Kastavska sportska zona

Svečano otvoren Boćarski dom ‘Slavko Stanić’

Slavica Kleva

Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER

Uz riječi pjesme "Dobar dan" koju je izvela klapa Kastav, trenutak otkrivanja spomen-ploče Boćarskog doma koji nosi ime Slavka Stanića bio je vrlo emotivan, a otkrili su je njegovi unuci Dino i Sandro uz prisustvo i ostalih članova njegove obitelji – supruge, kćeri i sinaKASTAV  Veliki san pretvoren je u stvarnost. Naime, danas je, uz mnogobrojne goste i sportaše, u Kastvu, u sportskoj zoni svečano otvoren Boćarski dom “Slavko Stanić”. Moderan, multifunkcionalan sportski dom koji se prostire na više od 1.200 četvornih metara, predan je na upotrebu sportašima, u prvom redu boćarima.


Simboličnim rezanjem vrpce, sportašima ali i svim građanima Kastva predali su na daljnje korištenje načelnik sektora za razvoj i natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta Darko Vučić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i domaćin, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.– Dragi prijatelji, sportaši, čast mi je u ime Ministarstva turizma i sporta zaželiti, ne samo uspješno otvaranje, nego i buduće sportske uspjehe, odnosno rezultate. Ostavite pravi trag sportskim rezultatima, kazao je Darko Vučić podsjetivši da je Ministarstvo na poticanje, izgradnju i obnovu sportskih objekata, samo u ovoj godini, sufinanciralo 43 objekta.


Ponosni na zaslužnog sugrađanina
Slavko Stanić, boćar i sportski djelatnik, bio je jedan od osnivača Boćarskog kluba Kastav 1974. godine. Potom je 1980. prešao u Boćarski klub Drenova. Tijekom dva desetljeća prošao je put od igrača prve ekipe do tehničkog i sportskog voditelja. S ekipom Drenove osvojio je međurepubličku ligu 1986. godine, pa potom nastupao u saveznoj boćarskoj ligi do 1990. godine. Osvajao je medalje na republičkom Prvenstvu SR Hrvatske u preciznom izbijanju do 1990. godine. Nakon osamostaljenja Hrvatske 1992., nastupao je s ekipom Drenove u 1. hrvatskoj boćarskoj ligi od 1994. do 1997. i ponovo 1999. godine. Stanić je obnašao brojne dužnosti u sportu. Bio je predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza, Boćarskog saveza Rijeke te osnivač i prvi predsjednik Boćarskog saveza PGŽ-a. U HBS-u je uz to bio i predsjednik Sudačke komisije i član Izvršnog odbora u više mandata. Od 2001. do 2005. godine je kao član poglavarstva Grada Kastva bio zadužen za resor sporta, kulture, tehničke kulture, zaštite okoliša i potrošača. Zahvaljujući Staniću, Kastav je dobio boćalište. Njemu u čast, od 2013. godine kastavsko boćalište Stražnica nosi ime “Slavko Stanić”.


– Želim vam da ova dvorana bude na korist svima Kastavcima, sportašima, a najviše boćarima, kazao je u prigodnoj besjedi Vučić.


Ni župan Zlatko Komadina nije štedio riječi hvale, obrativši se najprije obitelji Stanić čije ime nosi novoizgrađeni boćarski dom u Kastvu.– Osim što je deset posto stanovništva naše županije obuhvaćeno sportom – što amaterski, što profesionalno – mi smo uz Istru najboćarskija županija. Financirali smo izgradnju ovog Doma s 350 tisuća kuna, no, uvijek ćemo financirati ovakve projekte i stoga vam želim daljnje uspjehe, pogotovu boćarima u finalu kupa, kazao je Komadina.


Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER


 


Uz pozdrav obitelji pokojnog boćara Slavka Stanića, gradonačelnik Mostarac je izrazio želju da Dom bude aktivan, podsjetivši da su klubovi već započeli s radom u novim prostorijama ne propustivši prigodu naglasiti da je Dom i multifunkcionalne namjene, da će ga koristiti mnogobrojne udruge, a zimi, kazao je, očekuje dobre maškarane zabave.


– Hvala svima koji su omogućili da se ovdje nađemo, a svim klubovima želim sreću, sportske uspjehe, ali i puno djece koja će dati polet, još bolje sportske rezultate i na državnoj razini, kazao je Mostarac.


Uz riječi pjesme “Dobar dan” koju je izvela klapa Kastav, trenutak otkrivanja spomen-ploče Boćarskog doma koji nosi ime Slavka Stanića bio je vrlo emotivan, a otkrili su je njegovi unuci Dino i Sandro uz prisustvo i ostalih članova njegove obitelji – supruge, kćeri i sina.


Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER