće na svom području - Dječji vrtić "Vladimir Nazor"

Jedna majka uputila je prosvjednu notu tvrdeći da sva kastavska djeca nisu jednaka, jer roditelji čija djeca pohađaju vrtiće izvan kastavskog područja mjesečno dobivaju 80 eura manju subvenciju, no riječ je o uobičajenoj praksi jedinica lokalne samoupraveKASTAV – S početkom ove godine Grad Kastav je donio odluku o izmjenama i dopunama Odluke o sufinanciranju boravka djece s prebivalištem na području Grada Kastva u predškolskim ustanovama prema kojoj je mjesečni iznos sufinanciranja cjelodnevnog boravka djece u jaslicama ili vrtiću unutar mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva narastao na 230 eura mjesečno, dok se iznos cjelodnevnog boravka djece u jaslicama ili vrtiću izvan mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva nije mijenjao.


Taj je iznos ostao na dosadašnjoj razini od 150 eura mjesečno zbog čega je jedna od majki koja koristi upravo tu uslugu uputila prosvjednu notu, tvrdeći da sva kastavska djeca nisu jednaka, jer roditelji čija djeca pohađaju vrtiće izvan kastavskog područja mjesečno dobivaju 80 eura manju subvenciju.


Obrti dadilja


Međutim, riječ je o uobičajenoj praksi jedinica lokalne samouprave jer u pravilu subvencija za dijete koje pohađa vrtić osnivača izvan područja manja je od one za vrtić na području te jedinice lokalne samouprave. Tako, Grad Rijeka boravak djeteta u vrtiću izvan riječkog područja subvencionira mjesečnim iznosom od 107,51 eura, dok te subvencije za vrtiće drugih osnivača na riječkom području iznose 260 za jaslički i 200 eura za vrtićki program. Takvom politikom vodi se i Grad Kastav, jer kako objašnjava Neva Andonov Lipovac, roditelji imaju mogućnost upisa djeteta unutar mreže dječjih vrtića na području Kastva.
– S prvim danom ove godine povećana je subvencija za vrtić drugog osnivača unutar mreže iz razloga što je taj vrtić, koji pohađa pedesetak djece, povisio ekonomsku cijenu. Željeli smo izaći roditeljima ususret. Svaki roditelj ima mogućnost upisati dijete u vrtić na kastavskom području, međutim ima roditelja kojima to ne odgovara i oni su svjesni da će plaćati veću cijenu vrtića. Ta je cijena još i veća kada su u pitanju obrti dadilja, jer subvencija za dadilje je 120 eura mjesečno, a roditeljima se naplaćuje 480 eura mjesečno, objašnjava Andonov Lipovac.


Zakonska obveza


Dodajući da s područja Kastva ima dvadesetak djece koja pohađaju vrtiće u Matuljima, Viškovu ili Rijeci, Andonov Lipovac kaže da je Gradu Kastvu cilj upisati svu djecu u vrtiće na svom području.


– Lani smo u vrtiće naše mreže upisali svu djecu čija oba roditelja rade i imaju prebivalište na području Grada Kastva, kao i svu djecu od navršene 4. godine, što je zakonska obveza. Činjenica je da su subvencije za djecu u vrtićima izvan naše mreže manje i postoji mogućnost povećanja subvencije od iduće pedagoške godine, ali prije toga moramo ispitati kakve su ekonomske cijene u vrtićima izvan našeg područja, zaključuje Andonov Lipovac.