"PO STARINSKI..."

Jela koja mirišu na nostalgiju. Bili smo na manifestaciji "Kaj se jilo i još se ji poli nas"

Filip Brnelić

Mnogi su uživali u jelima po starinskim receptima / Foto: Matea Jurčić

Mnogi su uživali u jelima po starinskim receptima / Foto: Matea Jurčić

Stvarno sam sretna da Klana može prezentirati ova domaća jela koja nas podsjećaju na naše noniće i none i neka davna vremena. Ove godine smo odlučili da smotru održimo u Lovačkoj kući gdje se može okupiti ovoliki broj ljudi i izlagača, a voljeli bismo da manifestacija postane tradicija i da njome zadržimo stare običaje, kazala je načelnica Sušnik



Početkom rujna cijeli je Lisac zamirisao na zabiljenu palentu, gulaš, njoke, jačmen i druge klanjske delicije koje su u Lovačku kuću privukle brojne posjetitelje željne domaćih okusa. Gastronomska manifestacija »Kaj se jilo i još se ji poli nas«, točnije njeno drugo izdanje, predstavila je kulinarske kreacije dvadesetak kuharica i kuhara iz gotovo svih naselja općine koji su spomenute i brojne druge recepte iz kuharica svojih nona i pranona izveli u njihovim suvremenim interpretacijama. Deseci gurmana s područja općine Klana i susjednih mjesta koji su se poslužili zalogajima s bogatog i raznovrsnog stola mogli su se uvjeriti kako najbolje od gastronomskog naslijeđa Lisca, Klane, Studene, Škalnice, Breze i Laza i današnje pijate bez ikakve dvojbe može puniti i prazniti s itekakvim guštom.


Itekako zadovoljne - Anita Afrić i Sanja Sušnik / Foto: Matea Jurčić

Itekako zadovoljne – Anita Afrić i Sanja Sušnik / Foto: Matea Jurčić


Prenošenje tradicije


Da je susret ponovno potvrdio značaj očuvanja lokalne kulinarske tradicije i činjenicu da se diljem klanjske općine recepti uspješno prenose s koljena na koljeno, istaknula je Anita Afrić, predsjednica Društva za povjesnicu Klana pod čijom se organizacijom smotra odvila.


– Prezadovoljni smo s odazivom, došlo je puno ljudi izvan Klane i iz Klane, a to nas posebno veseli jer je manifestacija napravljena za naše ljude. Pokušali smo pripremiti tradicionalna jela koja nismo kuhali lani, a uz gulaše tu je i naš zaštitni znak, klanjska glatka palenta s krumpirom koja dobro ide sa svim. Posebno moram zahvaliti Općini Klana i načelnici koji su pokazali velik interes za našu smotru i dali veliku podršku ovomu što radimo, nadam se da ćemo i drugih godina nastavit s ovakvim manifestacijama, kazala je Afrić.




U bogatoj ponudi po konceptu švedskog stola našla su se svakodnevna i omiljena jela koja se u ovom kraju jedu desetljećima, zatim kombinacije autentične za Klanu, ona manje poznatija jela te izvedbe recepata koji su već pomalo i zaboravljeni. U Liscu su se tako jeli i kalandraka (gulaš z kompiron), merlin z fažolon i palenton, kiselo zelje i klobasice, tripe i palenta, gulaš i bila palenta, žaladija (hladetina), jota, slatki njoki, kuhani jačmen, zapečeni jačmen z klobasami, gulaš s vrganji, kompir na juhu, proliti kompir z pancetun i radić, goranski nadjev, merlin i fažov, plućaca na kiselo, a nedostajalo nije ni slastica. Sa stolova su brzo nestajali orihnjača, puhanja (fritule), štrudelj z jabovki, praskvice (breskvice), mramorni kolač, domaće kiflice, pio se domaći ajerkonjak, tradicionalno alkoholno piće napravljeno od jaja, mlijeka, šećera i konjaka, a u Liscu je »gostovao« i grobnički prisnac od kompira u izradi promotora i nagrađivanog kuhara ovog tradicionalnog kolača Vlade Kukuljana.


– Judih je jako čuda i strašno mi se pijaža ova manifestacija. Ovakovu starinu, ono kako se kuhalo, treba njegovat i sačuvat, ni bitno s kega kraja je. Vavik san bil promicatelj tega aš su naši stari kuhali zdravo, kazao je Kukuljan čiji je prisnac bio jedna od traženijih namirnica.


