Tragom hrvatske baštine

Kako je Bakar na jednu noć postao Hrvatska u malom

Sanja Gašpert

Gradonačelnik Tomislav Klarić i novolistovci Slavica Mrkić Modrić i Marsko Gracin / Foto Sergej Drechsler

Gradonačelnik Tomislav Klarić i novolistovci Slavica Mrkić Modrić i Marsko Gracin / Foto Sergej Drechsler

Večer je započela otvorenjem izložbe fotografija »Tragom hrvatske baštine« Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina u crkvi sv. Margarete, a nastavila na Žalu ribara gdje je osam kulturno-umjetničkih društava s područja cijele Hrvatske plesom i pjesmom oživjelo motive s 23 izložene fotografijeBakar je u petak navečer bio Hrvatska u malom. U prekrasnom ambijentu Žala ribara na bakarskoj rivi Bakranima i njihovim gostima predstavilo se više od 150 folkloraša, svirača, plesača i pjevača iz osam kulturno-umjetničkih društava i ansambala s područja od Dalmacije do Slavonije te s otoka, a bilo bih znatno više da nije epidemije koronavirusa i poštivanja epidemioloških mjera.


Večer je započela otvorenjem izložbe fotografija »Tragom hrvatske baštine«, autora Novolistovaca Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina, pod pokroviteljstvom Grada Bakra i TZ Grada Bakra, a u sklopu manifestacije Margaretino leto, postavljene u crkvi sv. Margarete, kao »nepokretnog« dijela istoimenog projekta, dok je istovremeno na Žalu ribara bilo otvorenje njezinog »pokretnog« dijela, gdje je osam kulturno-umjetničkih društava s područja cijele Hrvatske plesom i pjesmom oživjelo motive s 23 izložene fotografije.


Običajna slikovnica


Na pozornici Žala ribara nastupili su članovi KUD-a Šljivoševci iz Šljivoševaca, KUD-a Lovro Ježek iz Marije Bistrice, KUD-a Dicmo iz Dicma, Folklornog društva Studenac iz Nerezina, Folklornog društva Orlec iz Orleca, KUD.a Sv. Juraj iz Krasa, KUD-a Barban iz Barbana i Folklornog ansambla dr. Ante Starčević iz Gospića.


Foto galerija: Tragom hrvatske baštine u Bakru Foto: Sergej Drechsler
– Projekt »Tragom hrvatske baštine« zamišljen je kao običajna »slikovnica« koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o tom silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog, ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše, na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.


Putem 23 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske – vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir i drugi, odali smo počast svima onima koji su u Primorju našli drugi dom, ali i koji su Primorju dali dio sebe, kazala je autorica izložbe Slavica Mrkić Modrić, koja je zajedno s kolegom Markom Gracinom u protekle dvije godine proputovala Hrvatsku »uzduž i poprijeko«, kako bi rječju i fotografijama zabilježili dio hrvatske kulturne baštine, koje je većina zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro, odnosno od strane UNESCO-a.


Mrkić Modrić zahvalila je organizatorima izložbe, kao i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, čije su dvije djelatnice došle u Bakar i brzim antigenskim testovima testirali sve izvođače programa.


Svi su negativni, ali pozitivni u srcu i duši, kazala je Mrkić Modrić. Podsjetila je kako izložba fotografija u crkvi sv. Margarete ostaje otvorena do 5. kolovoza i može se razgledati svakodnevno od 18 do 20 sati.


Očarani Bakrom


Većina sudionika programa u Bakar je došla prvi puta, ali su svi ostali očarani ljepotom ovog drevnog primorskog grada, bogate povijesti i tradicije koja se ogleda u svakom njegovom kutku. Voditeljica Folkornog ansambla Dr. Ante Starčević iz Gospića Dragica Rogić kazala je kako je počašćena činjenicom što je njezin ansambl dio ovakvog hvalevrijednog projekta.Posebno je bila sretna što je u gradu koji je prijatelj s Otočcem, mjestom iz kojeg sama dolazi. Sedamnaest članova FA Dr. Ante Starčević u Bakru se predstavilo svadbenim običajima, šetanim ličkim kolom i pjesmama iz Gospića.


Iz Istre je u Bakar stigao KUD Barban iz Barbana, čijih se deset plesača i svirač predstavilo mantinjadom i balunom barbanskim te svirkom na roženice.


– Prvi puta sam u Bakru i grad je prekrasan, živopisan, povjesan i jako lijep. Ljudi su također srdačni i gostoljubivi i svi se osjećamo jako dobro. Sretni smo što je i naš KUD dio projekta »Tragom hrvatske baštine« i što imamo priliku pokazati djelić naše kulture i običaja kojima se ponosimo, istaknuo je David Broskvar iz KUD-a Barban.


Iz Slavonije je stiglo 25 članova KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca, koji su se predstavili pjesmama i plesovima svoga kraja, kao i nezaobilaznim bećarcem. Bakar je lijep primorski gradić, a ovaj cijeli projekt izuzetno je važan jer daje priliku našim društvima da pokažemo što Hrvatska ima, čime se ponosi, kazala je Silvija Kalazić.


Prekrasnu bakarsku večer na Žalu ribara uveličalo je i sedam plesača iz Folklornog društva Studenac iz Nerezina, koji su se predstavili sa svoja dva plesa – Milo i drago te Račić.


Skoro da se može reći da je je FD Studenac obiteljsko društvo, jer u njemu pleše mama Aleksandra Pinčić, sa svoja tri sina – Paskalom, Noelom i Dantesom Benvinom, a ponekad im se na pozornici pridruži i brat Filip Bugarski.


– Prvi puta smo u Bakru i oduševljeni smo. Oduševljeni gradom, ljudima, prijemom, ali posebno oduševljeni projektom Mrve i Marka, koji pokazuje što hrvatski krajevi imaju, što čuvaju vjekovima i prenose s koljena na koljeno, kazala je ponosna mama četvorice sinova plesača Aleksandra Pinčić.


Klarić: Hvala vam što čuvate nasljeđe svojih pradjedova


U ime domaćina nazočnima se obratio bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je predstavio grad bogate povijesti i njegovih osam naselja, te kazao kako je žurio iz Zagreba kako bi vidio ovu lijepu priču Slavice i Marka i svoje goste, izvođače programa.


– Hvala vam što čuvate tradiciju svojih krajeva i nasljeđe svojih pradjedova, koje prenosite na svoje potomke, hvala vam što ste u naš grad donijeli dio tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, istaknuo je Klarić.