Napokon rješenje

PEĆINE Južni kolnički trak postaje parkiralište

Marinko Glavan

Najavljeno je uvođenje reda koje bi trebalo povećati sigurnost i stanara i prometa / Foto M. GRACIN

Najavljeno je uvođenje reda koje bi trebalo povećati sigurnost i stanara i prometa / Foto M. GRACIN

Parkirna mjesta bit će besplatna, a protezat će se duž cijele ulice Šetalište XIII. divizije – od Piramide do novog rotora koji se gradi na spoju s Ulicom Janka Polića KamovaRIJEKA – Problem nedostatka parkirnih mjesta na području Pećina trebao bi, barem djelomično, biti riješen do kraja studenog, do kad će na desnoj kolničkoj traci  Šetališta XIII. divizije biti iscrtana nova parkirna mjesta, a promet ulicom odvijat će se sadašnjom lijevom kolničkom trakom, potvrdio je riječki gradonačelnik Marko Filipović, nakon sastanka s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem, održanom prije tri dana u Rijeci.Stanari Pećina već dugi niz godina suočavaju se s nedostatkom parkirnih mjesta, s obzirom na skučene uvjete i praktički samo dvije ulice koje prolaze naseljem, duž kojih je i sada velik broj vozila parkiran na pločniku ili na jednoj od kolničkih traka, pri čemu promet u stvarnosti, iako je riječ o ulicama s dvije kolničke trake, najčešće teče jednom trakom. Kako je prometno opterećenje Šetališta XIII. divizije i Ulice Janka Polića Kamova, s izgradnjom riječke obilaznice i državne ceste D-404 značajno opalo, u Gradu su, prema riječima gradonačelnika Filipovića, procijenili da je jedna kolnička traka dovoljna za normalno odvijanje prometa na Pećinama.


Uvođenje reda


– Svi znamo za problem parkiranja na Pećinama, kao i za činjenicu da stanovnici parkiraju na mjestima koja sada nisu predviđena za parkiranje. Želimo da se režim parkiranja na Šetalištu XIII. divizije dovede u red, radi stanara i sigurnosti prometa. Zato je ideja da se južna kolnička traka pretvori u parkiralište, s parkirnim mjestima poprečno, odnosno koso položenim u odnosu na cestu. Parkirna mjesta pritom će biti označena bijelom bojom i bit će besplatna. Nova parkirna mjesta bit će označena do kraja studenog ove godine, s time da će se protezati duž cijele ulice – od Piramide do novog rotora koji se gradi na spoju s Ulicom Janka Polića Kamova, rekao je Filipović.
Kako je riječ o državnoj cesti koja prolazi kroz grad, Hrvatske ceste (HC) su projekt iscrtavanja novih parkirnih mjesta naručile od Rijeka prometa, a HC će ga realizirati.
– Jedna prometna traka je, uz sadašnji intenzitet prometa, sasvim dovoljna za normalan protok vozila, bez zastoja i gužvi, a konkretan broj parkirnih mjesta zasad ne znamo, dok projekt ne bude završen, ali će u svakom slučaju biti znatno veći od sadašnjih kapaciteta, rekao je Filipović.


Zadovoljstvo MO-a
Koliko bi novih parkirnih mjesta stanovnici Pećina ovim projektom trebali dobiti pitali smo Daniela Frku iz Rijeka prometa, ali ni on nije htio govoriti o brojkama dok se projekt detaljno ne razradi.
– Tek smo primili nalog da se iscrtaju nova parkirna mjesta. U svakom slučaju, kapacitet parkiranja duž Šetališta će biti značajno povećan, a sada moramo vidjeti gdje će biti smještena koso iscrtana mjesta, a gdje uzdužna, ovisno o širini kolnika, rekao je Frka.
Najavu uvođenja novih parkirnih mjesta pozdravljaju iz Vijeća mjesnog odbora Pećine, čiji predsjednik Željko Ševerdija ističe da je Mjesni odbor već u više navrata predlagao različita rješenja problema nedostatka parkinga.
– Kako je riječ o državnoj cesti, dosad za to nije bilo sluha. Pozdravljamo svako rješenje koje će rezultirati povećanjem broja parkirnih mjesta. Pokretali smo različite inicijative za uvođenjem novih parkirnih mjesta na raznim lokacijama, a ovo je prvi korak k stvarnom rješenju naših problema. Shvaćamo da je riječ o državnoj cesti, kao i da njome prometuju gradski autobusi, za koje vjerujemo da će biti predviđena ugibališta, na stanicama duž ulice, ali riječ je o problemu prisutnom već dugi niz godina koji će ovim projektom biti barem djelomično riješen, rekao je Ševerdija.