Tradicionalno

Joga kao zdrav način života: U Rijeci obilježen Međunarodni dan joge

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Svega par minuta prakticiranja joge dnevno dovoljno je da postignemo unutarnju ravnotežu, a time i stanje unutarnjeg zadovoljstva.Uz veliki broj okupljenih, jutarnjim vježbanjem na Pećinama u prostorijama udruge “Joga u svakodnevnom životu” obilježen je Međunarodni dan joge. Taj se dan sada već tradicionalno obilježava 21. lipnja na globalnoj razini, a cilj obilježavanja toga dana jest promoviranje joge te osviješćivanje važnosti zdravog načina života.


Dan se obilježava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke u sklopu postojećeg projekta “Rijeka – zdravi grad”, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj.


Obilježavanju ovoga dana prisustvovali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, voditelj projekta “Rijeka – zdravi grad” Jadran Mandekić, voditeljica udruge “Joga u svakodnevnom životu” Maja Stošić te veleposlanik Republike Indije.


Preporuka s Harvarda
Gradonačelnik Vojko Obersnel pozdravio je prisutne te izrazio zadovoljstvo nastavkom obilježavanja ovog dana, pritom istaknuvši specifičnost samog prostora za jogu koji je nastao u neočekivanom dijelu grada, u industrijskom kompleksu te pozitivnu energiju ljudi koji dolaze i vježbaju.


Foto galerija: Međunarodni dan joge u Rijeci Foto: Marko Gracin


Izrazio je i želju za nastavkom obilježavanja ovog dana te želju za suradnjom s indijskim veleposlanstvom. Također je zahvalio na dolasku, suradnji i mogućnosti obilježavanja ovoga dana s obzirom na trenutnu hrvatsku epidemiološku situaciju.


U jeku COVID- 19 pandemije, Harvardska medicinska škola nedavno je dala preporuke za prakticiranjem joge zbog njezinog pozitivnog djelovanja na zdravlje općenito, te djelotvornog učinka na respiratorni sustav koji je posebno osjetljiv na COVID-19 virus.


Liječnica Maja Stošić, podsjetila je kako joga ima značenje jedinstva tijela, uma i svijesti. Upravo zato, učinak joge prepoznatljiv je u više dimenzija – tjelesnoj, mentalnoj, duhovnoj te socijalnoj.


Svega par minuta prakticiranja joge dnevno dovoljno je da postignemo unutarnju ravnotežu, a time i stanje unutarnjeg zadovoljstva.


Učinak višestruk i dokazan


Učinak joge na zdravlje višestruk je i dokazan. Primarno, joga nam pomaže u očuvanju i jačanju mentalnog zdravlja. Joga djeluje na endokrine žlijezde koje utječu na raspoloženje i emocije te nas tako oslobađa dnevne napetosti i nervoze.


Djeluje i na mišiće te zglobove, pomaže kod pravilne posture, odnosno pravilnog držanja, jača naš imunološki sustav te ima učinak i na naš respiratorni sustav. Naime, raznim tjelesnim vježbama, kao i vježbama disanja, uobičajeno prsno disanje s vremenom zamjenjujemo trbušnim disanjem, tj. pravilnim disanjem.


Takvim načinom disanja postižemo gipkost rebara, kralježnice te ošita čime se ujedno povećava i sam kapacitet naših pluća. Ova informacija o učinku joge na respiratorni sustav iznimno je bitna u vrijeme još uvijek prisutnog COVID-19 virusa koji prvenstveno napada pluća, opisala je Maja Stošić.


Ukupno 177 zemalja, među kojima je i Hrvatska, iniciralo je te kasnije i proglasilo zajedno s Općom skupštinom Ujedinjenih naroda 21. lipanj kao Međunarodni dan joge. Joga se u Europi počela intenzivno prakticirati unazad pedesetak godina, dok se u Hrvatskoj prakticira nešto manje od trideset godina.


Udruga “Joga u svakodnevnom životu” koja je i inicijator ovog događaja već osmu godinu za redom sudjeluje u projektu “Rijeka – zdravi grad” u sklopu kojeg osobe starije od 50 godina i studenti imaju pravo na besplatne tečajeve joge.


Isto tako, ova je udruga projektom “Vježbajmo ‘Jogu u svakodnevnom životu’ za zdravi grad” već petu godinu za redom uključena i u program zdravstvene zaštite Grada Rijeke, Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.


Na prijedlog grada, ove godine se događaj trebao održati ispred dvorane Udruge, no zbog kišnog vremena održan je u zatvorenom prostoru te udruge.