Jedriti se mora

Jesenska Fiumanka: Predstavljen program 21. izdanja riječke regate

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Hvala svima na podrški. Jedriti se mora, s koronom ili bez nje - znakovito je ustvrdila Ljiljana Ivetac. - Za ovogodišnju Fiumaku u trebala je hrabrost i energija oraganizatora što treba pohvaliti - kaže Vojko ObersnelOdbrojavanje je završeno, Jako malom Fiumankom na Platku u subotu počinju tradicionalni dani kad se Rijeka sljubljuje s morem – jednostavno vrijeme Fiumanke. A onda već dugo nije samo regata za velike i male jedrilice, već sportsko-turistički brand grada koji teče. Nije bilo lako kroz dva desetljeća stvoriti prepoznatljivu priredbu na moru i uz njega, a još je veći izazov organizirati Fiumanku u vrijeme pandemije koronavirusa.


Zbog cijele situacije prvi put Fiumanka se održava u jesenskom, rujanskom terminu, u nešto smanjenom obimu zbog nedolaska slovenskih, austrijskih i talijanskih jedriličara, ali s ništa manje važnim entuzijazmom.

Prije svega Ljiljane Ivetac i Davora Perovića, “spiritus movensa” i glavnih organizatora cijele priredbe za koje je voditelj Robert Ferlin znakovito ustvrdio kako se radi o “jedriličarskim zanesenjacima pa čak i luđacima”.


I dok je Perović samo od srca zahvalio svima koji su podržali ovu “korona Fiumanku”, Ivetac je znakovito poručila: – Hvala svima na podrški. A jedrenje? Jedriti se mora, s koronom ili bez nje.


Sponzori i prijatelji


Rijeka tako i ove godine ostaje vjerna svom najprepoznatljivijem jedriličarskom događaju uz kojeg je od samog početka i gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Fiumanka mi je prirasla srcu, volim sve što je vezano uz more i jedrenje. Ona je važna i kao ideja s kojom se Rijeka počela sve više okretati moru – rekao je Obersnel. – Grupa entuzijasta došla je kod mene prije 21 godinu i moram priznati da sam bio pomalo skeptičan.


Ali podržali smo ideju i krenulo je fantastično. Od jedne regate nastao je čitav niz njih. Žao mi je što neće doći naši prijatelji Austrijanci i Slovenci, ali tako su odlučili. Za ovogodišnju Fiumaku u ovakvim okolnostima trebala je hrabrost i energija oraganizatora što treba pohvaliti. Ali hvala svima oni koji su ostali uz Fiumanku na bilo koji način.


I u novom terminu Fiumanka je svojim jedrima povezala različite organizatore i programe, sponzori i pokrivitelji ostali su uz nju i u ova teška vremena. Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka, Turistička zajednica Rijeke uz Fiumanku su od početka pri čemu naglasak stavljaju na promociju Rijeke i Kvarnera kao turističke i nautičke destinacije.


Foto galerija: Press Fiumanka Foto: Vedran Karuza


– INA već gotovo dva desetljeća kontinuirano podržava Fiumanku i drago mi je što nastavljamo s tom tradicijom. Fiumanka je značajan projekt za riječku regiju koja je jedna od ključnih za poslovanje naše kompanije.


Zato se INA i u ovim izazovnim vremenima, obilježenima pandemijskom i ekonomskom krizom, trudi aktivno sudjelovati i podržavati lokalne projekte kako bismo očuvali njihov kontinuitet i vrijednost – tvrdi Stjepan Nikolić, operativni direktor Rafinerije i marketinga INA-e.


Podrška HRT-a


Erste banka opet u ulozi srebrnog sponzora jedri uz Fiumanku.


– Iznimno nas raduje kontinuitet projekta, Fiumanku ne vidimo samo kao najvažniji nautički događaj u Rijeci i akvatoriju, nego i kao projekt koji snažno afirmira ljubav prema jedrenju i osvještava važnost brige o moru.


Čestitamo organizatorima koji se, unatoč situaciji s korona virusom, nisu obeshrabrili organizirati regatu za koju vjerujemo da će biti jednako uspješna i nadahnuta kao i prethodnih godina – kaže Zdenko Matak, član Uprave Erste banke, dok su priredbu prigodnim govorima podržali Sonja Šišić (PGŽ), Petar Škarpa (TZ), Rajko Jurman (Lučka uprava), Boško Labudović (Tele 2)…


Posebnost Fiumanke već je dugi niz godina i Medijska regata koja se održava već 14 godina, od kojih posljednjih osam na europskoj razini i u tijesnoj suradni s Hrvatskom radiotelevizijom.


– HRT je uz Fiumanku već 21. godinu, sa svojom posadom, ali i kao vjerna medijska pratnja regate. Pratim ćemo i ove godine svaki korak Fiumanke putem svih naših platformi, a sve ćemo prezentirati i dokumentarcu o samom događaju.


Svima želimo dobar vjetar u leđa i puno zabave – istakla je Irena Hrvatin, rukovoditeljica HRT centra Rijeka.
Medijska regata bit će ovaj put odmjeravanje vještina isključivo hrvatskih posada, a jedrit će se najvjerojatnije u sklopu Velike Fiumanke.


Od Platka do Terminala


Tjedan Fiumanke počinje u subotu na Platku s Jako malom Fiumankom modela Dragon i čitavim nizom cjelodnevnih sportsko-rekreacijskih sadržaja.


U nedjelju (16.30) u luci starta Torpedo kup. Središnji jedriličarski događaj, Velika Fiumanka je 26. rujna sa startom točno u podne, dok se dan kasnije održava 11. Rotary regata.


Prijave za regatu su online, a sredinom sljedećeg tjedna otvorit će se i Regatni ured u zgradi Terminala.