Za svakog ponešto.../ Foto: Matea Jurčić

Za svakog ponešto…/ Foto: Matea Jurčić


Sjećanje na davna vremena


Nakon što je premijerno prošlogodišnje izdanje manifestacije do maksimuma ispunilo Društveni dom u Liscu, pravim se potezom pokazala ambicioznija priprema smotre u prostorijama Lovačke kuće koje su bile spremne prihvatiti desetke i desetke ljubitelja domaće kuhinje. Veseli je susret popratila i Sanja Sušnik, načelnica Općine Klana pod čijim se pokroviteljstvom manifestacija održala.


– Stvarno sam sretna da Klana može prezentirati ova domaća jela koja nas podsjećaju na naše noniće i none i neka davna vremena. Ove godine smo odlučili da smotru održimo u Lovačkoj kući gdje se može okupiti ovoliki broj ljudi i izlagača, a voljeli bismo da manifestacija postane tradicija i da njome zadržimo stare običaje, kazala je načelnica Sušnik.


Društvo za povjesnicu Klana ne staje sa svojim aktivnostima namijenjenima očuvanju kulinarske baštine svoga kraja. Kako navodi Anita Afrić, započele su pripreme za postavljanje izložbe upravo na temu klanjske kuhinje koja će prezentirati bilježnice sa starim receptima i starinsko posuđe, tj. pošadu, kikarice, pijatiće, padele i lončiće, zbog čega se svi koji imaju nabrojene starine pozivaju na sudjelovanje u izložbi koja će se u Klani održati sredinom studenoga.


Vodeni kolačići / Foto: Matea Jurčić

Vodeni kolačići / Foto: Matea Jurčić


 Judih je jako čuda i strašno mi se pijaža ova manifestacija. Ovakovu starinu, ono kako se kuhalo, treba njegovat i sačuvat, ni bitno s kega kraja je. Vavik san bil promicatelj tega aš su naši stari kuhali zdravo,


Vlado Kukuljan


Slatki zaloj po starinski / Foto: Matea Jurčić

Slatki zaloj po starinski / Foto: Matea Jurčić


 


Dvadesetak vrijednih kuharica i kuhara

Na drugom izdanje manifestacije »Kaj se jilo i još se ji poli nas« sudjelovali su kuharice i kuhari iz gotovo svih naselja općine Klana, njih čak dvadesetak, koji su prikazali tradicionalna jela i recepte svog kraja, kao i vlastite kulinarske vještine. U pripremi brojnih delicija tako su sudjelovali Klanjice i Klanjci Olga Marčelja, Zlata Gržinčić, Milena i Franko Karlović, Diana i Nenad Bedeniković, Snježana Hata, Doris Pribanić, Gordana Pavić, Darija Gržinčić, Dalibor Bratović i Anita Afrić, Studenke Tea Perinčić, Iva Vlaše, Lea Mrvčić i Andrea Piković, kuharice iz Škalnice Mateja Korić, Lilica Korić, Vesna Mohorić, Dragica Valenčić i Rada Bratović, Liščanke Sonja Surina i Silvija Poklar te Marta Šnajdar iz Laza. Kuhali su i Kristijan Malnar i Vlado Kukuljan, a gastronomsku ponudu uvećali su i Damir Medvedić, Anica Barak i Milka Matić.

 


Kalandraka kako su je dilale klanjske mame i none

Za kalandraku triba:


– meso za gulaš (govedina)


– kompir


– kapula


– masti (ulje)


– konšerva (salsa)


– soli, papra po želji, javorike


Najprije triba zdinstat kapulu na masnoći (dok ne krepa), onda dodat meso ko je zrizano na komadiće i skupa ga z kapulu dinstat, šufigat, uz malo podlivanja, dok ne omekša.


Zrizat kompir (ili na okrugle fete ili na kvadriće). Posebi ga, va eni veći padeli malo obrni na masnoći. Va njega dodaj dinstano meso i kapulu, dodaj konšervu ili salsu, zalij z vodu, posoli, popapri, dodaj javoriku i neka se to lipo pomalo kuha na tihimu ognju, dokljer se kompir ne skuha. Ako ki želi da gulaš bude gušći, se stori prežig.


Olga Marčelja i Zlata Gržinčić