Postamenti na Korzu

Izložba Marinka Babića: Čudesni život Rječine “preselio” na Korzo

Ljiljana Hlača

Izložbu je moguće razgledati do kraja kolovoza

Izložbu je moguće razgledati do kraja kolovoza

Cilj izložbe je građanima predstaviti živi podvodni svijet Rječine koji vjerojatno nikada do sada nisu imali prilike vidjeti, te ukazati na važnost očuvanja rijekeRječina – rijeka primorčica bogata životom: naziv je izložbe fotografija Marinka Babića koja je postavljena na postamentima na Korzu, a moći će se razgledati sve do kraja ovog mjeseca. Izložbu je organizirala JU Piroda u suradnji s Primorsko-goranskom županijom.


Bogatstvo živog svijeta Rječine koji stanuje u zapjenušanim brzacima i snazi bujice u virovima u vrijeme kad je ona prebogata vodom ili se pak skriva od pogubnih utjecaja suše u zaostalim lokvicama i jezercima iza jazova kad tok presušuje – samo su neke od tema postavljenih fotografija.


Organizatori se nadalju da će uratci uspješno pozvati građane ili goste da krenu u istraživanje obala ove rijeke.
– Kanjon i dolina gornjeg toka Rječine područje je koje je zbog svoje vodene faune i vegetacije te vapnenačkih litica uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000. Primorsko-goranska županija među najbogatijim je dijelovima Hrvatske, ali i Europe, po bioraznolikosti te očuvanosti prirodne baštine.


Zajednički sa svojim ustanovama dugi niz godina ulažemo napore u očuvanje prirodnih bogatstava naše županije. Tako i ova izložba ima cilj građanima predstaviti živi podvodni svijet Rječine koji vjerojatno nikada do sada nisu imali prilike vidjeti, te ukazati na važnost očuvanja rijeke uz koju su žitelji ovog kraja posebno vezani – istaknuo je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.


Autor fotografija Marinko Babić zaljubljenik je u podvodni svijet, ali i aktivni pobornik njegove zaštite. Po struci kineziolog podvodnom fotografijom bavi se već deset godina i upravo mu je ova izložba na Korzu deseto samostalno izlaganje.


Predstavljene fotografije nemaju samo estetsku i dokumentarističku vrijednost, već one na svjetlo dana donose iznenađujuće podatke o raznolikosti podvodnog živog svijeta i krajobraza Rječine.


Babić je uz pomoć stručnjaka, specijalista za pojedine skupine organizama, uspio većinu vrsta odrediti što nije bio nimalo lak ni jednostavan zadatak. Tako su njegovi radovi postali ujedno i vrijedan doprinos biološkim istraživanjima podvodne flore i faune Rječine.