Dobre želje

Izviđači u Primorsko-goransku županiju donijeli Betlehemsko svjetlo mira

P. N.Predstavnici Saveza izviđača Rijeke Dino Bečar i Lucija Fućak uručili su zamjenici župana Marini Medarić Betlehemsko svjetlo mira. Prilikom predaje poručili su kako svjetlo predstavlja mir i zajedništvo uz dobre želje svim ljudima povodom nadolazećih blagdana.


Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 27 godina, od 1992. godine, sudjeluju u inicijativi širenja Betlehemskog svjetla mira, koje su pokrenuli i organiziraju Austrijski izviđači te donose Svjetlo i u našu domovinu. Kao i svake godine Betlehemsko svjetlo preuzimaju i riječki izviđači te ga donose u naš grad i naše domove.


Zamjenica župana Marina Medarić  istaknula je kako nema ničeg ljepšeg nego kad nam u Županiju izviđači donesu lijepe poruke, ljubavi, mira, prijateljstva. „Ovo je zapravo jedna velika sreća“, rekla je zamjenica Medarić istaknuvši kako je inicijativa da Betlehemsko svijetlo putuje u gradske uprave lijepa inicijativa, jer u moru svih događanja ovo je posebno lijepo.
Članica Uprave Saveza izviđača Rijeka Borka Reljac rekla je kako se danas nakon Županije Betlehemsko svijetlo  prenosi u Dom mladih, a jučer su posjetili PU PGŽ i Centar 112. „Od prošle godine nastavljamo suradnju s udrugama, u koje nadam se svojim posjetom donosimo mir, toleranciju, bolje razumijevanje među ljudima jer ovo svijetlo sve to predstavlja. Kao i jednu toplinu među ljudima i zajedništvo među ljudima jer nam to uvijek treba“, rekla je Reljac


foto: PGŽ


foto: PGŽŠezdesetak hrvatskih izviđača preuzelo je Betlehemsko svjetlo u subotu u Beču. To je svjetlo globalni simbol mira. Prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Beč.  U Beču svjetlo preuzimaju izviđači iz cijelog svijeta i odnose u svoje države, gradove, ustanove, vjerske institucije, domove te se tako ono širi svijetom.


Riječ je o inicijativi koja je započela 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Ta se inicijativa vrlo brzo proširila u više europskih zemalja te u Americi.


Na božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije, inicijativu je potaknula jedna gledateljica. Ona je u toj emisiji u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Tako se zapravo razvila ideja betlehemskoga svjetla mira, a jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi u Beč u zrakoplovu i to je jedini otvoreni plamen koji smije putovati u zrakoplovu.


Na prijemu uz zamjenicu župana sudjelovali su pročelnik Ureda Županije Goran Petrc i voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj.