ZELENI PLAN

Kandidat Možemo! za Rijeku: ‘Možemo biti grad 21. stoljeća, a gradonačelnik neće biti šerif ili spasitelj’

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

A to znači da gradonačelnik neće biti direktor grada, spasitelj, šerif, on mora biti javni službenik koji služi građanima, pojasnio je kandidat za gradonačelnika Nebojša ZeličRIJEKA – Kandidat lokalne političke grupe Možemo! Rijeka za gradonačelnika Nebojša Zelič pozvao je sve građane da izađu na lokalne izbore kako bi Rijeka dobila gradonačelnika koji može grad uvesti u 21. stoljeće, u kojemu je uloga gradova ona koju su u 20. stoljeću imale nacionalne države.


Mjesna samouprava


– Prvi potezi kada nam građani ukažu povjerenje bit će oni za koje nisu potrebna financijska sredstva. Pokrenut ćemo model intersektorske suradnje između gradske uprave, gradskih poduzeća, ustanova kako bismo optimizirali upravljanje. U tijeku je prihvaćanje Strategije razvoja grada do 2027. godine, ali uz nju treba napraviti akcijski plan za realizaciju zacrtanih ciljeva. Upoznat ću se sa stanjem gradskih financija i učiniti sve za ublažavanje posljedica krize koja je rezultat epidemije COVID-19. Inzistirat ću na zelenom planu grada Rijeke i aplicirati na europske fondove za projekte kao što su postavljanje solarnih panela ili instaliranje dizalica topline umjesto sustava centralnog grijanja. Neophodno je što prije riješiti probleme u sustavu gospodarenja otpadom. Prioritet je i povećanje participacije građana u političkim procesima, a najviše mladih ljudi. Nastojat ću dignuti ulogu mjesne samouprave na višu razinu, izjavio je Zelič.


On je dodao da se ne bi osvrtao na protukandidate za mjesto gradonačelnika, a aktualnom gradonačelniku zamjera to što nije napravio više kada je riječ o zelenoj tranziciji grada i reformi mjesne samouprave.


Tolerancija i solidarnost
– Čovjek rijetko kada dobije priliku stvarati nešto u što vjeruje, a ja sam to dobio dva puta – kada smo stvarali političku platformu Možemo! i lokalnu grupu u Rijeci. To sam radio s ljudima kojima vjerujem. Zbog toga sam preuzeo odgovornost kandidiranja za političku funkciju. Došlo je vrijeme u hrvatskoj i riječkoj politici za one koji žele mijenjati postojeći politički model koji asocira na klijentelizam i korupciju. Kandidirao sam se i zato što smatram da su gradska vlast i lokalna samouprava izuzetno važni. Hrvatska je trenutačno visoko centralizirana država, ali uloga gradova će jačati. Gradovi moraju imati mogućnost upravljati svojim razvojem i moraju pružati kvalitetne javne usluge. Rijeka mora biti mjesto u kojemu se stvara osjećaj zajednice s temeljnim vrijednostima kao što su tolerancija i solidarnost. Rijeka mora postati grad 21. stoljeća, ona to može. A to znači da gradonačelnik neće biti direktor grada, spasitelj, šerif, on mora biti javni službenik koji služi građanima, pojasnio je Zelič.