3design Šanell

Izrada u Viškovu, prodaja u Vukovaru. Bračni par Šakić osmislio nove vukovarske suvenire

Jakov Kršovnik

Nela i Zlatko Šakić / Foto Mateo Levak

Nela i Zlatko Šakić / Foto Mateo Levak

Radovi iz obrta 3design Šanell, drvena slagalica »Vukovarski vodotoranj«, suvenir »Vukovar - Hrvatska« i kartice »VR4D glagoljica« postale su dio suvenirskog asortimana Vukovarskog vodotornjaRadovi Zlatka i Nele Šakić iz obrta 3design Šanell odnedavno su dostupni i u Vukovaru. Drvena slagalica »Vukovarski vodotoranj«, suvenir »Vukovar-Hrvatska« te kartice »VR4D glagoljica« postale su dio suvenirskog asortimana Vukovarskog vodotornja.


Supružnici Zlatko i Nela u Viškovu već dvije godine izrađuju personalizirane poklone, ali i druge suvenire, poput riječke dizalice, te nam Zlatko kaže da je, uz ljubav prema glagoljici, htio napraviti i nešto posebno za Vukovar.


– Želio sam učiniti nešto iz srca za Vukovar. Sjeo sam krajem prošle godine i napravio nacrt za drvenu slagalicu Vukovarskog vodotornja.
Promatrao sam toranj iz različitih kutova te su sva oštećenja koja se nalaze na slagalici identična onima Vukovarskog vodotornja, na to smo pazili, opisuje nam Zlatko.Nela će dodati da slagalica ima 38 dijelova, visine je 20 centimetara, a dolazi i u posebnoj kutiji na koju se postavi kada je složite.


– Kutija se otvara hrvatskom zastavicom, pokazuje nam Nela Šakić koja je, kao i suprug, sretna što su iz Vukovara potvrdno odgovorili na njihovu inicijativu.


– Poslali smo upit u Grad Vukovar i dobili odgovor njihova Ureda za kulturu. No, prošlo je neko vrijeme dok smo uspjeli dogovoriti sve detalje jer su nam odgovorili da trenutno nemaju mjesta za nove suvenire.


I tako je prolazio mjesec po mjesec da bi, evo, u kolovozu konačno sve usuglasili, govori nam Zlatko Šakić. On je napravio nacrt na računalu prema kojem se drvo reže laserom.Uz slagalicu vodotornja, u Vukovaru se prodaje i njihov suvenir na kojem se iz različitih kuteva gledanja može pročitati Vukovar, odnosno Hrvatska, za što su se naši sugovornici specijalizirali, o čemu smo već pisali. Kao treći suvenir prodaju se karte s latiničnim slovima koja pogledom kroz aplikaciju na pametnom telefonu postaju slova glagoljice.


– To je modernija verzija tropismenih puzzli koje smo napravili. Jer, tražili su puzzle i iz škola, no ti su im kompleti bili preskupi pa smo odlučili kombinirati s aplikacijom, što je jeftinije, a ujedno i modernije, kaže Nela Šakić.


U špilu karata dobije se i kod za preuzimanje besplatne aplikacije, kojom latinična slova na karti na ekranu pametnog telefona postanu glagoljična. Kako se polako približava idući sajam inovacija, naši sugovornici ne miruju te pripremaju nešto novo.– Ne bih za sad išao u detalje, ali ponovo će imati veze s glagoljicom, zaključio je Zlatko Šakić.