Djelo skladatelja i dirigenta Slavka Reljića

Izveden oratorij “Za križen”: Dašak čuvene hvarske procesije u riječkoj katedrali

Dražen Herljević

Zbor je izveo niz tradicijskih napjeva s otoka Hvara / Foto Mateo LEVAK

Zbor je izveo niz tradicijskih napjeva s otoka Hvara / Foto Mateo LEVAK

Vrhunac oratorija bila je izvedba drevne poeme iz 15. stoljeća »Gospin plač«, koja svojim arhaičnim napjevom predstavlja jedinstvenu glazbenu pojavu 


RIJEKA  Mješoviti župni zbor »Sveta Cecilija« iz Jelse na otoku Hvaru i Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta danas su u katedrali sv. Vida u Rijeci izveli oratorij »Za križen«, skladatelja i dirigenta Slavka Reljića.

Foto galerija: U riječkoj katedrali izveden oratorij "Za križen" Foto: Mateo LevakTrostavačni oratorij sastoji se od niza tradicijskih napjeva za liturgijske i paraliturgijske pjesme koje se u Jelsi pjevaju tijekom korizme i Velikog tjedna. Manji broj napjeva potječe iz Staroga Grada i grada Hvara. Vrhunac oratorija bila je izvedba drevne poeme iz 15. stoljeća »Gospin plač«, koja svojim arhaičnim napjevom predstavlja jedinstvenu glazbenu pojavu. Izvodi se u višestoljetnoj procesiji »Za križen«, koja se odvija u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, a obuhvaća šest susjednih župa u središnjem dijelu otoka Hvara, među kojima je i Jelsa. Procesija je 2009. uvrštena na UNESCO-ovu listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Tijekom izvedbe »Gospinog plača«, svjetla u riječkoj katedrali bila su ugašena, a autentičnom ugođaju pridonijele su upaljene baklje. Isti koncert bit će održan i sutra u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici s početkom u 18 sati.