Gradilišta u Dražicama i Podhumu simbol razvoja

Jelenje i u 2020. ne staje s komunalnim radovima, evo što sve planiraju

Sanja Gašpert

Gradilište škole u Dražicama

Gradilište škole u Dražicama

Osim rekonstrukcije i dogradnje škole sa sportskom dvoranom u Dražicama te reciklažnog dvorišta u Podhumu, u planu je i modernizacija javne rasvjete, izgradnja više-namjenskog igrališta u Dražicama te još niz komunalnih zahvata za poboljšanje životnog standarda mještanaJELENJE  Početak godine u jelenjskom kraju, kao uostalom i kompletna 2020. godina, bit će prožeta brojnim komunalnim radovima. Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja kaže kako će godinu koja je tek započela obilježiti najveći projekti u povijesti Općine Jelenje, a višemilijunska sredstva bit će iskorištena u poboljšanje životnog standarda svih mještana. Podsjetimo, proračun Općine Jelenje ove godine iznosi čak 33 milijuna kuna, što je ujedno i najveći iznos od osnutka te lokalne samouprave u riječkom prstenu.


– U ovom trenutku otvorena su dva velika gradilišta. U Dražicama zajedno s Primorsko-goranskom županijom rekonstruiramo i dograđujemo školu i gradimo novu školsko-sportsku dvoranu, koja napreduje prema planu i trebala bi biti gotova početkom iduće godine, što znači da bi djeca, kako sada stvari stoje, trebala u drugom polugodištu nastaviti pohađati nastavu u novoj i modernoj školi. Strojevi i mehanizacija neprestano rade i u Podhumu na novom reciklažnom dvorištu, čime ćemo uvelike riješiti gospodarenje komunalnim otpadom na našem području. Mještani će stvari koje im ne trebaju moći besplatno zbrinuti u reciklažno dvorište. Treba naglasiti da je navedeni eko-projekt prikupna stanica na kojoj se ne prerađuje otpad, što znači da nema neugodnih mirisa i slično, već se otpad, kada se još jednom dodatno sortira, šalje dalje.


Gradilište reciklažnog dvorišta u Podhumu


Gradilište reciklažnog dvorišta u PodhumuProširenje dječjeg vrtića
Reciklažno dvorište radi se uz pomoć EU fondova, a kompletan projekt bi trebao biti gotov do kraja ljeta, kada bi svoja vrata trebao otvoriti za sve naše sumještane, kaže Marčelja, dodajući da to nisu jedini projekti na kojima radi nova općinska uprava.


Naime, u tekućoj godini kompletna rasvjeta na području Općine Jelenje zamijenit će se novom LED-tehnologijom i tako će jelenjske ulice biti bolje osvijetljene. Radi se o modernizaciji postojećeg sustava koji sadrži 962 svjetiljke, a kompletna investicija financirat će se iz uštede koja se ostvaruje na održavanju sustava i uštedama u trošku električne energije, poručuju iz općinske uprave.Radi se i na projektu višenamjenskog igrališta u Dražicama za koji je potpisan ugovor i radovi samo što nisu krenuli. Izgradit ćemo dva terena s umjetnom travom za mali nogomet i ostale aktivnosti naših sumještana, uz prigodna rasvjetna tijela, zaštitne mreže i skladište za opremu i poboljšat će se uvjeti za sve naše sportaše, rekreativce i profesionalce, ističe Marčelja.
Robert Marčelja


Robert Marčelja


Općina Jelenje radi i na proširenju dječjeg vrtića u Podhumu. U planu je izgraditi prostor koji će moći primiti novih dvadesetero djece jasličke dobi. Uz poboljšanje uvjeta za odgoj i obrazovanje jer, izgradit će se nova škola i proširiti vrtić, radi se i na prostorima i površinama za provođenje slobodnog vremena. U prvoj polovici godine izgradit će se novo dječje igralište u Zoretićima. Jelenjska općina i ove godine radit će na proširenju mjesnog groblja. Naime, kupljena je nova parcela i ove godine započet će prva faza izgradnje grobnica, a kompletan projekt zadovoljit će kapacitete za neko dulje razdoblje.Osim u komunalnoj infrastrukturi, veliki pomaci bit će napravljeni i na području turizma. Radi se na novom turističkom brendu pod nazivom Visit Jelenje, koji će promijeniti smjer Turističke zajednice i razvoj same destinacije. Također, očekuje se postavljanje prigodnih tabla za sve jelenjske znamenitosti.– Velika turistička atrakcija, kao i simbol turističke zajednice, bit će mlinsko kolo čija će skulptura biti izrađena od ostataka našeg drevnog starog mlina u Martinovom Selu. Plan je skulpturu postaviti u centar Dražica, u spomen na 27 mlinova koji su nekad radili uz Rječinu. Trg mlikarice, odnosno skulptura mlikarice, simbol je teškog i marljivog života svih naših sumještana kroz povijest, a mlinsko kolo bit će simbol jelenjske destinacije. Uz to, u centru Dražica, do kraja godine osigurat će se i mogućnost korištenja besplatnog interneta za sve mještane i goste. Projekt je također financiran u stopostotnom iznosu iz EU fondova.


Sinergija daje rezultate


– Općina Jelenje ima odličnu suradnju s nadležnim institucijama s kojima gradimo sve veće projekte na našem području. Samo u sinergiji možemo realizirati projekte koji su važni za naše mještane, zajednicu, ali i Primorsko-goransku županiju u cjelini. Naime, započinje rekonstrukcija ceste od mjesta Lubarska do mjesta Milaši s pripadajućom infrastrukturom, u vidu potpunog preasfaltiranja kompletnog kolnika. Uz proširenje napravit će se nogostup, kako bi poboljšali sigurnost naših mještana, a riješit će se i kompletna odvodnja oborinskih voda, kaže Marčelja, dodajući kako će se s nadležnim institucijama ove godine do kraja povezati i veliki oborinski kanal u Brnelićima. Također, u planu je sanacija korita pritoka Gonjuša u Podkilavcu, gdje se planira proširiti i pojačati most na predmetnoj lokaciji. Područje Rastočina u Podkilavcu će završetkom projekta tako dobiti modernu polazišnu točku za sve ljubitelje prirode koji se upute prema Grobničkim Alpama.


U 2020. godini nastavit će se veliki projekt sanacije Dubine, a na jelenjskom području s primjenom će započeti i individualno odvajanje komunalnog otpada u vidu spremnika koje je za sve mještane nabavila KD Čistoća i Općina Jelenje, sredstvima Europske unije.