Inovacija s riječkim potpisom

Ova kutija na glavi pacijenta zaustavlja kapljične infekcije. Izumio ju je stručnjak s riječkog Fakulteta dentalne medicine

Ingrid Šestan Kučić

Riječ je o inovaciji prof. dr. Alena Brauta, specijalista dentalne patologije i endodoncije, koji je osmislio svojevrsnu kutiju za pacijente naziva T4C19R (Torpedo for Covid-19 from Rijeka)RIJEKA – S obzirom na to da se koronavirus širi kapljičnim putem i bliskim kontaktom stomatološki stručnjaci posebno su izloženi riziku u vrijeme epidemije jer je teško zamisliti bliži kontakt od onog između pacijenta i stomatologa.


Upravo kako bi zaštitili sebe, ali i pacijente na Fakultetu dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci osmislili su inovaciju koja mogućnost prijenosa ne samo koronavirusa već i ostalih virusa, svodi na najmanji minimum ili takve mogućnosti uopće nema. Riječ je o inovaciji prof. dr. Alena Brauta, specijalista dentalne patologije i endodoncije, koji je osmislio svojevrsnu kutiju za pacijente naziva T4C19R (Torpedo for Covid-19 from Rijeka).


– Riječ je o Torpedo kutiji za Covid koja zaustavlja aerosol. To je svojevrsna barijera za sve kapljične infekcije, a osim sisaljke kroz njega se može priključiti i aspirator koji održava konstantno negativan tlak. Za vrijeme rada stomatologa aerosol se širi cijelom prostorijom, a na ovaj način anulira se kontaminacija okolnog prostora i osoblja. Pacijentu se može pristupiti u poziciji 12 sati ili pak s četirima rukama, objašnjava prof. dr. Braut.


Dezinficiranje alkoholom
Konstrukcija njegove inovacije, dodaje, lagana je, a može se koristiti za jednostavnije stomatološke zahvate kao što je pečaćenje fisura, preventivni ispun ili pak za kraće zahvate. Torpedo kutijom prof. dr. Brauta već se koriste studenti tijekom kliničkih vježbi i to oni koji su tek početnici.


– Odabrali smo studente koji su tek započeli s kliničkim vježbama kako bismo izbjegli eventualni otpor studenata koji imaju već nekog iskustva u radu. Materijal kojim se koristilo za izradu Torpedo kutije jest PET-G, a riječ je o materijalu koji ima dobra optička svojstva, nema distorzije slike. Radi se o optički neutralnom sredstvu koje se koristi kod podvodnih kućišta aparata prilikom ronjenja na 50 metara dubine, navodi prof. dr. Braut.


Nakon svakog korištenja kutija se dezinficira čistim alkoholom koji uz Covid-19 ubija i većinu drugih virusa, a osim što ne utječe na optičku vidljivost i daje visok stupanj sigurnosti, doprinosi i uštedi vremena.


– Stomatolozi rotirajućim strojnim instrumentima generiraju dodatan aerosol i nakon svakog pacijenta moraju dezinficirati cijeli prostor i provjetravati. To oduzima puno vremena, a primjenom Torpedo kutije ništa od toga nije potrebno. Kutija se dezinficira, okolni prostor ostaje zaštićen i može se nastaviti s radom. Nije to inovacija koja može pomoći samo stomatolozima, već i drugim zdravstvenim djelatnicima gdje je bliski kontakt s pacijentom neizbježan, poput anesteziologa, oftalmologa ili otorinaca. Plan je da se koristi za dobrobit svih i da se sigurnost podigne na najviši mogući nivo, tumači prof. dr. Braut.Asistent Katedre za endodonciju i restaurativnu stomatologiju Elvis Božac dodaje pak kako su po ugroženosti na ljestvici od 1 do 10 stomatolozi na viskom devetom mjestu kada je u pitanju izloženost infekcijama koje se prenose kapljičnim putem.


Modifikacija prototipa


– Ovo je prototip koji planiramo još modificirati, a idealan je za nekoga tko želi višu sigurnost, kaže Božac.


Prof. dr. Braut kaže pak kako mu je želja da Torpedo kutija postane standard u radu stomatologa, a među mnogobrojnim kolegijima koje vodi ili surađuje na njima nalazi se i izborni kolegij Izumi koji su unaprijedili stomatologiju, čiji će sastavni dio postati i T4C19R. Idući tjedan na Fakultet dentalne medicine stižu još dvije nove kutije koje će olakšati rad studentima i na kliničkim vježbama u strogim epidemiološkim uvjetima, a na pitanje kako je došao na ideju za izradu Torpedo kutije prof. dr. Braut odgovara da je to rezultat dokolice za vrijeme lockdowna.


– Ideja je došla zbog činjenice da tada nitko od stomatologa nije smio raditi, a realizirana je uz pomoć dvaju prijatelja, poduzetnika Deana Čolakovića i Stanka Žižića jer netko je to trebao nacrtati, a potom i izraditi. Imao sam i veliku podršku Fakulteta, dekanice prof. dr. Sonje Pezelj Pribanić te voditeljice Katedre izv. prof. dr. Ivane Brekalo-Pršo. Prototip je prijavljen Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a kako proizvodnja nije jeftina, prijavili smo se i za nagradu Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Ideja za naziv rezultat je pak želje da se revitalizira bogato riječko industrijsko nasljeđe koje neopravdano nije ušlo u anale, zaključuje prof. dr. Braut.