Zaraslo

Jesu li u Čistoći jednostavno odustali od košnje trave po Rijeci? Sve je zaraslo, oni nude objašnjenje

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Parkovi, ali i ostale javne površine zapušteni su i obrasli visokom travom, grmljem i niskim raslinjemU posljednje vrijeme građani se često žale na izgled javnih površina u gradu Rijeci poput parkova, ali i ostalih javnih površina kao što su putevi, nogostupi, stepenice… a koji su zapušteni i obrasli visokom travom, grmljem i niskim raslinjem.


Ubrzanom rastu bilja na riječkom području zasigurno je pogodovalo kišno razdoblje kojem smo svjedočili sve do kraja svibnja te kasniji sunčani dani kada se priroda ubrzano probudila, a zelenilo naglo obujalo, no redovnim održavanjem to bi već trebalo biti uređeno, mišljenja su.


Obujalo raslinje


Na još uvijek nepokošene i zapuštene javne zelene površine u gradskim kvartovima, obujalo nisko raslinje i krošnje drveća koje prekriva žice struje i telefona i kojima bi dobro došla rezidba, građani su se i javno požalili na mrežnoj stranici Moja Rijeka u rubrici Reci glasno.
– Pola grada ima visoku travu ne par dana, već tjednima, mjesecima. Svake godine isto, naveo je između ostaloga, jedan građanin koji se požalio na zakašnjelu košnju trave u njegovu kvartu.


Na ovaj upit iz Gradske uprave objasnili su da se s košnjom krenulo tek u trenutku kada je trava počela rasti, kao i to da su radovi na uređenju javnih površina bili prolongirani zbog učestalih kiša koje su obilježile proteklo razdoblje, no kažu, da se sve obavlja po planu.


– Tek je sredinom travnja, s početkom toplijeg vremena, započeo rast trave pa potom i intenzivna košnja sa svim raspoloživim kapacitetima. Isto tako, Rijeka ima 34 mjesna odbora te je nemoguće započeti košnju u svima njima istovremeno.


Posljednja dva mjeseca bila su izrazito kišna, te uz naglo zatopljenje dolazi do pojačanog rasta trave. Razumljivo je da je upravo zbog kišnih dana košnja povremeno usporena, no obavlja se po planu te je najveći dio mjesnih odbora i parkova već pokošen dok se u ostalima košnja upravo odvija, stoji u odgovoru Gradske uprave.Ukupno milijun i 500 tisuća kvadrata zelenih površina u gradu Rijeci uređuje i održava KD Čistoća iz koje kažu da njihovi djelatnici redovno održavaju sve zelene površine, uključujući parkove, dječje parkove, približno 8.500 drvorednih stabala, cestovnih otoka te stambenih površina, a osim košnje održavanje podrazumijeva izgrabljivanje, orezivanje i oblikovanje trajnica, grmova i živica te sadnju, zalijevanje, prihranu i plijevljenje cvjetnih gredica te u suradnji s nadležnim službama Grada i obnovu postojećih i uređenje novih zelenih površina.


Angažirani podizvođači


– Trava se kosi ovisno o lokaciji, od tri do deset puta godišnje. To znači da se godišnje pokosi oko 5.000.000 četvornih metara trave. Također, godišnje se uklanja korov s parkovnih staza i igrališta na više od 135.000 četvornih metara, istaknuli su iz KD Čistoća.


Dodaju i da se u sklopu tih radova prema potrebi orezuju živice te grmovi i trajnice u jesenskom i proljetnom periodu, a uklanjanju se i samonikli drvenasti izboji na panjevima i zarasle površine od kupine i šikare uređuju u kultiviranu zelenu površinu.


Trenutno su, kažu, u najintenzivnijem periodu radova na zelenilu, a u skladu s intenzitetom angažirali su i više različitih podizvođača i produžili radno vrijeme svojim zaposlenicima.


– Kako trava i ostala vegetacija na cijeloj površini grada u proljeće istovremeno krene s intenzivnim rastom, upravo je to doba pojačanog intenziteta radova na održavanju zelenih površina. Stoga se upravo tada angažira više različitih podizvođača, a koji u razdoblju od travnja do lipnja zajedno s djelatnicima KD Čistoća sudjeluju na košnji.


Također, to je razdoblje kada je i produženo radno vrijeme djelatnika zaduženih za održavanje zelenih površina te se radi i subotama, a sve u namjeri da se košnja obavi u čim kraćem roku, kažu u gradskom komunalnom poduzeću.


Na kraju, ističu da KD Čistoća neprestano prati i istražuje nove prakse u svjetskim metropolama te u skladu s naučenim prilagođavaju pristup planiranju i održavanju gradskog zelenila.