Šetalište Andrije Kačića Miošića

Kako čitati kvart: Pogledajte i poslušajte šest priča o Rijeci na jedinstvenoj lokaciji

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na klupama na Šetalištu A.K. Miošića postavljeno je šest priča i virtualnih šetnji koje se bave Rječinom odnosno vrijednostima i ulogama koje je ova rijeka imala u prošlosti gradaProgram upoznavanja s poviješću kroz projekt “Kako čitati kvart” na Šetalištu Andrije Kačića Miošića predstavili su zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu i voditeljica Riječkog programa lokalnog partnerstva Dragica Fadljević te ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, a predstavljanju su se pridružili i učenici Građevinske i tehničke škole.


Projekt “Kako čitati kvart” dio je programa Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i Riječkog programa lokalnog partnerstva, a provodi se u sklopu programa Kortil uživo.


Obuhvaća zonu oko Rječine te dio Sušaka u okruženju Hrvatskog kulturnog doma.

– Vrijednost ovoga projekta je njegova slojevitost jer su teme kojima ste se bavili polazile od bogate i slojevite povijesno-kulturno-političke simbolike ove urbane zone koju vjetrovi povijesti nisu štedjeli, što je rezultiralo brojnim aktivnostima, radionicama i predavanjima.


Siguran sam da će svi Riječani, ali i turisti, uživati u ovih sedam priča na uistinu jedinstvenoj lokaciji uz samu Rječinu – rijeku po kojoj je naš grad dobio ime, rijeku punu kontroverze koja je predstavljala liniju koja nas razdvaja, ali i točku ujedinjenja, kazao je Filipović, pohvalivši što se kroz projekt promoviraju vrijednosti volonterstva.


Naime, na klupama na Šetalištu A.K. Miošića postavljeno je šest priča i virtualnih šetnji koje se bave Rječinom odnosno vrijednostima i ulogama koje je ova rijeka imala u prošlosti grada: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom.


Priče je moguće poslušati i pogledati putem QR kodova koji su aplicirani na naslone klupa i koji vode na sadržaj koji će biti moguće pronaći i na web stranici HKD-a Kortil uživo. U sklopu projekta izdan je i povijesni vodič/mapa Kako čitati kvart? s opisima najzanimljivijih točaka ove urbane zone.


Projekt Kortil uživo koji još od 2014. godine zajedno sa zajednicom u svom okruženju provodi galerija Kortil. Svake godine projekt provodi zasebne programe, a u 2020. godini Kortil uživo organizirao je Kako čitati kvart? kao dio programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Zamisao je projekta Kortil uživo stvaranje osviještenog odnosa prema javnom prostoru preko kreativnih intervencija te doprinos harmonizaciji i razvijanju suradničkih odnosa u zajednici. S tim je ciljem od svibnja do listopada prošle godine održano osam susreta u kojima je sudjelovalo 120 polaznika, građana i učenika škola uključenih u projekt.


U aktivnostima su sudjelovali Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Građevinska i tehnička škola, Prva hrvatska riječka gimnazija, učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, volonteri EPK, Klub Sušačana i TryTheatre Rijeka.


Autorski tim čine Marko Smoljan, Ivan Vranjić, Ivana Golob-Mihić, Luciano Keber, Vesna Rožman i Jolanda Todorović.Program su podržali Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Riječki program lokalnog partnerstva i RIJEKA 2020.


Riječki program lokalnog partnerstva provodi se već sedamnaestu godinu za redom.