Duhanska prijetnja

Izložba na Korzu: Čak 20% osnovaca zapali cigaretu, zašto?

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba učeničkih plakata napravljenih u povodu Svjetskog dana nepušenjaIzložbom učeničkih plakata na postamentima na Korzu i prigodnim uličnim performansom u organizaciji županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, 300-tinjak riječkih osnovnoškolaca je obilježilo Svjetski dan nepušenja i upozorilo na zdravstvene rizike pušenja, ali i štetnosti duhanske industrije na okoliš.


Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja službeno se obilježava 31. svibnja, i to uz poruku “Duhanska prijetnja okolišu”, čime se osim štetnosti pušenja za zdravlje, želi ukazati na brojne ekološke rizike i probleme kojima duhanska industrija uzgojem, proizvodnjom, distribucijom i duhanskim otpadom šteti našem okolišu.


Hrvatska u EU vrhu


Svake se godine u svijetu uništi 3,5 milijuna hektara zemlje kako bi se uzgajao duhan, a posječe čak 600 milijuna stabala i prokrči 200.000 hektara šuma, dok 4,5 milijardi opušaka godišnje završi u prirodi stvarajući pritom 765 milijuna kilograma otrovnog otpada, podaci su koje nam je izrekao Darko Roviš, voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

– Ovom kampanjom želimo osvijestiti ukupnu štetu pušenja u Hrvatskoj i donositelje odluka pozvati na kreiranje boljih javnih politika koje će regulirati ukupnu štetu i trošak duhanske industrije i korištenja duhana, naglasio je Roviš.


Dodaje da je Hrvatska u europskom vrhu što se tiče broja pušača te da čak 30 posto odrasle populacije i 20 posto petnaestogodišnjaka puši.


– Nažalost, prva eksperimentiranja s pušenjem počinju već u osnovnoj školi, ali posljednjih godina ostvarili smo značajne promjene.


Podaci iz 2010. godine pokazali su da je gotovo 50 posto djece do završetka osmog razreda imalo iskustvo s pušenjem, dok je danas, nakon godina provedbe preventivnih programa, taj broj prepolovljen.


Međutim, i dalje visokih 20 posto učenika već u osnovnoj školi proba pušenje, rekao je Roviš.Obilježavanje je tako povezano i sa završetkom provođenja ciklusa radionica programa “Trening životnih vještina” kojim se od 2005. godine u školama promiče zdravlje i osobni razvoj učenika.


Program se provodi u više od 50 osnovnih škola diljem Primorsko-goranske županije, a svake godine u njemu sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10.000 osnovnoškolaca.


Okolišni aspekti


Riječkim osnovnoškolcim pridružili su se i Karla Mušković i Petar Mamula, predstavnici Grada Rijeke i PGŽ-a koji u partnerstvu s NZJZ-om već dugi niz godina podržavaju program “Trening životnih vještina” i sudjeluju u njegovoj provedbi.


Zamjenik župana Petar Mamula kazao je da se radi o projektu koji je prepoznat i na nacionalnoj razini te istaknuo zadovoljstvo što se ove godine ističu i štetni učinci duhanske industrije.


– Drago mi je da se ove godine upozorilo i na okolišne aspekte industrijske proizvodnje duhana i cigareta te da su učenici imali priliku naučeno prenijeti javnosti, kazao je Mamula.


Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, ovom prilikom istaknula važnost sudjelovanja mladih u javnozdravstvenim akcijama jer, osim što sami nauče i upoznaju se, oni to vrlo dobro kasnije prenose i svojim roditeljima, zaključila je Mušković.