Općinsko vijeće

Jelenje otpisuje dugovanje zakupnine za tri mjeseca

Sanja Gašpert

Prvim rebalansom proračun smanjen za je 1,5 milijuna kuna. U radu elektronske sjednice nije sudjelovalo pet oporbenih vijećnika, HDZ-ovci Ana Marija Vujić i Ivoslav Ban te nezavisni vijećnici Vanda Radetić Tomić, Ervin Radetić i Vilim ŽagarVećinom glasova, točnije devet za, pet vijećnika oporbe nije glasovalo, a riječ je o dva HDZ-ova i tri nezavisna vijećnika, te uz suzdržanog vijećnika Unije Kvarnera Danka Baćca, Općinsko vijeće Jelenja na e-sjednici usvojilo je odluku o mjerama i pomoći poduzetnicima i gospodarstvenicima, točnije mjerama za suzbijanje posljedica nastalih u gospodarstvu kao posljedica mjera vezanih za suzbijanje koronavirusa.


Prema odluci, poslovnom subjektu koji obavlja djelatnost u zakupljenom prostoru čiji je vlasnik Općina Jelenje, a koji je obuhvaćen mjerom zabrane rada odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, odobrava se otpis dugovanja po osnovi mjesečne zakupnine za korištenje zakupljenog poslovnog prostora za mjesec ožujak, travanj i svibanj ove godine.


Isto se, prema ovoj odluci, odnosi i na komunalnu naknadu za sve poslovne subjekte. Svim poslovnim subjektima kojima nije zabranjeno obavljanje djelatnosti, a koji su ostvarili znatno umanjene mjesečne prihode, može se djelomično umanjiti dio obveze za plaćanje komunalne naknade u 2020. godini od 10 do 30 posto, ovisno o umanjenim prihodima, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Poslovni subjekti mogu predati dokumentaciju najkasnije do 31. kolovoza ove godine, a uskoro će se dokumentacija moći predati putem online obrasca, što će, istaknuto je, svakako ubrzati proces. Vijećnik Unije Kvarnera Danko Baćac bio je suzdržan jer je njegov prijedlog bio da se predvidi subvencioniranje u iznosu od 50 posto mjesečne zakupnine i za poslovne subjekte koji obavljaju djelatnost u zakupljenom prostoru čiji vlasnik nije Općina Jelenje, a koji su direktno obuhvaćeni mjerom zabrane rada.
Zbog COVID-19 i plana pomoći gospodarstvu napravljen je novi plan proračuna za 2020. godinu. Prvim izmjenama i dopunama proračuna Općine Jelenje za 2020. godinu, koji je usvojen s devet glasova za, pet vijećnika nije glasovalo, a vijećnik Unije Kvanera Danko Baćac bio je protiv, proračun se smanjuje za 1,5 milijuna kuna, najvećim dijelom zbog planiranog smanjenja poreznih prihoda


– Za očekivano smanjenje prihoda iskorišten je s jedne strane višak prihoda nad rashodima za 2019. godinu u iznosu od 816 tisuća kuna, a za 689 tisuća kuna smanjena je rashodovna strana proračuna. Uzimajući u obzir sve promjene na prihodovnoj i rashodovnoj strani, ukupni prihodi ovim se izmjenama smanjuju za navedeni iznos od 1.505.826 kuna, odnosno sa 19.377.219 na 17.871.393 kuna. Zajedno s neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 1.228.607 kuna te planiranim korištenjem dijela kredita za izgradnju Osnovne škole Jelenje-Dražice u iznosu od jedanaest milijuna kuna i 2,7 milijuna kuna kreditnih sredstava za modernizaciju javne rasvjete daje ukupno raspoloživ iznos na prihodovnoj strani u iznosu od 32,8 milijuna kuna, a u tolikom su iznosu planirani i ukupni rashodi uvećani za planirane izdatke za otplatu kredita, čime su prihodi i primici te rashodi i izdaci uravnoteženi, kazao je općinski načelnik Robert Marčelja (PGS).


U radu e-sjednice nije sudjelovalo pet vijećnika – HDZ-ovci Ana Marija Vujić i Ivoslav Ban te nezavisni vijećnici Vanda Radetić Tomić, Ervin Radetić i Vilim Žagar.


Vijećnik HDZ-a Ivoslav Ban usprotivio se načinu sazivanja e-sjednice i kratkim vremenskim rokovima u kojima se mogla dostaviti rasprava po točkama i amandmanima. »Naravno da je u tako kratkom roku nemoguće pročitati oko 200 stranica materijala i još napisati rasprave, primjedbe i amandmane. Iako je predviđen izuzetno velik broj točaka, nije uvrštena jedna od najvažnijih – Aktualni sat. To zorno pokazuje da se radi o zlouporabi instituta e-sjednice kako bi se onemogućilo oporbenim vijećnicima da postavljanju »neugodna« pitanja načelniku i upozore na alarmantno financijsko stanje u Općini. Nije ni čudo da pokušavaju kao zmija noge sakriti od javnosti porazne podatke o stanju u općinskim financijama. U mjerama pomoći zbog korona-krize nema ni kune predviđene za mještane. Zbog svega gore navedenog HDZ-ovi vijećnici neće sudjelovati u farsi 22. e-sjednice Općinskog vijeća Općine Jelenje, napisao je u svom dopisu poslanom medijima vijećnik HDZ-a Ivoslav Ban.


