Svjetski uspjeh Dejana Ljevnaića

Kako je Riječanin ostvario skijaško čudo na Jahorini: ‘Sve je počelo na Platku, a sada pripremam ZOI u Pekingu’

Bruna Matičić

Dejan Ljevnaić

Dejan Ljevnaić

Prije nego što je postao direktorom Olimpijskog centra na Jahorini, punih deset godina radio je na razvoju ski centara u Srbiji, te trenutno, osim u Kini, s timom radi u cijeloj regijiDirektor bosanskohercegovačkog Olimpijskog centra, Dejan Ljevnaić rođeni je Riječanin koji je ostvario pravo skijaško čudo na Jahorini. Naime, riječ je o osobi koja je brojnim projektima i ulaganjima u sadržaje posljednjih pet godina učinila Jahorinu sve atraktivnijom destinacijom i plasirala je visoko na karti europskih skijaških destinacija.


Sada, nakon 15 godina rada i stjecanja znanja i iskustva u svijetu skijaškog turizma, angažiran je na pripremi Zimskih olimpijskih igara u Kini u sklopu kojih, zajedno s partnerima, obavlja poslove projektiranja staza, planiranja i izgradnje sustava za zasnježenje te edukacije i treninga kineskih skijaša.


Prije nego što je postao direktorom Olimpijskog centra na Jahorini, punih deset godina radio je na razvoju ski centara u Srbiji, te trenutno, osim u Kini, s timom radi u cijeloj regiji. Međutim, kaže, sve je počelo u Rijeci, gradu u kojem se rodio i živio, a nakon kojeg ga je put odnio u Beograd gdje je nastavio školovanje, studij, te ušao u skijaške poslovne vode i upravljao skijalištima Kopaonika, pa sve do Jahorine.
– Moje prvo skijanje bilo je na Platku gdje sam napravio svoje prve korake u snijegu i prvi put stao na skije. Sjećam se da smo na Platak išli organizirano s Osnovnom školom Vladimir Gortan i tu se rodila velika ljubav i strast za planinom i skijanjem. S vremenom sam tu ljubav usmjerio u posao od kojeg živim i u kojem istinski uživam, započeo je priču Dejan Ljevnaić.


Photo: Armin Durgut/PIXSELL


Najveće tržište u svijetu


Kroz godine provedene u skijaškom poslu te, ponajprije, puno vremena i napora uloženog u stjecanje znanja, u karijeri ima puno izgrađenih ski centara u cijeloj Europi, a poslovne aktivnosti proširio je i na tržište Kine.


– Prije projekata realiziranih u Olimpijskom centru Jahorina, radili smo na izgradnji ski centara u Srbiji i uspješno ih vodili te smo s godinama, ja i moj tim, naučili ovaj posao. Naravno, uložili smo puno u znanje i inženjere jer, ipak je ovo specifična djelatnost kojom se ne bavi puno ljudi i iz koje rijetko tko ima znanje. Na Kopaoniku u Srbiji izgradili smo preko 17 novih žičara, cijeli ski centar Stara Planina, ski centar Tornik na Zlatiboru, ski centar Brezovica gdje smo radili rekonstrukciju ski centar Divčibare. Trenutno radimo u cijeloj regiji, u Makedoniji kod Popove šapke, u Crnoj Gori prisutni smo u gotovo svim ski centrima, od Mavrova, Žabljaka, Kolašina, Cmiljače, Mojkovca, u Bosni i Hercegovini radili smo na Bjelašnici, u Hrvatskoj na Sljemenu, u Sloveniji radimo skoro sa svim ski centrima, ispripovjedio nam je Dejan.


Ono čime se bavi jest projektiranje staza, planiranje i izgradnja sustava za umjetno zasnježenje, projektiranje jezera za opskrbljivanje, u biti cijeli plan izgradnje skijališnih centara prema kojima se realizira njihova gradnja. Njegov tim od 2008. godine radi s tvrtkom TechnoAlpin koja je globalni lider u izradi sustava zasnježenja i razvoja novih rješenja za proizvodnju snijega koja posljednjih desetljeća surađuje sa svim organizatorima zimskih olimpijskih igara, a čiji se proizvodi za izradu snijega nalaze na skijalištima diljem svijeta.


