Rebalans

Kastav izjednačio cijene za svu djecu u vrtićima i jaslicama

Sanja Gašpert

Grad Kastav povećao je iznos kojim sudjeluje u namirenju ekonomske cijene, a osim istih cijena za sve korisnike gradskih i privatnih vrtića, cilj ove odluke bio je i omogućiti povećanje plaća odgojiteljaU pedagoškoj godini 2020./2021. svi korisnici usluga jaslica i vrtića unutar mreže dječjih vrtića na području Grada Kastva plaćat će jednaku cijenu. Odluku o izjednačavanju cijena gradskih i privatnih vrtića izglasali su kastavski vijećnici na sjednici održanoj u Društvenom domu braće Matešić.


Izmjenama i dopunama odluke o sufinanciranju boravka djece s prebivalištem na području Grada Kastva u predškolskim ustanovama povećava se iznos s kojim Grad Kastav sudjeluje u namirenju ekonomske cijene za cjelodnevni boravak djece u jaslicama ili vrtiću unutar mreže dječjih vrtića na području Grada.


Rebalans proračuna
​Kako je istaknuto na sjednici, cilj odluke je da se svim korisnicima usluga unutar mreže dječjih vrtića na kastavskom području osigura izjednačenje cijene s kojom sudjeluju u plaćanju u mjesečnoj cijeni usluga predškolskih ustanova, odnosno da svi korisnici usluga tih ustanova plaćaju jednaku cijenu, kao i da se omogući povećanje plaće odgojitelja. Sredstva za provođenje ove odluke osiguravaju se izmjenama i dopunama proračuna Grada Kastva za 2020. godinu, koje su također prihvaćene na sjednici.


​Naime, Grad Kastav je među prvima izradio rebalans proračuna za 2020. godinu, koji je određen smanjenjem prihoda uslijed očekivanih posljedica pandemije koronavirusa te odgodom pojedinih planiranih rashoda. Kako je rečeno, i u ovim uvjetima osigurava se ravnoteža proračuna te sredstva za završetak kapitalnih investicija koje su u tijeku, poput izgradnje groblja i sportsko-rekreacijskog centra te rekonstrukcije ceste Kastav-Viškovo. Vijećnici su prihvatili smanjenje prihoda i primitaka za 6,9 milijuna kuna ili 10,47 posto te povećanje rashoda i izdataka za 1,2 milijuna kuna, odnosno 1,79 posto u odnosu na plan. Također, planira se prijenos sredstava iz 2019. godine u iznosu 9,1 milijun kuna, nakon čega ukupno raspoloživa sredstva iznose 68,5 milijuna kuna.


​Gradske nagrade


Na sjednici Vijeća prihvaćeni su i prijedlozi za nagrade Grada Kastva za 2020. godinu, koji će se dobitnicima uručiti na svečanoj sjednici Dana grada Kastva, u subotu 6. lipnja. Nagradu Grada Kastva za životno djelo dobit će Cvjetana Miletić za doprinos u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta čakavskog govornog područja. Objavljivanjem rječnika Slovnik kastafskega govora, dala je osobit doprinos popularizaciji, vrednovanju i očuvanju kastavskog govora.


Priznanje Grada Kastva dodijelit će se Osnovnoj školi »Milan Brozović« Kastav povodom 250. obljetnice školstva u Kastvu te nemjerljivog doprinosa odgoju učenika i brojne uspjehe koje škola postiže. Nagrade Grada Kastva za 2020. godinu dobit će Božica Zupičić, predsjednica Art udruge Grad kulture, za dugogodišnji rad i veliki doprinos u kulturi te promociji Grada Kastva te Eugen Tončinić, trener Košarkaškog kluba Kastav, za dugogodišnji rad i postignute uspjehe u sportu. Počasnom građankom Grada Kastva proglašena je Suzana Antič, predsjednica Aktiva ljubljanskih ravnatelja dječjih vrtića za dugogodišnju suradnju i doprinos u promicanju ugleda Grada Kastva izvan državnih granica. Javno priznanje Grada Kastva posmrtno je dodijeljeno Dragoljubu Cvjetkoviću, dugogodišnjem profesoru tjelesnog odgoja u kastavskoj školi, za rad i osobni doprinos razvoju i popularizaciji školskog sporta.