Teški dani

Kad će plaće u 3. maju? Ovo su najnovije informacije za radnike riječkog škvera

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dobili smo informaciju da je kredit u realizaciji i sada čekamo, kazao je ŠoljićRIJEKA – Plaće trećemajcima trebale bi “leći” u narednim danima, najkasnije do konca ovog mjeseca, informacija je koju smo dobili od glavnog povjerenika Sindikata metalaca u “3. maju” Juraja Šoljića nakon jučerašnjeg sastanka s upravom ovog brodogradilišta.


Sastanak je, zapravo, bio novi krug u postupku mirenja koji je ovaj sindikat pokrenuo sredinom ovog mjeseca, nakon što je postalo bjelodano da isplata plaća za veljaču neće biti do 15. u mjesecu već da to ovisi o realizaciji kredita od 90 milijuna kuna, koji su iz “3. maja” zbog povećanih troškova završetka započetih novogradnji zatražili još u siječnju, a Vlada je odobrila državna jamstva na sjednici prije tri tjedna.


– Dobili smo informaciju da je kredit u realizaciji i sada čekamo, kazao je Šoljić.
Prema dostupnim informacijama, jučer je trebala biti odrađena i zadnja instanca u postupku odobrenja kredita u poslovnoj banci što je, navodno, i učinjeno, što implicira da je samo pitanje trenutka kada će kreditna sredstva postati operabilna. Još prošli tjedan iz “3. maja” su poručili kako je pripremljena sva dokumentacija vezana uz isplatu plaća, sve u cilju da se ti transferi na tekuće račune zaposlenih u “3. maju”, njih oko 790, odrade u tekućem mjesecu, odnosno u dan-dva nakon što kredit postane operabilan.