Prva mjerenja

Izvrsne ocjene s riječkih plaža: Zadovoljavajuća kakvoća mora i na ”kritičnom” istočnom dijelu Kantride

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Dobra kakvoća mora, rečeno je, rezultat je investicija Grada u kanalizacijsku mrežu i u gradnju kolektoraRIJEKA Savjetnica za ekonomske poslove Odjela gradske uprave za socijalnu skrb Jasna Kalanj navela je da su sva mjerenja kakvoće mora na riječkim plažama tijekom 2016. godine pokazala da se građani mogu bez straha kupiti u moru visoke kvalitete čistoće, a slične rezultate pokazala su i prva mjerenja u 2017. godini.


– Na području Rijeke od Preluka do Pećina kontrola kakvoće mora provodi se deset puta tijekom sezone kupanja, u razdoblju od mjeseca svibnja do rujna, odnosno od početka do kraja sezone kupanja i to na ukupno 21 mjernoj točki. Većina mjernih točaka ocijenjena je ocjenom izvrsno. Konačnom ocjenom dobro ocijenjena je kakvoća mora na Kantridi-Villa Nora, a zadovoljavajućom godišnjom ocjenom ocijenjene su Kantrida-zapad, Kantrida-istok i Grčevo. Rezultati su značajno bolji nego 2015. godine, kada je Grčevo ocijenjeno nezadovoljavajućom godišnjom ocjenom, a Kantrida-istok također. Na području Kantride u blizini stadiona kakvoća mora je na jednoj lokaciji ocijenjena dobrom godišnjom ocjenom, a na dvije zadovoljavajućom, što je bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu. Međusobna blizina mikrobiološki opterećenijih plaža ukazuje da je područje Kantride oko nogometnog igrališta još uvijek problematičnije područje. Lokacija Kantrida-zapad pokazuje značajno bolje rezultate u odnosu na lokaciju Kantrida-istok, na čije rezultate značajnije utječu meteorološke prilike – izjavila je Kalanj.


Dodala je da se rezultati ispitivanja kakvoće mora pogoršavaju nakon oborina, pri čemu je utjecaj oborina izraženiji na lokaciji Kantrida-istok u odnosu na lokaciju Kantrida-zapad.
– Lokacija Kantrida-istok nezadovoljavajućom konačnom ocjenom ocijenjena je četiri sezone za redom, a u sezoni 2016. je taj niz prekinut te je konačna ocjena zadovoljavajuća – izjavila je Kalanj. Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je i više nego zadovoljan kakvoćom mora na riječkim plažama.


– Iza riječkih plaža je gusto naseljeno urbano područje, a rezultati ispitivanja su i više nego dobri. Sve je to zahvaljujući investicijama u kanalizacijsku mrežu i u gradnju kolektora. Danas na svim riječkim plažama imamo kvalitetnu sanitarnu situaciju. Zatražit ćemo dodatna ispitivanja na plažama koje su dobile malo slabiju ocjenu i to u suradnji s KD-om Vodovod i kanalizacija kako bi provjerili jesu li svi objekti priključeni na kanalizacijsku mrežu. Budući da nas očekuje veliki investicijski ciklus gradnje novog pročišćivača i kanalizacijske mreže, a trenutačno očekujemo konačnu potvrdu odobrenja europskih sredstava, riječke plaže bit će dugoročno čiste, a riječka izvorišta pitke vode bit će zaštićena – pojasnio je Obersnel.


Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević navela je da Grad Rijeka održava 22 plaže te da je u njihovo uređenje za ovu kupališnu sezonu uloženo oko 2,2 milijuna kuna.