Glazbena institucija

“Jeka primorja” proslavila veliki jubilej – pola stoljeća rada

Katarina Bošnjak

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Veliki i važni jubilej bila je i savršena prigoda za promociju monografije koju je napisao dirigent zbora, Igor Vlajnić koji zbor vodi od 2010. KUU »Jeka Primorja« broji čak 1.500 nastupa, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Ova velika priča o značenju, raskoši i talentu »Jeke«, tiskana je u 300 primjeraka i svjedočanstvo je godinama entuzijazma, prijateljstva i posvećenostiRIJEKA – Kulturno-umjetnička udruga »Jeka Primorja« jučer popodne u Hrvatskoj čitaonici Trsat konačno je i svečano proslavila već pola stoljeća djelovanja. Iako je značajna godišnjica djelovanja zapravo bila u siječnju, svečana proslava morala je biti odgođena zbog epidemioloških mjera. Prije 50 godina iz tri riječka pjevačka zbora nastala je »Jeka Primorja« koja do danas uspješno djeluje. Tijekom tog razdoblja ostvareni su zapaženi rezultati, putovanja, osvojene nagrade i priznanja, a ime Rijeke i domaćeg kraja pronijeto je diljem domovine i Europe.


Ovaj veliki i važni jubilej bila je i savršena prigoda za promociju monografije koju je napisao dirigent zbora, Igor Vlajnić koji zbor vodi od 2010. godine. Nakon odlaska maestra Dušana Prašelja 1990. godine, za dirigentskim pultom bili su Krunoslav Kajdi, Davorin Hauptfeld, Josip Vuk, Aleksandra Matić i Darko Đekić.


Najdraža Rijeka


Program je svečano otvorio mješoviti pjevački zbor himnom i pjesmama o rodnome kraju i »najdražoj Rijeci«, a zatim su svoje pozdravne riječi uputili pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, predsjednica čitaonice Milica Lulić, te predsjednik KUU Jeka Josip Valečić.
– Čast mi je i veliko zadovoljstvo pozdraviti vas ovdje u ime Jeke i u osobno ime. Vaš boravak ovdje će uveličati našu feštu, 50 godina Jeke i 100 godina pjesme, kazao je Valičić te se usput zahvalio svim dirigentima i svim pjevačima koji su pridonijeli izradi monografije, kao i PGŽ-u koji je uvelike pomogao. Program su uveličali i gosti iz KUD-a »Ilirci« iz Krapine, kao i uvaženi gosti iz Grada i PGŽ-a.


Monografija naziva »Odjeci Jeke« prikazuje djelovanje još od 1971. godine kada je osnovana, sadrži popise svih članova, mnoštvo fotografija, notne zapise, biografije dirigenata i koncertne programe. Naime, KUU »Jeka Primorja« broji čak 1500 nastupa, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Ova velika priča o značenju, raskoši i talentu Jeke tiskana je u 300 primjeraka i svjedočanstvo je godinama entuzijazma, prijateljstva i posvećenosti.


Otvorenje EPK


Nakon osnutka 15. siječnja 1971. godine »Jeka Primorja« djeluje punih 50 godina na adresi Kvaternikova 58a u Rijeci, u nekadašnjoj kući poznatog riječkog izumitelja Lupisa. Tijekom tog razdoblja Zbor, a kasnije i Udruga ostvaruje cijeli niz značajnih putovanja u više od 20 zemalja Europe. Osobito su značajne turneje u Austriju, Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Bugarsku i Francusku, dok je Zbor u današnjoj Češkoj, Slovačkoj, Italiji i Španjolskoj boravio nekoliko puta, dok je sve nastupe na prostoru bivše Jugoslavije i današnje Hrvatske gotovo nemoguće nabrojiti. Od nagrada i priznanja valja izdvojiti Nagradu Grada Rijeke 1975. godine, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvijezdom 1980. godine, ali i brojne zlatne i srebrne plakete na pjevačkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.


Kao jedan od najznačajnijih nastupa u povijesti navodi se izvedba Berliozovog »Requiema« 1987. u francuskom La Chaise-Dieu u kojem je sudjelovalo više od 200 pjevača i 150 članova orkestra Moskovske filharmonije. »Jeka Primorja« nastupima je obilježila i brojne događaje u Rijeci i okolici poput otvorenja tunela Učka, Titovog mosta, otvorenja obnovljene zgrade kazališta u Rijeci ili proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Značajna je i suradnja s drugim organizacijama poput NK Rijeka, NK Orijent, ali i grupe Let 3 s kojom je Zbor snimio i nekoliko skladbi. Kao posljednji značajniji nastup bilježi svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. u riječkoj luci.