Zimska izletišta

Je li ovo najveća investicija PGŽ u Gorski kotar? U svakoj općini žele izgraditi malo skijalište

Barbara Čalušić

Foto Karolina Krikšić Vidas

Foto Karolina Krikšić Vidas

PGŽ će svima nabaviti pokretne trake i male ratrake za pripremu staza, rekao je KomadinaPotaknuti ovosezonskim interesom za malim lokalnim skijalištima u Gorskom kotaru u PGŽ-u su odlučili pomoći u povećanju broja funkcionalnih skijaških staza na svom gorskom području.


U Županiji to nazivaju programom izgradnje malih skijališta i sanjkališta koja bi trebala proraditi u svim goranskim jedinicama lokalne samouprave, a kako je na susretu s novinarima izjavio župan Zlatko Komadina, radi se o velikoj investiciji za Gorski kotar.


– PGŽ će svima nabaviti pokretne trake i male ratrake za pripremu staza.
Dakle, PGŽ će pomoći da svaka općina i grad u Gorskom kotaru ima jedno malo skijalište, za rekreativno skijanje i učenje skijanja, za igru za naše klinice, ali i sve naše goste, kazao je Komadina.


Župan je najavio i dogradnju osnovne škole u Rabu i izgradnju sportske dvorane Medicinske škole za koju je završena natječajna procedura.


Dovršetak radova u školi Ivana Rabljanina predviđen je u siječnju 2023. godine, a ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 12 milijuna kuna.


Županija i Grad Rab financiraju investiciju u jednakom omjeru.


Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar predstavila je četiri projekta iz EU programa prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 14 milijuna eura.


Učešće PGŽ-a je 1,2 milijuna eura, a očekuje se povrat 85 posto uloženih sredstava. Riječ je o projektu »Arca Adriatica – zaštita, promocija i turistička valorizacija Jadranske pomorske baštine« kroz koji se nastavlja s obnovom tradicijskih barki, kao i drugim aktivnostima, primjerice nadogradnjom virtualnog muzeja pomorske baštine.


Tu je i projekt ARGOS koji se odnosi na razvoj i upravljanje održivim ribarstvom kao akvakulturom kao sredstvom za zaštitu morskih resursa u Jadranu, kao i projekt Adri.Smartfish.


U okviru tih projekata planira se između ostalog postavljanje ribarskih kućica na tri lokaliteta, Mošćeničke Drage, Malog Lošinja i Klenovice.


U okviru ovog projekta provodi se i pilot-projekt postavljanja ribljeg grebena blizu obale Cresa kako bi se stvorilo područje gdje će riblji fond biti zaštićen.


U tijeku je i projekt Carnivora Dinarica koji se bavi dugoročnim očuvanjem populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima.


– Na projektima radi naših sedam službenika, rekla je Raukar.