preluk

Kako je zaboravljeni kamp postao smetlište nadomak budućem Hiltonu

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U kampu se nalazi još desetak kućica, a jedina novost od lani je lanac i lokot što ga je na ulaz u kamp u lipnju postavila Lučka kapetanijaKamp prazan, na plaži kupača da se mogu nabrojiti na prste jedne ruke. A ima i hladovine, tako da nije da je izbjegavaju oni koji se vole skloniti kad upeče sunce. Osim toga, na manjim izbetoniranim mulićima i pravim privatnim prilazima moru tu i tamo po jedan, dva kupača.


Reklo bi se, sto posto po preporukama epidemiologa, socijalna distanca osigurana. Pogled na prostor nekadašnjeg autokampa Preluk doista je nadrealan, čini se da je kamp poharala korona ili pak rat. A nije ni jedno ni drugo, nego birokracija.


U zoni u kojoj se s jedne strane nalazi design hotel Navis, a s druge je pri kraju jedna od najvećih turističkih investicija na Jadranu, novi Hilton Costabella Beach&Spa resort, nalazi se jednom riječju – smetlište, koje ne služi na čast nikome.


Foto galerija: Kako je zaboravljeni kamp postao smetlište nadomak Hiltonu Foto: Sergej Drechsler
Stanje je gotovo isto kao i lani u ovo doba godine, nakon što je u proljeće 2019. država preuzela kamp, s obzirom da je tvrtka Agens godinama zemljište koristila polulegalno. Ovaj iznimno vrijedan prostor, sa savršenim pogledom na Volosko i Opatiju, najprije je tako potpao pod Ministarstvo državne imovine, pa onda, kako je riječ o pomorskom dobru, pod Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


U suradnji s Gradom Rijekom, u ljeto prošle godine organizirana su i dva kruga povrata kamp-kućica vlasnicima, od kojih je velik broj iz Slovenije, no kamp se nije uspjelo isprazniti, tako da je više od deset kućica još u kampu.


Odnosno, ono što je od njih ostalo. Ideja je bila da se skine ogradu i prostor kampa privede javnoj namjeni, no nije to baš tako lak i brz posao. U Gradu su, podsjećamo, upućivali prijedlog i požurnice Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, 23. rujna, 14. studenog 2019. te 22. siječnja 2020. godine za organiziranjem novog termina za preuzimanje preostalih kamp-kućica.


Rupa u ogradi


Također je dogovoreno da će Lučka kapetanija izvršiti inspekcijski nadzor, utvrditi da je stanje pomorskog dobra takvo da priječi opću upotrebu te naložiti Gradu uklanjanje ograde kampa, čime bi se omogućila opća upotreba pomorskog dobra u sklopu redovnog upravljanja.A stanje je s požurnicama i bez njih i ove godine takvo da ograda još uvijek stoji, samo je postavljena nova pločica na ulaznoj rampi, te nosi ime druge institucije. Naime, krajem lipnja Lučka kapetanija Rijeka je konačno stavila svoju oznaku i lokot na kamp.


No, oni nemaju neke svrhe, s obzirom da je na portunu rupa kroz koju se kupači provlače svakodnevno kada idu na more. Smeće se gomila na sve strane, a od ono malo kamp-kućica što je ondje preostalo, i nije mnogo ostalo.


Naime, praktički u sve je provaljeno, porazbijano je sve u njima, a kažu oni koji se dođu okupati – čujem ja tamo nešto oko smeća šuška, pogledam, kad ono ogroman štakor. U sjeni starih borova gomilaju se hrpe smeća, čiji je spomen Riječanima ovih dana podsjetnik na požar.


Među onima koji su se ovih dana došli ovdje baciti u more, bili su prijatelji Marino i Ernest. Marino je, kaže, čitav život vezan za kamp, ovdje u blizini živi i to mu je svake godine mjesto gdje se kupa.– Ja tu blizu živim i otkako sam bio mali, s roditeljima sam dolazio ovamo na kupanje, tako da se sjećam kako je kamp nekad izgledao. Stvarno mogu reći da je ovo sadašnje stanje strašno. Sve je razbijeno, puno je smeća, stvarno žalosno, pogotovo za ovakvu poziciju, kazao nam je ovaj »susjed« kampa.


Status quo


Žalosno svakako jest da ovaj »kamp na kraju grada«, ali i između dva vrhunska turistička objekta, već drugo ljeto više sliči na smetlište nego na kamp. A što će i kada s njim biti, za sada je još uvijek nepoznanica. Kako smo prošlog tjedna doznali, čini se da će se o tome razgovarati ovih dana.


Naime, u Odjelu za komunalni sustav Grada Rijeke, odgovorili su kako Auto kamp Preluk još uvijek nije prostor u javnoj namjeni, već je i dalje pod upravljanjem i nadležnošću Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Foto Sergej Drechsler


– Dodatno napominjemo da je 19. lipnja 2020. Lučka kapetanija Rijeka postavila na ulaz u kamp lanac, lokot i tablu zabrane pristupa u autokamp, a ključ lokota je kod službenika Lučke kapetanije.


Temeljem navedenoga Grad Rijeka nije u posjedu navedenog Kampa i nije nadležan u provođenju bilo kakvih radnji i postupanja, rekli su u Gradu.


Ivana Škarić, glasnogovornica Ministarstva mora, nam je pak poručila kako će se ovaj tjedan održati zajednički sastanak između predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Grada Rijeke, nakon čega će javnost izvijestiti o svim aktualnostima u vezi s vraćanjem prostora kampa Preluk u javnu namjenu.


Eto, živi bili pa vidjeli!