Njegovi projekti na Jahorini i ostalim skijalištima u Europi nisu ostali nezapaženi, stoga je, zajedno s partnerima i tvrtkom TechnoAlpin, angažiran na izgradnji skijališta u Kini koja se grade ususret Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati u veljači 2022. godine u Pekingu.


– Suradnja s Kinom započela je prije četiri godine. Naime, skijanje kao buržoazijski sport kroz povijest nije bio popularan među Kinezima. Međutim, kada su dobili organizaciju Olimpijade te je najavljeno da će Peking biti domaćin Zimskih olimpijskih igara odlučili su da do 2022. godine moraju izgraditi skijališta, stvoriti 200 milijuna skijaša te privući stanovništvo na bavljenje ovim sportom. U Kini se uoči igara tako trenutno gradi 47 skijaških centara te osim u infrastrukturu velika sredstva ulažu u razvoj i promociju skijanja kao sporta, a njihovi sportaši pripremaju se širom svijeta. Pojedini su se pripremali i na Jahorini i Bjelašnici. U Kini do sada nisu imali sustave za umjetno zasnježenje, niti žičare te grade kompletnu infrastrukturu, što je velika stvar za njih i za razvoj skijanja u zemlji koja je zbog broja stanovnika najveće tržište u svijetu, rekao je Ljevnaić.


Dejan Ljevnaić na Jahorini s kineskom delagacijom


Važno iskustvo


Dodaje da su do sada obavljali, ili još uvijek obavljaju poslove projektiranja staza, planiranja i izgradnje sustava za zasnježenje na desetak kineskih skijališta, i to Yanqing Alpine Area (Olympia), Secret Garden Skiresort (Olympia), Wanlong Skiresort, Silk Road Skiresort, Chuiyunshan Skiresort, Keketuohai Skiresort, Beidahu Skiresort, Aoshan Skiresort, Lake Songhua Skiresort, Changbaishan Wanda Skiresort, Great Wall Skiresort.


Pored Dejana Ljevnaića, na skijalištima rade njegovi kolege, Marko Savić, Nemanja Djogo i Iva Ivkić, ali i partneri iz cijele Europe, poput Michaela Mayra i Jacquesa Fourniera iz Švicarske, Manuela Schöpfa iz Austrije, Pierpaola Salussa, Floriana Hajzerija, Fabrizia Martineta, Denisa Fedelija i Alexandera Trettaua iz Italije.


– Skijanje se u Kini brzo razvija, a osim što Kinezi ulažu velika sredstva u skijašku infrastrukturu, ulažu i u pripremu profesionalnih skijaša. Tako je prije dvije godine više od 150 skijaša u smjenama boravilo na Jahorini i Bjelašnici gdje su trenirali i pripremali se za Olimpijske igre. I više nego zadovoljni uvjetima izrazili su želju ponovno posjeti Jahorini, a nama je taj posjet pružio priliku da prezentiramo naše nove investicije čija se realizacija trenutno odvija, rekao je direktor OC Jahorine te naglasio da će iskustvo u Kini za njegov tim i tvrtku značiti zaista puno. Osim toga, dodaje, jedno od najvećih priznanja jest ta da su ga predložili kao člana Shanghai Ski Cluba koji se osnovao ususret olimpijskih igara s ciljem povezivanja Alpi i Kine. Uz njega su svoje mjesto u ovom prestižnom klubu pronašli najveća imena skijaškog svijeta poput Ericha Gummerera, vlasnika tvrtke TehnoAlpin, a koji je izmislio sustav, odnosno top za zasnježenje, austrijskih skijaških olimpijaca kao što su Herman Maier i Marc Girarldelli te Michael Doppelmayr, vlasnik tvrtke Doppelmayr koja je najveći proizvođač žičara na svijetu.


