Nije ugodno, ali...

Kako su se Riječani snašli pod maskicama: “Em mi smeta na licu, em nije funkcionalna”

Bruna Matičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Dok neki nisu oduševljeni novom mjerom i misle da nošenje maski nije funkcionalno, drugi se osjećaju sigurnije te smatraju da bi maske trebalo nositi cijelo vrijeme na ulici i ostalim javnim mjestima, a ne samo u trgovinamaGrađani Rijeke prvoga dana ispoštovali su odluku Nacionalnog stožera Republike Hrvatske o nužnoj mjeri obaveznog korištenja zaštitnih maski za lice. Naime, zbog velikog broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana uvedena je nova epidemiološka mjera i odnosi se na obavezu nošenja maski zaposlenika i posjetitelja zdravstvenih ustanova, vozača i putnika u javnom prijevozu, trgovaca i kupaca za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenih u ugostiteljskoj djelatnosti i svih ostalih koje na to obvezuje HZJZ.


S obzirom na donesenu odluku koja je jučer stupila na snagu, na riječkom Korzu velik broj građana već od jutra odlučio je prošetati sa zaštitnom maskom na licu, i to puno više nego prethodnih dana, a još je veći postotak onih koji su sa zaštitnim maskicama ulazili u trgovine ili trgovačke kuće, posebice stoga što je to obavezno.


Otežan rad


Naravno, među kupcima našao se i poneki koji je u neznanju, u prodavaonicu pokušao ući bez maskice, ali djelatnice su ga vjerojatno upozorile. Obaveze nošenja maski pridržavaju se i djelatnici brojnih ugostiteljskih objekata na Korzu i vjerujemo da im nije lako obavljati posao pod maskom na ovim vrućinama.
Potvrdio nam je to i Željko Delić, vlasnik restorana Brasserie As.


– Nošenje maski jako je problematično. Zaposlenici cijelo vrijeme udišu isti zrak i mišljenja sam da to nije svrsishodno. Djelatnici u kuhinji rade na 40 stupnjeva, a sada još moraju nositi i masku.


Mi ćemo se ponašati u skladu s donesenim mjerama, a nadamo se da će one donijeti pozitivne rezultate, kazao je Delić.Na nošenje maskica u javnom gradskom prijevozu građani su se već navikli i u autobusima se teško može naići na osobu koja ju tijekom vožnje ne nosi.


No, što misle o novoj obavezi nošenja zaštitnih maski u trgovinama i ostalim javnim zatvorenim mjestima, upitali smo građane koje smo susreli u šetnji ili kupovini glavnom riječkom ulicom.


Anja Novaković, koju smo sreli u Robnoj kući Ri, nije bila oduševljena novom mjerom, a osim što joj smeta na licu, misli da njezino nošenje nije funkcionalno. Također, kazala nam je kako joj djelatnice nisu dopustile ulazak u trgovinu bez maskice jer im dolazi inspekcija.


Nije ugodno


Mnogi građani svjesni su da oštrije mjere i obaveza nošenja maski predstavljaju nužnost za nastavak normalnoga života i održavanja zdravlja kako svoga, tako i onih osoba u okolini. Tako se s uvođenjem obaveze nošenja maski u potpunosti slaže Tereza Jonjić.


– Odluka je odlična i smatram da bi se masku trebalo nositi cijelo vrijeme na ulici i ostalim javnim mjestima, a ne samo u dućanima. Također, političari bi prilikom pojavljivanja na televiziji uvijek morali nositi masku, ipak su oni ti koji bi trebali biti primjer stanovništvu, kazala je Jonjić i pozitivnim ocijenila odluku.S njezinim se mišljenjem složio i Dino Popović, koji je za obavezu nošenja maski saznao tek jutros. Dakako, teško se preko noći prebaciti na nove mjere, ali odluke Nacionalnog stožera se pridržava.


– Nije mi ugodno nositi maskicu, ali ako je nešto za zdravlje, onda bi se trebali pridržavati, poručio je Dino Popović, uz napomenu:


– U određenim zemljama obaveza nošenja maski traje već duže vrijeme, a jasno su popisane i kazne za one koji ne nose masku u javnom prijevozu, trgovinama i ugostiteljskim objektima. Ne mogu reći hoće li i kod nas doći do sličnih mjera i hoće li se ljudi pridržavati obaveze, rekao je.


U Hrvatskoj se osobe koje ne nose zaštitne maskice za sada neće kažnjavati, ali je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio kontrolu djelatnika Civilne zaštite ili policije.