Projicirani rezultati

Izlazne ankete daju puno za razmišljanje SDP-u i IDS-u u Istri i na Kvarneru. PGS se vraća u Sabor?

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema izlaznim anketama SDP s partnerima osvaja šest, a IDS s partnerima 2, ili samostalno realno - samo 1 mandatPrvi izbori na inače radni dan od 2000. godine rezultirali su i jednim od najvećih odaziva na parlamentarne izbore od te prijelomne godine. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), do 19 sati na birališta je izašlo 50,8 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj – ili brojkom oko 1.605.000 birača – što je oko 450.000 birača više nego prije četiri godine.


Foto galerija: Glasovanje na Zametu, Donjoj Vežici i Trsatu Foto: Marko Gracin


Prve izlazne ankete prednost daju HDZ-u. Projiciraju da HDZ dobiva 58 mandata, SDP 44, Domovinski pokret 13, Možemo 11, Most 9, NL Matije Posavca 2, IDS 2, te Fokus jedan mandat. U ove projekcije nisu uračunana 3 mandata koje daju glasači iz dijaspore, a riječ je o izbornoj jedinici u kojoj HDZ redovno osvaja sva tri mandata.


Pokažu li se ove izlazne ankete točnima, HDZ ima barem pet mandata manje nego 2020. godine, a SDP-ova koalicija tri više. Most ima jedan mandat više, a Možemo! čak četiri mandata više.


Rezultati u osmoj jedinici
Pogledajmo rezultate izlaznih anketa, koje je za nacionalne televizije izradila agencija IPSOS Plus, u osmoj izbornoj jedinici, u kojoj su Rijeka i Istra:


SDP I PARTNERI 6
HDZ I PARTNERI 4
IDS I PARTNERI 2
MOŽEMO! 1
MOST I PARTNERI 1


Ostvare li se ove projekcije u 8. jedinici, SDP i IDS u zbroju će imati isti broj mandata kao 2020. godine, kad su izašli u koaliciji. No, IDS će sada lako moguće spasti na samo 1 mandat, jer u ovim izborima izašli su u koaliciji s PGS-om, čiji predsjednik Darijo Vasilić drži drugo mjesto zajedničke liste.


Ostvari li i odgovarajući broj preferencijalnih glasova, odnosno ne prestigne li ga po preferencijalnim glasovima koji IDS-ovac, a što se ne vidi iz izlaznih anketa, vratit će PGS-u parlamentarni status, dok IDS-u prijeti krah na izborima.


HDZ, Možemo! i Most ostaju na istom broju mandata kao i 2020. godine.


U sedmoj izbornoj, koja je prekrajanjem izbornih jedinica prije ovih parlamentarnih izbora dobila “frankenštajnski izgled” pa obuhvaća sve od Matulja do Siska, nalaze se i gradovi i općine riječkog prstena.


Projekcije u sedmoj jedinici


Pogledajmo projicirani raspored mandata prema izlaznim anketama:


HDZ I PARTNERI 7
SDP I PARTNERI 4
MOŽEMO! 1
DP I PARTNERI 1
MOST I PARTNERI 1


Premda je direktna usporedba nezahvalna, jer sedma izborna jedinica sada obuhvaća znatno veće područje nego li 2020. godine, prema ovim projekcijama HDZ je osvojio jedan mandat više u nego li 2020. godine, dok Možemo!, DP i Most ostaju na istom broju mandata.


U ovoj je izbornoj jedinici 2020. godine jedan mandat samostalno osvojilo Pametno, današnji Centar, koji je sada izašao u koaliciji s SDP-om, koja im po ovim projekcijama nije puno pomogla. Naime, prema ovim projecijama, SDP, Centar i drugi partneri na ovim izborima su zajedno izgubili jedan mandat u odnosu na rezultat koji su odvojeno ostvarili prije četiri godine.