– Skijaški centri koji se grade u Kini od velikog su značaja, kaže nam Ljevnaić. Riječ je o infrastrukturi koja će ostati dugo nakon održavanja Olimpijskih igara, a najveći benefit jest taj da će doprinijeti gospodarstvu jer skijanje je posao koji pokreće mnoge grane gospodarstva. Osim toga, doprinijet će i razvoju skijanja kao sporta. S otvaranjem desetaka novih skijališta i interes za snježne sportove u Kini je porastao i sigurno će netko iz te mase postati dobar skijaš i natjecatelj ili zavoljeti snježne sportove.


Predstavljanje Olimpijskog centra Jahorina na riječkom Korzu / Foto: VEDRAN KARUZA


U suštini, govori nam Dejan Ljevnaić, posao koji radi voli najviše na svijetu, a ono što ga najviše veseli jesu realizirani projekti koji ostaju vidljivi te, osim gospodarskog napretka, društveno su korisni.


– Nema ljepšeg osjećaja od toga kada po odlasku s planine vidite što ste napravili. To ostaje. S druge strane ulaganjima promoviramo skijanje kao sport i privlačimo ljude na boravak u prirodi, na planini. Kada netko zavoli skijanje, zavoljet će i prirodu, a to je skroz drugačiji stil života. Naravno, ekološki sam osviješten i osjetljiv i priroda mi je iznad svih investicija te uvijek pazim da ono što se gradi ne ugrožava prirodu. Život s prirodom i planinom više nije moj posao već je postala moja životna filozofija, zaključio je Dejan Ljevnaić.


Najljepši grad na svijetu

Rijeka je najljepši grad na svijetu! U Rijeci se osjećam kao kod kuće i sve je počelo u tom gradu, u kojem sam rođen i gdje sam napravio svoje prve korake na snijegu. Za Rijeku me vežu najljepše uspomene, ali i puno obitelji i prijatelja zbog kojih često dolazim. Baš volim taj grad i njegove ljude! Naime, često putujem zbog posla, ali i privatno i što više toga vidite, to vam rodni grad bude sve ljepši. Rijeka je drugačiji grad od svih ostalih u kojima sam bio, vjerojatno sam subjektivan, ali zaista ga volim, istaknuo je Dejan Ljevnaić.

Odabir pravih projekata i brza realizacija

Olimpijski centar Jahorina prošle je godine prvi otvorio skijašku sezonu u Europi i tijekom zimske skijaške sezone zabilježio je rekordnu posjećenost. Razlog tomu djelomično jest činjenica da su mnogi europski skijaški centri bili zatvoreni, ali i u kvalitetno pripremljenoj skijaškoj sezoni te brojnim investicijama uloženim u skijalište posljednjih nekoliko godina, a za koje je zaslužan Dejan Ljevnaić. Osim zime, Jahorina je zbog priprema i ulaganja znatnih sredstava u ljetne sadržaje imala i jedno od najboljih i najposjećenijih ljeta no ikada, a direktor Ljevnaić ističe da je ključ uspjeha u odabiru pravih projekata i brzoj realizaciji.


– Ove godine posjetitelje očekuje čak pet novih žičara na Jahorini, nova gondola na lokaciji Poljice s najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima i najsuvremenijim kabinama koja će povećati kapacitet na 3.600 skijaša na sat. Uz nju, napravljen je i tunel koji će ju povezivati s Olimpijskim barom koji također širimo te će biti nova atrakcija na planini. Uz navedeno, radimo dvije nove šestosjedne žičare i dva nova ski lifta u Rajskoj dolini, a samo u ovoj sezoni povećali smo kapacitet za 9.500 skijaša na sat, što su za nas velike i značajne investicije. Uložili smo u novi sustav zasnježenja kojim smo pokrili dodatnih 7 kilometara staze, a uložili smo u osvjetljenje staze ‘’Novak Đoković’’ te ponudu skijanja u večernjem terminu proširili na ukupno 5 kilometara ski staza, a ljubitelji noćnog skijanja moći će uživati u osvijetljenoj stazi ‘’Novak Đoković’’ koja će dodatno proširiti ponudu u večernjim satima na ukupno 5 kilometara staze za noćno skijanje, rekao je Ljevnaić i dodao da će svi projekti biti realizirani do početka zimske skijaške sezone te vjeruje da će oduševiti posjetitelje i osigurati još jednu uspješnu zimsku sezonu.