27 susjedstava

Kastav čuva ugrožene jezike, evo kako

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Web platforma "Sačuvajmo ugrožene jezike" je prema direktorici Rijeke 2020 Ireni Kregar Šegoti putokaz kako nastaviti raditi u tom smjeruU bajkovitom, snijegom prekrivenom Gradu na brege je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena mrežna platforma “Sačuvajmo ugrožene jezike” susjedstva Kastav, jednog od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Jedinstvenost susjedstva Kastav čini naglašena težnja i aktivno zalaganje zajednice da se iz bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa Grada posebno izdvoji i snažno potakne očuvanje upravo onog segmenta nematerijalne kulturne baštine, a to je jezik, odnosno izvorna kastavska čakavština, koja je samo dijelom bogatstva brojnih čakavskih govora, ali se broj govornika iz godine u godinu smanjuje, pa tako na kastavskom području izvornom kastavskom čakavštinom govori tek trećina žitelja.


Privući turiste


Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota izrazila je zahvalu što se nije odustalo od projekta.
– Dapače, unazad tri godine intenzivno ste radili na priči o očuvanju jezika. Upravo je platforma suradnje putokaz kako dalje nastaviti; Grad Kastav je po pitanju očuvanja dijalekata uspostavio izvanrednu suradnju s mađarskim Pečuhom, također nekad Europskom prijestolnicom kulture – kazala je Kregar Šegota, podsjetivši da Kastav razmišlja kako putem on line platformi privući goste i turiste upravo putem najsuvremenijih tehnologija.Gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac izrazio je ugodu, jer je domaćin partnerima na ovakvim susretima.


– Ne možemo bez Rijeke, no ni ona ne može bez nas, bez naših malih sredina, a upravo Urbana aglomeracija pokazuje kako treba živjeti, pa su u tom smislu svi projekti vrlo važni. Kastav je grad pisane riječi i nama je zadatak da udahnemo žar čakavštini, to je najnužnije u cijeloj priči.


Jezik je ključan za identitet područja, podneblja – kazao je Mostarac, podsjetivši da je u Strasbourgu održan govor upravo na čakavštini.


Moderan pristup


Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić rekla je da Županija nije samo podrška jednom od dvaju programskih pravaca koje su osmislili s ciljem očuvanja tradicije, nego je podrška i neformalnim grupama koje će prezentirati tradiciju svog kraja.


– Ujedno riječ je o modernom pristupu baštinjenja bogate kulturne povijesti Kastva, u prvom redu očuvanju jezika i stoga upućujem čestitke gradonačelniku Mateju Mostarcu na svim dosadašnjim naporima – rekla je Medarić.


Pridružio se čestitkama i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, istaknuvši da je riječ o propulzivnoj sredini, istovremeno suvremenoj, a tako tradicijskoj.


– U EPK-u smo se zbližili upravo kroz program Aglomeracije, ističem između ostalih i projekt uređenja Crekvine i Lokvine, cijenim lokalnu baštinu i stoga je vrlo važno da je i Kastav dio te priče. Ono što je također važno svakako je činjenica da unatoč pandemiji nastavljamo s vrijednim projektima kroz web platforme – kazao je Šarar.


Veliki forte inicijativi o očuvanju dijalekta pružila je Udruga Čakavski senjali, Dječji vrtić Vladimir Nazor, Kastafsko kulturmo leto, podsjetila je ispred Grada Kastva Andrea Bralić, najavivši pismo inicijative koje će krenuti prema nadležnim institucijama o prijedlogu da se zbog očuvanja dijalekata učenje čakavštine uvrsti kao nastavni izborni predmet.