Virusni imunolog

Jonjić misli da će se preko ljeta epidemija stišati, ali ne i ugasiti: ‘Da, moguće je da nove varijante donesu treći val’

P. N.

Zeljko Lukunic/PIXSELL / M. Gracin

Zeljko Lukunic/PIXSELL / M. Gracin

Ovaj virus nas je iznenadio. On se stalno mijenja, znamo da u Hrvatskoj imamo nove varijante, doći će i druge. Ključno je pitanje štite li cjepiva, kaže JonjićProf. dr. sc. Stipan Jonjić, virusni imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka kaže kako je nemoguće predvidjeti bilo kakvo kretanje virusa i njegovo ponašanje u nadolazećim periodima. Misli da je moguć i treći val.


“Ovaj virus nas je iznenadio. On se stalno mijenja, znamo da u Hrvatskoj imamo nove varijante, doći će i druge. Ključno je pitanje štite li cjepiva. Što se tiče protutijela, virus mutira gene, moguće je da će se mogućnost vezanja protutijela smanjiti i neće efikasno štititi.


Ljudi se sad cijepe, istraživanja su u tijeku, teško je predvidjeti. Ako dođe do takvih velikih promjena, ne možemo biti sigurni hoće li se virus tako promijeniti da postane rezistentan na protutijela, vjerujem da neće. Možda se u međuvremenu pronađu i lijekovi za ovaj virus. Ovo je klasični sezonalni virus, vjerojatno će se tijekom ljeta epidemija stišati, no ne ugasiti. Dok ne cijepimo dovoljno populacije, ne možemo zaustaviti širenje virusa. Može se dogoditi da se nove varijante pretvore u treći val”, rekao je Jonjić za N1.
Komentirao je i odobrenje američkih regulatora za cjepivo Johnson & Johnsona, koje se uzima u samo jednoj dozi.


“To cjepivo je vrlo slično cjepivu AstraZenece. Radi se o vektorskom cjepivu. Zašto je rezistentiniji i zašto je samo jedna doza, to je stvar procjene kompanije. Sad već znamo da je većina cjepiva vjerojatno dostatna u jednoj dozi, ova koja su u upotrebi, ali su se odlučili na dvije doze, tako su registrirani. Jedna ili dvije doze stvar je skoro semantike jer je moguće da će se i s AstraZeneca cjepivom zbog ograničenja doza ići prvo s jednom. Druga doza umanjuje efikasnost jer je naš imuni odgovor usmjeren i na druge antigene, a to umanjuje efikasnost druge doze. Puno se može o tome razglabati”, rekao je Jonjić i dodao da je velika prednost to što se radi o cjepivu koje ne treba zamrzavanje.


No ima i jedna loša stvar.


“Ono što je u ovom slučaju loše, prema onom što sam sinoć pročitao, to je da nemaju puno proizvedenog cjepiva, već će tek sad ići u masovnu proizvodnju. Kad ćemo mi ostali doći na red za to cjepivo, stvarno ne znam, ali bilo bi dobro čim prije”, istaknuo je.


Kaže da je po pitanju izbora cjepiva došlo do nepotrebnih konfuzija, jer EMA nikad nije rekla da cjepivo AstraZenece nije dobro za populaciju stariju od 55. Samo su rekli da u trećoj fazi studije nije bilo dovoljno ispitanika da bi mogli prosuditi efikasnost.


“Ništa loše nije rečeno o cjepivu. Neke zemlje su onda procijenile da to ne preporuče za starije iz nekog razloga. Nigdje nije rečeno da cjepivo nije dobro, samo da nema dovoljno podataka o učnkovitosti. Imuni odgovor se ne dijeli na godine. Odgovor starijih je uvijek slabiji od onih mlađih, to je biologija. Ta činjenica je korištena za neke argumente da to cjepivo ne treba koristiti, ali to nema biološkog opravdanja”, zaključuje Jonjić za N1.