Slični su razlozi naveli i nezavisnu Vandu Radetić Tomić da ne sudjeluje u radu spomenute e-sjednice.


– Riječ je o megasjednici, s čak 26 točaka dnevnog reda. Odluke koje će na toj sjednici biti donesene, bit će od krucijalne važnosti za mještane općine Jelenje u budućem razdoblju. Tu ponajprije mislim na odluku o rebalansu proračuna, mjerama pomoći lokalnom gospodarstvu, ali i odluku o mogućem novom zaduživanju Općine Jelenje. Za dvije dosad održane e-sjednice, predsjednik Vijeća Luka Zaharija uopće nije predvidio mogućnost rasprave, postavljanja pitanja ili podnošenja amandmana, čime je vijećnike pretvorio u puke »dizače ruku«. Slijedom iznesenog, najoštrije protestiram zbog načina na koji su organizirane posljednje tri sjednice. To je očit primjer zatiranja zakonom zajamčenih prava nas vijećnika i pokušaj da se, pod izlikom izvanredne situacije nastale uslijed pojave zaraze koronavirusom, spriječi naš rad. Sudjelovati u tim igrokazima? Ne, hvala. Vijećnička dužnost je ipak nešto mnogo ozbiljnije i odgovornije – napisala je uoči sjednice Radetić Tomić.


Iako je sudjelovao u radu e-sjednice, vijećnik UK-a Danko Baćac također je pisano izrazio svoje negodovanje brojem točaka dnevnog reda, smatrajući kako se »ova sjednica mogla bez ikakvih posljedica podijeliti i odraditi u dvije i na taj način zadržati minimalne uvijete za kvalitetan rad vijećnika«. Htjeli mi svi prihvatiti ili ne, naše sjednice Vijeća funkcioniraju vrlo loše, a u posljednje vrijeme i bez minimalne razine demokracije. Ovakvim načinom rada degradirate Vijeće i, nažalost, vijećnike pretvarate u popularne žetončiće za glasanje. Također moram istaknuti da pokušavanje ušutkavanja vijećnika neće popraviti situaciju i sakriti sve greške u radu, na greškama treba raditi da bi se eliminirale, istaknuo je Baćac.


O problemu se očitovao i predsjednik Općinskog vijeća Jelenja Luka Zaharija (SDP), koji je kazao kako su nova pravila sazivanja i održavanja sjednica Općinskog vijeća u izvanrednim situacijama usvojena većinom glasova.


– Izrazito sam zadovoljan aplikacijom za e-sjednice. Sama aplikacija je brza, dostupna i sigurna, s tehničke strane nema nikakve zamjerke, niti smo imali ikakve poteškoće s glasovanjem. U fokusu su točke dnevnog reda, a rasprava je osigurana pisanim putem. Nema uzavrelih strasti i političkih prepucavanja. Sjednice Vijeća se održavaju i odluke donose, što je najvažnije, kazao je Zaharija.


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja istaknuo je kako je najvažnije od svega da su donesene mjere za pomoć gospodarstvenicima, a samim time i proračun, odnosno prihodi i rashodi stavljeni u balans sukladno novonastalim okolnostima i pandemiji koja je pogodila ne samo Hrvatsku, nego cijeli svijet.


– Sve odluke na elektronskim sjednicama donesene su većinom glasova. Nadao sam se i podršci oporbenih vijećnika u ova teška vremena, ali, nažalost, dobar dio njih pokazao je koliko ne brine za svoje mještane. Nezavisni Radetići nisu niti sudjelovali u radu elektronskih sjednica vijeća, što još jednom potvrđuje tezu da u kriznim situacijama oni jednostavno ne funkcioniraju te ostavljaju mještane na cjedilu. Onaj tko ne želi raditi, uvijek će za sebe pronaći 365. trivijalni razlog za nerad i jednostavno neće sudjelovati na sjednici. Donijeti odluke o ukidanju propusnica, donijeti mjere za pomoć gospodarstvu te izglasati prve izmjene i dopune proračuna zbog COVID-19 bila je odgovorna i primarna zadaća svakog vijećnika. To, uostalom, očekuju i mještani koji su nam dali povjerenje – kazao je, između ostaloga, Marčelja komentirajući nesudjelovanje pojedinih vijećnika u radu Vijeća, odnosno e-sjednicama.