Igre

Izložba projekta Prijatelji mora na Korzu: Nove vizure Jadrana na šezdeset velikih formata

Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. KaruzaRIJEKA Osmu godinu za redom atraktivna izložba projekta Prijatelji mora obilazi trgove i rive hrvatskog Jadrana. Tijekom ljeta 2017. godine u 12 hrvatskih destinacija izložbu, ove godine pod nazivom »Igre«, vidjelo je više od milijun posjetitelja. Izložba je  postavljena i na riječkom Korzu, gdje je građani mogu razgledati do 25. kolovoza.


– Izložba iz ciklusa Prijatelji mora na 60 velikih formata predstavlja niz fotografskih zapisa nastalih u ambijentu igara uz more ili navali adrenalina koju one uzrokuju. Cilj ove izložbe je pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu medijsku kulturu kroz turističku fotografiju koja temom u zadanom vremenu na osebujan način prati život na hrvatskom Jadranu. Kadrovi poput Air Force utrke aviona, dvoboja jedrenja, milenijskih skokova u more, plivačkih maratona, ronjenja te ostalih kulturnih i sportskih aktivnosti odvode nas u neke nove vizure hrvatskog Jadrana – jedne od najljepših obala na svijetu, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Denis Redić, predsjednik Udruge Livingstone, koja je organizator izložbe. Redić je istaknuo kako se fotografska izvrsnost odabranih autora očituje u njihovom poimanju likovne estetike. Radove je selektirao stručni tim festivala Rovinj Photodays, a izlažu Ivo Pervan, Rino Gropuzzo, Petar Trinajstić, Goran Šebelić, Danijel Frka, Marino Brzac, Aleksandar Tomulić, Filip Brala, Ivan Brčić, Silvija Butković, Igor Gržetić, Željko Jerneić, Renco Kosinožić, Luka Tabako i Tomislav Nakić Alfirević.Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturološko-turističku kampanju Prijatelji mora. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, u 12 hrvatskih gradova, tijekom ljetnih mjeseci hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskog mora. Nakon trilogija s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesnih serijala s početka stoljeća te 50-ih i 60-ih, osma godina donosi značajnu novost. U suradnji s turističkim zajednicama, tijekom ljeta, osim Rijeke, izložbu su ugostili Rovinj, Pula, Mali Lošinj, Krk, Baška, Zadar, Biograd na Moru, Šibenik, Split, Malinska i Zagreb.

Podršku projektu dala je Turistička zajednica grada Rijeke koja je od prvog dana suradnik u realizaciji izložbe.


– Korzo ovakvim projektima postaje gradska urbana galerija na otvorenom. Projekt Prijatelji mora doprinos je činjenici da Rijeka postaje prepoznatljiva urbana turistička destinacija. Tako smo u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili cjelogodišnji turistički promet iz 2014. godine, a isto razdoblje bilježi 18 posto više dolazaka i 28 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Inače su morski motivi koje možemo vidjeti na fotografijama rado viđeni, odnosno najgledaniji – kazao je Dominik Damiš iz riječke Turističke zajednice.Novinarima se obratio i fotograf Rino Gropuzzo, stručni suradnik na projektu i jedan od najzastupljenijih autora na izložbi koji se predstavlja s fotografijama jedrenja.

– Za dobru fotografiju jedrenja treba biti unutra i malo se i smočiti, pri čemu više strada oprema, a manje sam fotograf. Većinu fotki za ovu izložbu radio sam »za svoj gušt« i prikazao jedrenje iz nekog drugog – kazao je Gropuzzo.