Sadnice i domaći proizvodi

Jesenski sajam kod Konta: Održana radionica tkanja cvijećem; sutra podjela sadnica gradskih gredica

Katarina Bošnjak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Izlagači će do nedjelje 25. rujna posjetiteljima ponuditi cvijeće i sadnice, sukulente, kao i domaće proizvode poput ajvara, džemova, maslinovog i bučinog ulja, suhomesnate proizvode, likere, prirodnu kozmetiku, meleme i razne tinkture te proizvode od drva i rukotvorine 


 


Danas je na platou ispred Hotela Continental službeno otvoreno četvrto izdanje Jesenskog sajma kod Konta na kojem ove godine svoje radove predstavlja 30-ak izlagača iz cijele Hrvatske. Izlagači će do nedjelje 25. rujna posjetiteljima ponuditi cvijeće i sadnice, sukulente, kao i domaće proizvode poput ajvara, džemova, maslinovog i bučinog ulja, suhomesnate proizvode, likere, prirodnu kozmetiku, meleme i razne tinkture te proizvode od drva i rukotvorine.

Foto galerija: Jesenski sajam kod Konta Foto: Vedran Karuza

Sajam se može posjetiti u periodu od 8 do 20 sati, a danas se održala i radionica tkanja cvijećem na kojoj su sudjelovala i djeca iz vrtića Kalvarija. Namotavanjem mreže od tankog užeta vježbala se fina motorika i kreativni izričaj, pritom koristeći prirodne materijale.


– Imamo ponovno izlagača iz cijele Hrvatske, najviše iz Primorsko-goranske i Karlovačke županije, to su naši vjerni izlagači i ja im se ovim putem zahvaljujem što su ponovno došli. Osim cvijeća i sadnica na jesenskom sajmu proizvođači predstavljaju svoje proizvode, džemove, likere, različite namaze, a tu će se naravno naći i ručni rad. Osim toga, tu je i prirodna kozmetika koja je sve popularnija, različiti melemi, tinkture i sve ono što nam treba prije ove zime koja nas čeka. Most na Kontu je lokacija koja je kultna za sve Riječane tako da je ona izabrana upravo s ciljem jer je vole i posjetitelji, a vole je i naši izlagači – kazala je ispred Rijeka Plusa Dragana Šmitran Babić, pozvavši sve građane da do nedjelje posjete sajam na kojem uistinu svatko može naći nešto za sebe.


Već tri godine na Jesenskom sajmu svoje proizvode izlaže i Dibija Host iz domaće radinosti Bibi-art, a ove su godine prava atrakcija njezine personalizirane lutkice.


– Radim ovo već dugo, a otkad sam otišla u mirovinu sam krenula malo intenzivnije s izradom. Radim lutke od mosgumija koje mogu biti personalizirane, odnosno mogu biti karikatura nekoga, obično radim tako da ima značajke po kojima se osoba može prepoznati. Tu su i ove lutkice od filca, sve su rukom šivane, uopće ne koristim ljepilo za njih što je jako rijetko, inače i heklam i pletem, a tu je i heklani nakit i lančići – objasnila je.


Par štandova dalje, mnoštvo kaktusa i sukulenata izložila je Katarina Bešlić iz Petrinje čija obitelj već 60 godina njeguje ovu tradiciju.


– Nastojimo svake godine doći, zbog korone dvije godine nismo bili, ali uvijek se nađe nekakav način jer su ljudi u biti željni kaktusa i sukulenata tako da uvijek ili dovezem robu u Rijeku ljubiteljima ili se dogovorimo da poštom pošaljem, jako sam sretna da napokon možemo prodavati svoje proizvode jer kaktus uveseljava ljude sa svojim prekrasnim cvijetom – kazala je.


U sklopu Jesenskog sajma kod Konta, sutra će s početkom u 9 sati KD Čistoća dijeliti sadnice gradskih gredica, a zainteresirani građani se mole da sa sobom ponesu vrećice za biljke.