ZVONA I KANAT ZA BAKARSKI KRAJ

Kakofonija zvonaca. Nakon dvije godine pauze vratila se smotra Kukuljanskih zvončara

Filip Brnelić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Mlado i staro, stotine zvončara, maškara i posjetitelja stvorilo je kakofoniju velikih i manjih zvonaca, domaće i pusne glazbe, zvukova truba, harmonika, uzvika i fijukanja vjetraKUKULJANOVO – Usprkos jakoj buri i niskoj temperaturi, manifestacija “Zvona i kanat za bakarski kraj” na Kukuljanovo se vratila nakon dvije godine pauze. Mlado i staro, stotine zvončara, maškara i posjetitelja okupilo se na desetom izdanju smotre te stvorilo kakofoniju velikih i manjih zvonaca, domaće i pusne glazbe, zvukova truba, harmonika, uzvika i fijukanja vjetra koja satima nije napuštala ulice. U organizaciji Kukuljanskih zvončara, a uz pokroviteljstvo Grada Bakra i bakarske turističke zajednice, osam maškaranih grupa odradilo je tri i pol kilometara dugu trasu od kukuljanskog Doma kulture prema Škrljevu, po gornjoj cesti samog Kukuljanova, do Podola i konačne stanice Doma.


Na čelu s alkoholom zagrijanim, crnilom namazanim, debelim kožusima i visokim kapama odjevenim, batinama, životinjskim lubanjama i žuto-crvenim trakama opremljenim Kukuljanskim zvončarima, povorku su uveličali i Munski zvončari, Griški krabunosi, Grobnički dondolaši, Čočman express, Zametski zvončari, Zametske maškare i Ćićski zvončari.


U Domu kulture otporne je sudionike po završenoj povorci dočekala subotnja maškarana fešta, večera i tanci uz grupu Trio Vox, a prema riječima Vanje Mičetića, predsjednika Kukuljanskih zvončara, tjeranje zime nije na ovogodišnjem maškaranom repertoaru.
– Zadovoljni smo da nam je zima došla jer nam je dosta bilo kiše. Vrijeme nas neće poremetiti, ja se nadam da će svima biti lijepo i da ćemo napraviti šušur u selu. Ove godine smo uključili našu područnu školu Kukuljanovo da se i djeca do četvrtog razreda pridruže u naše maškarane običaje, s njima smo prošle godine radili na tome da u ovo doba oživimo naš kraj. Maškare su krenule iz sela na Korzo, ali maškare se trebaju vratiti na selo, rekao je Mičetić, najavivši nastavak kukuljanskog pusnog programa. Uz sudjelovanje Kukuljančana na međunarodnoj karnevalskoj povorci u Sračincu, zvončare čekaju maškarana tura Zlobin – Plase – Hreljin zajedno sa Čočman ekspresom, dječja reduta, gostovanje na Mićoj zvončarskoj smotri u Bregima, kao i kulminacija mesopusnih običaja – Zvončarska smotra u Matuljima te paljenje pusta na Mesopusni utorak.